Birlikte düşünelim, yediğimiz yiyeceklerin nereden geldiğini nasıl bir yolculuk geçirdiğini. Pazardan hale halden kabzımala belki tarlaya kadar düşünebiliyoruz. Daha ötesine gidemiyoruz, ama gidenler var…
Sizi Dole muz ile tanıştıralım… Önce fabrikalarını gezelim, sonra ise fikirlerini
Sade kolay bir web sitesi
İster A101’den alın ister Migros’dan isterseniz köşedeki bir marketten hiç fark etmez her muz demetinin üzerine bir kod eklenmiş. Web sitesine girdiğiniz anda sizi sade anlaşılır bir ekran karşılıyor. Ve bu ekranda işaretlediğim alana muzun üzerinde yer alan kodu giriyorsunuz. Size özel kodunuzu girdiğiniz anda sizi yine basit bir deneyim ekranı karşılıyor.
Ben sizin için benim muzumun kodunu paylaşıyorum 31682
Seçeneklerden bir tanesini seçin!
İki seçenekten bir tanesini seçebilirsiniz, ilk seçenek sizi tarlaya götürüyor ve şu an yemekte olduğunuz muzun yolculuğuna şahitlik ediyorsunuz harika değil mi ? Üstelik bu kurgulanmadan şeffaf bir biçimde yapılıyor. Bunu işçilerin çalışma biçimlerinden ve diğer ortam koşullarından anlayabilirsiniz. Diğer yandan altta ise “Dole Muz” ile ilgili bir çok içeriğe ve faydalı bilgilere ulaşabiliyorsunuz, maalesef Türkçe içerik yok
İster sanal gerçeklik ile tur atın isterseniz bahçeyi gezin
İkinci seçeneği seçtiğiniz takdirde ise paketleme tesisleri, fabrikalar ve tarlalardan oluşan 360 derece sanal gerçeklik görüntüleri geliyor ekrana. Fabrikada çalışan işçiler, muz tarlalarının üstünden batan güneş derken kendinizi bir anda güney amerikada bulabiliyorsunuz
Göreceğiniz üzere yediğiniz muz hangi tarlada yetişmiş, hangi patikalardan geçmiş, gün batımını hangi tepeden seyretmiş detaylı bir biçimde izleyebiliyorsunuz. Bu harika !
Hayal edin, elinizde tuttuğunuz meyve binlerce kilometre öteden gelmiş ve yolculuğunun neredeyse tamamını en başından beri seyredebiliyorsunuz.
Bütün bunlar bize ya da şirkete ne kazandırıyor ?
Özellikle üreticiler için atölyesini, çalışma alanını açmak bilinen en eski şeffaflık ve güven araçlarından biridir. Ancak bu yerel bir ekmek fırını işletiyorsanız mümkün, peki ya dünyanın dört bir yanına ekmek dağıtan bir fırın işletmesi ne yapacak ? Bu noktada dijital iletişim devreye giriyor.
a) Güven ve şeffaflık
Öncelikle müşteri nezdinde bu çalışma şeffaflık ve güven demektir. Basit bir meyve üretimi ile alakalı bu serüven aynı zamanda sizin Dole Muz tesislerini, meyve bahçelerini “Size özel bir şekilde” gezmeniz anlamına gelir. Aklınızda soru işareti kalmaz.
b) Aidiyet ve Kişiselleştirme
Her kod kişiye özel olduğu için her deneyim aslında kişiye özel bir gezi gibidir. Çünkü herhangi bir muzun yolculuğunu değil “sizin şu an masanızda duran muzun” yolculuğunu izlersiniz. Bu Dole Muz ile aranızda aidiyet kurmanızı sağlar.
c) Farklılaşarak markalaşma
Rakiplerinizden farklı attığınız her başarılı adım sizi marka olma yolunda bir adım daha öteye taşıyacaktır. Global pazarda Chiquita markası sanıyorum Dole Muz un en büyük rakiplerinden biri. Chiquita markası ise daha minimal ve benzer bir uygulamayı snapchat aracılığı ile yapmış.
d) Hikayeleştirme
Dole Muz’un bize sunduğu bu deneyimi bir kez denedikten sonra artık her alışverişte ya da tüketim sırasında kafamızda bu üretim serüveninin hikayesi canlanacak. Buna kimse engel olamaz, her muzu ısırdığınızda artık kafanızda bu tarlalar canlanacak. Markalaşma ve pazarlama yolunda bunu sağlayabilmek demek eşittir başarı demek.
Ez cümle bize düşen bu başarılı çalışmanın ellerinden öpmek darısı yerli üreticimizin başına. Bu arada hakkını yememek lazım balparmak benzer bir uygulamayı aktif şekilde kullanıyor.
https://www.balparmak.com.tr/neden-analiz-edilmis-bal?
Şu linkten satın aldığınız balın izini sürebiliyorsunuz. Tabi gönül isterdi ki o bal kovanlarını kestane ağaçlarının arasında görebilmek.