1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. TLB Genel Başkanı Hakkı Erman Ergincan: Yalnızca dünü değil bugünü de yazacağız

TLB Genel Başkanı Hakkı Erman Ergincan: Yalnızca dünü değil bugünü de yazacağız

TLB Genel Başkanı Hakkı Erman Ergincan: Yalnızca dünü değil bugünü de yazacağız
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ile birlikte 19 Mayıs’ın 100. yıldönümü için hazırlıkları sürdüren Türkiye Liseliler Birliği, genç yetenekleri ortaya çıkartacak çalışmalar yapıyor. ‘Z Kuşağı’ olarak tanımlanan neslin vatansever ve devrimci ruhu devraldığını, bilim, spor ve sanatta başarılara imza attığını söyleyen TLB Genel Başkanı Erman Ergincan, şöyle konuştu: “Bu kadar üretkenlikten söz edip de bu üretkenliği milli mücadeleyle buluşturmamak olmazdı. TLB olarak 100. Yılında Milli Mücadele temalı resim, şiir ve öykü yarışması düzenliyoruz. Kalemler 100 yıldır süren mücadeleyi yazacak, fırçalar 100 yıldır süren mücadelenin tarihini renklendirecek. Yalnızca dünü değil, bugünü de yazacağız, çizeceğiz.”

‘GENÇLİĞİN GÜNDEMİ ÜLKENİN GÜNDEMİ’

Ergincan’ın sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:

■ Türkiye Liseliler Birliği son dönemde yaptığı eylemlerle kendisinden sıkça söz ettiriyor. Eylemlerinizi neye göre belirliyorsunuz?

Gençliğin gündemi ülke gündeminden bağımsız değil. Ülkenin gündemi de gençlikten bağımsız değil. TLB olarak gündeme hızla müdahil oluyoruz. Hatırlarsınız, Ekim ayında Danıştay Andımız kararını verdikten sonra liselerimizi ayağa kaldırdık, Andımızı okuttuk. Okullardaki binlerce gencin ateşini 29 Ekim’de meydanlara, meydanlardan da Anıtkabir’e taşıdık.

n Ülkenin gündemi gençlikten bağımsız değil dediniz, biraz açar mısınız?

Elbette. Geçen haftalarda yaptığımız Mavi Balina eylemi hafızalarda tazedir. Siber terörden ekran bağımlılığına pek çok tehlikeye işaret ettik ve çözümlerimizi sıraladık. Birkaç gün önce de sayın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bizim açıklamamıza çok benzeyen beyanlarda bulundu. “Oyun değil siber saldırı” dedi. Biz de “Oyun değil virüs” sloganıyla, içerikte siber terörü vurgulamıştık. Bir buçuk aydır yoğunlukla seçimlerin konuşulduğu bir atmosferde bu meseleyi ülke gündemine getirdik. Sürecin hem öncüsü hem takipçisiyiz.

TaLeBe’NİN SON SAYISINDA ‘Z RAPORU’

■ Yakın zamanda TaLeBe dergisi Gençliğin Z Raporu kapağıyla çıktı. Nedir bu ‘Z Raporu’?

Rapor bir gerçeği enine boyuna ortaya koyuyor. Biz de Z Kuşağı gerçeğini enine boyuna ortaya koyduk. Herkes bu kuşak hakkında yazıp çiziyor, etiketlemeye, kalıplara sokmaya çalışıyor. Baktık olacak gibi değil, “Bizi bizden dinleyin” dedik. Eksiğimizi fazlamızı döktük ortaya. Yeni nesli yargılayanların atladığı sistem saldırılarını bir bir açıkladık. Bu nesli kalıba sokmak isteyenlerin atladığı üretkenliği de ortaya koyduk. Ezberleri bozan, bayrak açan bir sayı oldu.

■ Anlaşıldı, merakla okuyacağız. Peki üretkenlikten kastınız nedir, nasıl bir üretkenlik bu?

Yeni nesil teknolojinin içine doğdu, bilgiye erişimi haliyle arttı. Liselilerin icat haberleri ve geliştirdikleri projeler malumumuz, basında da sıkça yer alıyor. Bu üretkenliğin önemli temsilcilerinden olan Türk gençliği de dünya çapında önemli projelerde yer alıyor ve ödüller kazanıyor. TLB bünyesinde de yazılım ve donanım geliştiren çok arkadaşımız var.

