Ülke çapında hükümet tarafından yaklaşık 300 bin eser koruma altına alındı. Bu yılın başlarında başkent Şam, Suriye Ordusu tarafından güvence altına alındı. Fakat çatışma hâlâ ülkenin bazı bölgelerinde devam ediyor. Çatışmalar sırasında müzenin bahçeleri halka açık kaldı ancak Şam, teröristlerin roket ateşinin altında kaldığı için bina kapatıldı.
Suriye yönetimi, iç savaşta edindiği kazanımlar ve normalleşmenin başlamasıyla beraber müzenin bir kısmını yeniden halka açma kararı aldı. Müzenin açılış töreni Kültür ve Turizm Bakanlıkları tarafından düzenlendi. Geçen Pazar günü, Şam Ulusal Müzesi’nin sadece bir kısmı ziyaretçilere açıldı. Müzenin müdür yardımcısı Ahmad Deeb, yetkililerin her şeyi yeniden ziyarete açmak için çalıştıklarını söyledi. Deeb, “Bu bölümde, tarih öncesi, antik doğu ve klasik ve İslami dönemlere ait tüm dönemlerden bir grup eseri sergileyeceğiz” dedi.
Kültür Bakanı Mohamed al Ahmad da, müzenin yeniden açılmasının ülkenin “zengin kültürel mirasının” terörizm tarafından yok edilmediğine dair gerçek bir mesaj olduğunu söyledi.
Tarih boyunca ticaret yollarının en merkezi konumlarından birinde kalan Suriye, zengin ve farklı kültürel mirasıyla ünlü. Unesco dünya mirası alanı olarak kaydedilen Palmira da dahil olmak üzere, ünlü tarihi alanlardan bazıları, IŞİD’li teröristlerin eline geçti ve kasıtlı olarak zarar verildi. Halep’in eski kalbi gibi diğer yerler de şiddetli ve acımasız çatışmalarda yok edildi.
Çatışmalar başladığından beri bilinmeyen sayıda eski eserin yurtdışına kaçırıldığından ve satıldığından şüpheleniliyor. Hükümet yetkilileri, binlerce eserin teröristlerce tutulan bölgelerden veya sınırdan başarıyla kurtarıldığını söylüyor. Bu ayın başlarında da, bu kurtarılmış eserlerin yüzlercesi Şam Opera Binası’nda sergilendi.