Pek çok canlının yuvası olan dünyamız için sürdürülebilir yaşamın öneminden bahsedelim.
Sürdürülebilir yaşam, sürdürülebilir çevre ile mümkün. Bütün canlılara ev sahipliği yapan dünyamızın gelecek nesiller için de yaşama elverişli bir yer olması gerekir.
Dünyada, yüzyıllar boyunca canlı ve cansız varlıklar doğanın kendi döngüsü içinde yaşamaya devam etti. Özellikle son yıllarda artan teknolojik gelişmeler kullanılan enerji kaynaklarında yenilikler meydana geldi. Bu yenilikler ile beraber günümüzde elektrikli cihazların kullanımı arttı. En çok kullanılan, başucundan ayırmadığımız akıllı telefonlar oysa ki çevremize radyasyon yayıyor. Nükleer gelişmeler, yeni nesil tıbbi atıklar, radyasyon enerjisi gibi etkenlerin yanında aşırı su tüketimi, elektriğin gereksiz kullanımı, yere çöp atma gibi insanların bilinçli ihmalkârlığı da dünya için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Küresel ısınma sonucu olarak gördüğümüz mevsim değişikliği, canlıların yok olma tehlikesi, yaşam kalitesinin düşmesini durdurmak gerekir.
Sürdürülebilir yaşamı hayat felsefesi haline getirmek için elimizde var olan kaynakları akıllıca kullanmayı öğrenmeliyiz. Bu konuda tüm sorumluluk bireylere değil kurumlara da yüklenmelidir. Bu konuda geri dönüşümü destekleyen çevre dostu anlayışı benimseyen kurumların artması, küresel ısınmanın önüne geçmesinde etkili olur.
Sürdürülebilir yaşamın mümkün olması için başı ipuçlara bakalım.
1- Elektrik tasarrufu sağlanmalıdır. Aydınlatma için LED ampul seçilmeli, beyaz eşyalar A sınıfı olmalı, elektrik kullanımı azaltılmalıdır.
2- Su israf edilmemelidir. Sular boş yere akıtılmamalı, ihtiyaç sonrası musluklar kapalı olmalıdır.
3- Geri dönüşüm sağlanmalıdır. Günümüzde geri dönüşüm kutuları neredeyse her köşe başında var. Gıda, tekstil, pet şişe vs. birçok ürün geri dönüştürülebilir şekilde üretiliyor. Geri dönüşüm yapmak için metal, plastik, cam, kağıt gibi malzemeleri kendi geri dönüşüm kutusuna atmak doğayı korumak için büyük bir adım olur.
4- Fabrika atıkları ve tıbbi atıklar uygun şekilde imha edilmelidir. Bu atıkların doğayı kirletme oranı oldukça yüksektir. Bu konuda ilgili kurumlar titiz davranmalıdır.
5- Üretime katkıda bulunmak önemlidir. Üretim hem doğanın dengesini korur hem de artan insan nüfusu için yeterli kaynak oluşmasını sağlar.
6- Toplu taşıma ve elektrikli araç kullanımı arttırılmalıdır. Egzoz dumanı minimum seviyeye indirilmesi ile atmosfer korunumu sağlanır.
7- Organik ürünler tercih edilmelidir. Çevre dostu yaşamı hayatımızın parçası haline getirmek adına iyi bir yol olur.
Tüm bunlar yaşamımızı daha konforlu hale getirerek gelecek nesillerin de güvenle hayata devam etmelerini sağlar.