‘DEĞERLERİMİZİ DEVRALIYORUZ GELİŞTİREREK DEVREDİYORUZ’

■ Yalnızca teknolojik üretkenliğe mi sahip bu nesil?

Elbette hayır. Spordaki başarıların da daha aşağı kalır yanı yok. Neredeyse her yeni güne bir şampiyonluk haberiyle uyanıyoruz. Yine Türkiye Liseliler Birliği’nde ve TGB’de lisanslı sporcu çok arkadaşımız var ve bu arkadaşlarımız okul ve spor hayatının yanı sıra mücadele içinde önemli görevler alıyorlar.

Sanatta da üretkenliği fazlasıyla görüyoruz. Önceden bir liseli ya da üniversiteli kitap yazsa olay olurdu. Şimdi sırf liseli yazarların kitaplarını basan yayınevleri var. Sosyal medyada yazarlık platformları önemli yer tutuyor. Benzer şekilde gençlik kendi arasında çizim ve boyama tekniklerini paylaşıyor, birbirini geliştiriyor. ‘TGB 2019 Halk Ozanları Takvimi’ni çizen de Z kuşağına mensup bir TLB’liydi.

■ 10 yıl öncesinden farklı bir nesilden söz ediyorsunuz. TLB olarak 100 yıl önce Onbeşliler diye anılan nesille hangi benzerlik ve farklılıklar görüyorsunuz?

Kuşaklar arasında bazı şeyler değişirken bazı şeyler de gelişiyor. Önceki kuşaklardan vatanseverliği, devrimciliği, teşkilatçılığı, paylaşımcılığı ve mücadele ruhunu devralmakla birlikte söz konusu değerleri bizden sonraki kuşaklara devretmek üzere geliştiriyoruz. Tıpkı bizden önceki kuşakların yaptığı gibi.

‘YABANCILAŞTIRMA SALDIRISINA KARŞI…’

■ 19 Mayıs’ın 100. yılında TLB’nin düzenlediği yarışmanın, bütün bu konuştuklarımızla ilgisi olmalı.

Bu kadar üretkenlikten söz edip de bu üretkenliği milli mücadeleyle buluşturmamak olmazdı. TLB olarak 100. Yılında Milli Mücadele temalı resim, şiir ve öykü yarışması düzenliyoruz. Kalemler 100 yıldır süren mücadeleyi yazacak, fırçalar 100 yıldır süren mücadelenin tarihini renklendirecek. Yalnızca dünü değil, bugünü de yazacağız, çizeceğiz. Bağımsızlık ateşi tuvallerde harlanacak, Mustafa Kemal rotası kalemlerimizle çizilecek.

■ Röportajımızın başına dönecek olursak, bu yarışma gündeme mi müdahale edecek, gündem mi belirleyecek?

Türk devriminin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün “Asıl savaş şimdi başlıyor” diye tarif ettiği uygarlık savaşı da 100 yıldır sürüyor. Cephede yendiklerimiz bu alanda saldırılarını sürdürüyor. Bilim milletimizin gemisiyse, pusulasıysa, sanat da ufkudur, dürbünüdür. Emperyalizm sahte aydınlar, sahte sanatçılar, sahte kanaat önderleri yaratarak milletimizin ufkunu karartmaya çalışıyor. Toplumu kimliksizleştirme ve yabancılaştırma saldırısı belki de en fazla bu alanda yürütülüyor.

Tevfik Fikret “Zulmün topu var, güllesi var, Kal’ası varsa, Hakkın da bükülmez kolu, dönmez yüzü vardır” diyordu. Biz de diyoruz ki emperyalizmin Orhan Pamukları, Ahmet Altanları, Elif Şafakları, sığ şairleri, postmodern ressamları varsa Türk milletinin de Onur Caymazları, Hüseyin Haydarları, Osman Şahinleri, Rasin Arsebükleri, Fikret Otyamları, Levent Kırcaları ve daha niceleri vardır. Türk gençliğinin bağrından, bu değerli sanatçılarımızı aşacak nice sanatçılar çıkacak, bundan eminiz. 19 Mayıs milli bağımsızlığın ilk adımıysa, 100. yılında düzenleyeceğimiz bu yarışma da yeni nesil için sanatta milli bağımsızlığın ilk adımı olacak. Sorunuzu özetle yanıtlamak gerekirse hem gündeme müdahale edecek, hem gündem belirleyeceğiz.

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
TLB Genel Başkanı Hakkı Erman Ergincan: Yalnızca dünü değil bugünü de yazacağız
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!