1. Haberler
  2. ÜNLÜ YAZARLAR
  3. TERÖRÜN PATLAYICI YÜKLÜ İHA’LARI

TERÖRÜN PATLAYICI YÜKLÜ İHA’LARI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen ay içinde Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa’da ele geçirilen ve en az 30 farklı alanda büyük yıkım üretebileceği görülen “Profesyonel PETN ve C4 patlayıcılarla oluşturulmuş” bomba düzeneklerinin, canlı bombaların ve bombalı araçların yakalanmasıyla, PKK’nın “patlayıcılar üzerinden” yeni bir terör stratejisi geliştirmeye çalıştığı anlaşılmıştı.

7 Kasım’da yani bundan bir hafta önce, terörist başı Murat Karayılan bir röportaj verdi:

Bu röportajda; “Düşmanın (Türkiye’yi kast ediyor) hava savunma sistemini ve hava istihbaratını çökerteceklerini…” iddia etti.

Bu cümleye bakarak, başta 10 Kasım günü Şırnak’ta yaşanan model uçaklı terör saldırılarının altında, doğrudan PKK’nın en üst düzeyinin parmağı olduğunu öngörebiliriz.

Bununla birlikte röportajının son demlerinde terörün bu elebaşısı; “PKK’nın drone ve füzeleri kullanacak gençlere ihtiyacı olduğunu” vurgulamak ihtiyacı da hissetti.

Belli ki PKK; ‘sözde’ yeni dönem stratejisinde;

1-    Patlayıcı yüklenmiş İ-İHA’lar (İnsansız İntihar Hava Araçları), yani kamikaze dronelar, model uçaklar ve suikast amaçlı-silahlı diğer insansız hava araçlarını,

2-    Canlı Bombaları,

3-    Bombalı Araçları,

4-    Gömülmüş, döşenmiş, gizlenmiş, gönderilmiş PATLAYICILARI,

5-    Hava ve zırhlı araçlara karşı güdümlü/güdümsüz FÜZELERİ…

kullanmak isteyecek.

Ayrıca bu stratejinin bazı asimetrik hedeflere hizmet etmesi de söz konusu: Patlayıcı yüklü drone ve model uçaklar üzerinden baskı, konsantrasyon bozma, konsantrasyonu başka alanlara yöneltme ve yönlendirme söz konusu olabileceği gibi, Suriye, Irak ve İran denklemleri başta aldatmayı, şaşırtmayı, yanıltmayı, oyalamayı, durdurmayı, etkiyi ve baskıyı azaltmayı amaçlamış olabileceklerini de öngörmek gerekiyor.

Konuyu çok dağıtmadan drone ve model uçaklarla ilgili öncelikle şunu ifade etmek gerekiyor: 10 Kasım’da PKK’nın kullandığı çok alanlı ve çok araçlı bu terör metodu, aslında yeni değil. Terörün bu taktiğini ve araçlarını ilk kullanan DEAŞ’tı.

DEAŞ, Irak ve Suriye’deki çatışma alanlarında, dronelar ve model uçaklar üzerinden bir terör stratejisi üretti, bunu uygulamaya ve geliştirmeye çalıştı. Bir ölçüde de başarılı oldu. Muhataplarına kimi yerlerde ciddi zayiatlar verdirdi. Aynı zamanda bu etkisini psikolojik baskı ve propaganda unsuru olarak kullandı, korku, endişe, belirsizlik ve güvensizlik yarattı.

DEAŞ’tan rol ve taktik kapan, değişik mahvillerden teknik-lojistik ve eğitim desteği alan PKK da, zamanla bunu güvenlik güçlerimize karşı uygulamaya çalıştı. Başta sınır hattı ve sınıra yakın dağlık alanlar olmak üzere, Irak’ın kuzeyinde, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtında Mehmetçik bu tehditle karşılaştı. Hatta sadece ABD Özel Kuvvetlerinin kullandığına benzer (!) çoklu drone taktik sistemi bile sınır hattında PKK’da tespit edildi.

Alınan tedbirler ve verilen gerçek zamanlı mücadele şu zamana kadar etkili oldu. Herhangi bir zayiat verilmediği için konu gündeme çok gelmedi. Ancak son güncede hem Şırnak hem de Hakkâri-Yüksekova gibi meskun mahal, kışla, karargah, kamu binası, üs bölgesi ve sivil yerleşim yerlerinden konuyla ilgili saldırı haberlerin peşi sıra gelmesi ve taşıdığı potansiyel risk nedeniyle, hassas bir gündeme dönüştü.

PKK’nın Yeni Terör Stratejisi Geliştirme Arayışı:

Konuyla ilgili olarak, uzun zamandan beri PKK’nın sahadaki terörist unsurları ile Kandil’deki terör baronları arasında, kimi zaman küfürleşmelere varan eleştiriler-karşı gelişler vardı. Kandille sahadaki gruplar; Türkiye’nin sınır içinde Ağustos 2016’dan beri uyguladığı (yeni kuvvet çarpanlarının da devreye girdiği) alana ve zamana yayılı KESİNTİSİZ BASKI nedeniyle birbirlerini “Türkiye içinde!” ETKİSİZLİKLE-YENİ BİR (TERÖR) STRATEJİSİ GELİŞTİREMEMEKLE suçluyor ve “ÇOK DAHA RİSKSİZ” bazı taktiksel çözümler-stratejiler üretme gerekliliğinden bahsediyorlardı.

