1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Özel okullara ‘vakıf üniversitesi’ modeli

Özel okullara ‘vakıf üniversitesi’ modeli

Özel okullara ‘vakıf üniversitesi’ modeli
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), özel okulların açılması için gerekli standartlar arasında bulunan fiziki ve çevre koşullarını yeniden düzenleyen ve kapanma riski bulunan özel okullara ilişkin mali önlemler içeren yeni bir yönetmelik hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un önceki gün bir televizyon programında açıkladığı taslağın bazı detayları ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, yeni yönetmelik ile kimlerin özel eğitim kurumu açabileceği yeniden düzenlenerek bu okulların standartlarına ilişkin geniş kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda son aşamaya gelen yönetmelik ile kurumların hem fiziki hem de çevre koşullarını içeren standartlar da yeniden tanzim ediliyor. Yeni düzenleme ile özel okul standartlarının, maarif müfettişlerince denetiminin daha da sıklaştırılması planlanıyor.      Bakanlık, yeni yönetmelikle birlikte kapanma riski bulunan özel okullardaki öğrencilerin mağduriyetini en aza indirmek için mali önlemleri de mercek altına aldı. Buna göre özel okul açmak isteyenler için açılış başvurularında vakıf üniversitelerinin kuruluşuna benzer bir çözüm yolunun uygulanması planlanıyor. Taslağa göre, Milli Eğitim Bakanlığınca, kapanan özel okulların öğrencilerinin ve velilerin mağduriyetini en aza indirmek için bu okulların açılması sırasında kurucularından ‘teminat’ göstermeleri planlanıyor.        

Kapanma durumundaki kurumlarda öğrencilerin mağdur olmaması ve eğitimin kesintiye uğramadan devam etmesi için Milli Eğitim Bakanlığının okulun yönetimini devralması amaçlanıyor. Açılışta istenen teminatın ise okulun yönetimi sırasında mali kaynak olarak kullanılması için planlama yapılıyor. Teminat belirlemede kontenjan esas alınacak. Öte yandan Bakanlık, kapanan özel okul öğrencilerinden devlet okullarına geçmek isteyenlerin nakillerinde her türlü kolaylığı velilere sağlayacak.       

Öte yandan Bakanlığın çalışmaları devam ederken İstanbul Kağıthane’de Kurtköy ve Halkalı’da kampüsleri bulunan Devr-i Alem Eğitim Kolejleri’nin Halkalı ve Kurtköy şubeleri kapandı, yüzlerce öğrenci ve veli mağdur oldu. Okulların açılmasına az bir süre kala çocukları okulsuz kalan Kurtköy’deki okulun velileri, ödedikleri okul paralarından da olduklarını belirtti. Veliler erken kayıt avantajı altında ödedikleri paraların geri ödenmesini istiyor. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yardım isteyen aileler paralarını alıp başka okullara kayıt yapmak istiyor. Okulun kapısına kilit vurmasından dolayı 260 öğrenci mağdur oldu. Velilerin iddiaları üzerine kolejden daha sonra yazılı açıklama yapılacağı öğrenildi. 

VELİLERE ‘MERDİVEN ALTI’ KIRTASİYE UYARISI

Okulların başlamasına çok kısa bir süre kala kırtasiye alışverişlerini yapmaya başlayan velilere merdiven altı uyarısı geldi. Antalya Fotoğrafçılar, Kırtasiyeciler ve Kitapçılar Odası Başkanı Mehmet Bayrak, kırtasiye alışverişinde güvenli markaların ve denetime tabii tutulan ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ederek, ucuz ürünlerde kullanılan kimyasalların çeşitli sağlık problemlerine neden olduğunu söyledi. Özellikle kalitesiz, ucuza alınan defterlerdeki boyanın göz sağlığına zarar verdiğini ve kalitesiz bir kalemin çocuğun kalem tutmasından yazı yazmasına kadar pek çok sıkıntıya yol açtığına değinen Bayrak, “Çocukların eline boya bulaşıyor. Elini ağzına, gözüne süren çocuklar bu şekilde boya kimyasallarına maruz kalıyor. Bu durum körlüğe ve cilt kanserine kadar birçok sağlık sorunlarına yol açıyor” dedi.

KORSAN SERVİSÇİYE ‘MOBİL TAKİP’

İzmir’de öğrenci taşımak için gereken şartlara uygunluğunun kontrol edilemediği korsan servis araçlarına, mobil ekiplerle müdahale edilecek. Emniyet, belediye ve ilgili meslek odasından yetkilinin bulunacağı mobil ekipler, korsan servis ihbarlarına anında müdahale edecek. İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı konuyla ilgili “Bu mobil ekip, uygulamasıyla korsan taşımacılığında netice alınacağını düşünüyorum. Korsan servis taşımacılığına gerekli tedbirleri alırsak başka Alperenlerin ölmesine engel oluruz” dedi. Velilerin Milli Eğitim’İn yapacağı ücretlenmeyi dikkata almaları konusunda uyaran Bostancı, İzmir için okul servis ücretlerinin henüz açıklanmadığını, araç fiyatı ve taşımacılık giderlerinin artması göz önünde bulundurularak bu yıl servis ücretlerinde yüzde 15-20 civarında zam olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.    

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Özel okullara ‘vakıf üniversitesi’ modeli
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!