Her kadının gebelikten en az üç ay önce bakım almaya başlaması önemlidir. Bakımda ebe ve hekim görevlendirilmelidir. Prekonsepsiyon sürecinde ilk başvurulacak kişi ebe ile olmalıdır. Ayrıntılı anamnez alınmalı ve böylece çiftleri ; kronik hastalıkları,genetik yatkınlıkları,obezite,istenilen gebelik süreci,planlanan doğum gibi bir çok başlık altında ilgili kliniklere yönlendirmelidir.
Prekonsepsiyonel bakım sürecinde kadına menstürasyon döngüsü ile ilgili bilgi verilmelidir. Süreç fizyolojisi kadına anlatılmalıdır. Gebelik süresince ebe ve hekimler tarafından sorulan son adet tarihinin önemini kadın bu şekilde daha iyi anlayacaktır.
Bakım tamamen kişiye özgü olmalıdır.Her kadının gebelik sürecinden beklentisi ve yaşayacakları deneyim mutlak farklı olacaktır. Hatta ve hatta varsa önceki gebelik-doğum öyküsü , planlanan gebelik ve doğumun eskiye benzerlik gösterme olasılığı azdır.
Prekonsepsiyonel bakım her ne kadar ilk kez gebelik planlayan çiftlere yol gösterici ve faydalı gibi görünse de gebelik ve doğum tecrübesi olan çiftler için daha doyum vericidir. Önceki gebelik/gebeliklerde yaşanan ve bir daha yaşanması istenmeyen durumlara önceden tedbir alma fırsatı burada yakalanır. Bir çok olumsuz duruma hazırlıklı olunur. Titiz bir anamnez sonucu hazırlanan gebelik haritası çiftlerin tüm endişe,korku ve gerginliklerini alır. Doğum sürecinde de aynı şekilde önce ki doğumda/doğumlarda yaşanan negatif durumlar başta kadın olmak üzere çift ve ailede tedirginlik,korku oluşturur. Prekonsepsiyonel bakım sonrası oluşan bir gebelikte doğum öncesi döneme ait bakım da aynı ebe eşliğinde yürütülürse doğum sırasında da yaşanması istenmeyen olumsuz durumlar önceden engellenebilir.
Prekonsepsiyonel bakım sürecinde uygulanması gereken farmakolojik tedaviler de elbet vardır.Hekim tarafından planlanan folik asit kullanımı gibi.. Yine kronik bir hastalık ya da herhangi bir nedenle kullanılan ilaç tedavisinin bırakılması,ilaç içeriğinin ya da dozunun değiştirilmesi için hekime iyi bir süre tanınmış olur.Gebelik öncesi dönemde ele alınması gereken önemli hususlardan biri de aşılanma durumudur.Kızamıkçık,TB veya BCG antikor titrelerine bakılmalı ve referans değeri üzerinde olma durumuna göre aşı yapılmalıdır. Aşı sonrası 3 ay gebeliğe karşı mutlaka korunmalıdır.Yine tatil aşıları dediğimiz ; tifo,kolera,Japon ensefaliti gibi aşılarda da aynı planlama izlenmelidir.İster kadın ister erkek olsun,gebelik planlansın ya da planlanmasın aşı kartı ve kan grubu bilgileri mutlaka her bireyin elinde bulundurması gereken elzemlerdendir.
Prekonsepsiyon sürecinde varsa sigara,alkol ve madde kullanımı en aza indirme ve hatta bırakma iyi bir girişim olacaktır. Buna ek olarak düzenlenen egzersiz veya spor programı da sürece ve gebeliğe mutlaka olumlu yansıyacaktır.
Gebelik öncesi,gebelik ve doğum sürecinde kendinize hekim seçmede gösterdiğiniz titizliği ebe seçiminde de mutlaka gösterin. Sizinle ilgili gelişmeleri takip eden,hekiminizle ortak çalışan,rahat iletişim kurabileceğiniz bir ebe tercihi de işleri kolaylaştıracaktır. Kadın Doğum Kliniği seçerken de göz önünde bulundurulması gereken bir husustur bu. Ebe-hekim iş birliği içinde olduğu,anne-bebek dostu,mahremiyete ve güler yüze önem veren bir klinik her zaman tercihiniz olsun. Keyifli bir gebelik geçirmek ve bir mucizeye tanıklık ettiğiniz doğum anını doyasıya yaşamak için prekonsepsiyonel bakım sürecinde ; gerekirse günlerce size uygun kliniği,hekimi,ebeyi bulmak için gezin… Bizzat siz gezin,tanışın,görün…