Belli ki PKK artık, sadece gömülmüş-ekilmiş-gizlenmiş sinsi patlayıcılardan değil, artık (patlayıcı ya da mühimmat ekleyerek-yükleyerek-montajlayarak) yeni nesil terör araçlarına dönüştürmeye çalıştığı drone ve model uçaklar üzerinden de bir terör stratejisi uygulamak istiyor. 

DEAŞ’ın ruh ikizi PKK, DEAŞ’ı taklit ederek uygulamaya başladığı bu metodu, şimdi daha da geliştirerek, çok daha yoğun ve farklı alanlarda kullanmaya çalışıyor.

Bir diğer tarafıyla bunu bir propaganda-baskı-etki ve konsantrasyonu bozma unsuru olarak kullanmaya çalışıyor.

Bugüne kadar drone ve model uçaklarla saldırılarda şunlara rastlandı:

1-    Cam şişeye ya da kavanoza pimi çekilerek yerleştirilmiş el bombaları,

2-    Hassas tapalı havan mermileri,

3-    Yere çarptığında patlayan tüfek bombası ya da bomba atar mühimmatı,

4-    Çarpmaya duyarlı/Zaman ayarlı/Uzaktan kumandalı FÜNYE ile beslenmiş patlayıcılar.

PKK bu saldırılarda sadece terörist grupları değil;

1-    Sempatizan,

2-    Milis,

3-    Yeraltı,

4-    Ve şehir yapılanmalarını kullanmaya çalışıyor (YPS/YDGH/Asayiş)

Drone-model uçak-patlayıcı ve patlatma düzeneklerine dair lojistik desteği ve eğitimi sağladığı takdirde, meskun mahalleri ve bölge insanını kullanmak istiyor.

Bu tarafıyla tam bir istihbarat-teknik engelleme ve operasyonel konu. Öncelikle elde etmesini ve birleştirmesini engellemek ve varsa elindekini almak gerekiyor.

PKK’nın bu terör taktiği;

–       Öncelikli olarak Irak ve Suriye’deki istikrarsızlıktan,

–       Zagros keskin nişancı tüfeği üretmesi gibi Irak ve Suriye’deki ulaştığı teknik kapasiteden,

–       Başta ABD, Kıt’a Avrupa’sı ve bölgesel güçlerin sağladığı himaye, fonlama, donatma, yönetme, yönlendirme ve eğitimden kaynaklanıyor.

Bütün bu nedenlerle, Türkiye’nin Irak, İran ve Suriye denklemlerinde inisiyatif alarak etki üretmesi, gelecek güvenlik istikrar ve huzur için büyük önem taşıyor.

PKK’nın elindeki bu patlayıcı yüklü drone ve model uçaklar STRATEJİK DENKLEMLERDEKİ ROLÜ, ÜRETTİĞİ RİSK ve karşı etkiye dair ürettiği GEREKÇELERLE son derece önem ve hassasiyet taşıyor.

İnternetten kolay temin

Kullanılan model uçaklar Alibaba sitesinde 99$, ilave yetenek kazandıran ekipmanlara göre 300-500$ daha harcanarak elde edinilebilecek şeyler, Drone/İHA/model uçak kullanımı örgütün hep gündemindeydi, artık bu noktaya geldikleri görülüyor.

GÜÇ GELİŞTİRME İHTİYACI

Teröristler İHA ve İKU desteği ile SİHA’lar ve uçaklarımızla havadan etkisiz hale getirilmekte. Eylem, Intikal ve keşif yapmakta zorlanıyor.

Ve kafasına bombayı yiyor. 

Hal böyle olunca dikey boyutta bir güç geliştirme ihtiyacı duymakta. Bu boyutta savaş teknolojik açıdan destek almayı gerektirdiği gibi hava trafiğinde takip edilebilirliği de söz konusu olabilecektir. Bu nedenle örgüt dikey boyutta güç için ABD’nin kanatları altına girme ekseninde. Bakalım ABD kartalı ile uçmayı başarabilecek mi?

HAREKET KABİLİYETİ

Karayılan’ın iddia ettiği gibi hava savunma sistemlerimizi baskılamaları filan mümkün değil tabi. Hava açıktı, Irak’ın dağlık kuzeyinde 3 günde skor 38 terörist imha. Bundan kurtuluşları yok, hareket kabiliyetini yitirmiş durumdalar.

12.Kasım.2018

Abdullah AĞAR 13 Kas 2018

Bu köşe yazısı Türkiye’nin en genç gazetelerinden Yeni Birlik‘te yazılmıştır. Eğer köşe yazarının yazısıyla ilgili düşüncelerinizi paylaşmak istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

Yeni Birlik Gazetesi’ni Gazete Bayilerinden Temin Edebilirsiniz.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
TERÖRÜN PATLAYICI YÜKLÜ İHA’LARI
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!