1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. OFF BEN NEDEN DİYET YAPAMIYORUM!

OFF BEN NEDEN DİYET YAPAMIYORUM!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapamıyoruz.. Çünkü bu işi çok ciddiye alıyoruz. Sorumluluk altına giriyoruz. Oysa ki hayatın akışına bir yere koysak nasıl olurdu? 25 kilo vermiş bir birey olarak, diyet sürecinde yapılan yanlışları ve neden sürdürülebilir olmadığını sizlere aktarmak istiyorum. Bu süreci yaşayanların bildiği üzere, benim gibi çocukluktan ergenliğe hayatı diyet olan insanların, eğer sağlık açısından sorun teşkil edecek bir durum olmadığı halde, diyeti sürdüremiyorsa,Bu durumun sebebi psikolojik ve sosyolojik faktörler de olabilir. Gelin sizinle benim diyet sürecimi ve yanlışlarımı değerlendirelim.

1. KARMAŞIK DİYET LİSTELERİ

Aç kalma ve şok diyetler, dukan diyeti, isveç diyeti, taş devri diyeti, o diyeti, bu diyeti gibi bir sürü diyet çeşitleri günümüzde çok ilgi görmüştür. Bende bu diyetlerin hepsini denedim. Bir başkası uygulayıp zayıfladığında, aynı etkinin bizde de olabileceğini düşünerek denemeye başlıyoruz. Fakat herkes aynı DNA’ya sahip olmadığı gibi, her birey fizyolojik ve psikolojik olarak da aynı değildir. Kimisi kolay uyum sağlarken, kimisi bu diyetlere bedensel ve zihinsel olarak uyum sağlayamaz. Sonra kaçınılmaz SON! Yeme atakları ile başlayan kilo al, kilo ver döngüsüne gireriz. Kimisi günde 3 öğün, kimisi 2 öğün beslenerek daha rahat bir diyet süreci geçirir. Ben günde 2 öğün beslendiğim de kendimi daha rahat hissediyorum. Açlık süresi kilo vermede büyük bir etken. Bu yüzden kişi kendisini iyi analiz etmeli ve kendisine uygun olanı seçmeli, tabi ki en makul olanı sağlıklı beslenme ve porsiyon kontrolüdür

2. ADAPTE OLAMIYORUM!

Adaptasyon sürecinde, en önemlisi kendimizi sıkmamak, bunaltmamak ve her şeyi bir anda kısıtlamamak. Bu yanlışa düşmeyenimiz pek yoktur. Her şeyi keser otlarsak, sonra adapte olamıyorum deriz tabi ki.. bunları bir anda yapmak kişiyi bunaltıp motivasyon eksikliği yaratabilir. Mesela, ilk önce uyku düzenini sağlamak , bir sonraki adım yapay işlenmiş şekerden uzak durmak, bir sonraki adım porsiyon kontrolü olabilir. Ve yine kişiye bağlı olarak haftanın bir günü tek bir öğün de kendimizi ödüllendirerek, motivasyonumuzu yükseltebiliriz. Tabi ki ipin ucunu kaçıranlar sözüm size değil. Tadını aldıktan sonra kendine engel olamayanlar. Siz hep otlayın lütfen. :)

3. SABAH YATIP AKŞAM UYANIYORUM (OH NE ALA)

Günlük 8 saat uyumak diye yapışmış bir kavram var. Ben buna pek katılmıyorum. En son yapılan araştırmalardan sonra da az uyuyan bireylerin yemeğe daha çok eğilimi olduğu görülmüştür. Fakat akşam saat 23.00 den sonra uyumak ve bedenin uyanış saatine göre uyanmak diyet sürecinde daha etkili olacağını düşünüyorum. Gece 23.00 ve 05.00 saatleri arasında vücudumuzun salgıladığı melatonin hormonun antioksidan özelliği araştırmalar da açıkça belirtilmiştir. Bu yüzden uykumuzu sosyal yaşantımız ve hayatımıza göre bir düzene koymalıyız. Şimdi böyle dedim diye de fosur fosur uyumayı kastetmedim canlarım.. Suya gelirsek yaşam damarlarımızdan biri ve midemizde kapladığı alan sayesinde, şişkinlik oluşturarak gerçekten acıkmadığımızda büyük kurtarıcımız oluyor. Ayrıca vücudumuzdan toksinleri atarak, kilo verme sürecimizde bize destek olan en iyi mineraldir. Su için, için ama damacanayı tepenize dikmeyin.:)

4.SOSYAL ÇEVRE FAKTÖRÜ VE BELKİDE YALNIZLIK

Aile, arkadaş, iş arkadaşları gibi faktörler bazen bizleri demorelize edebiliyor. Sağlıklı beslendiğim de uzaylıymışım gibi davranan arkadaşlarım olmadı değil.. Aİle bireylerinin abartıyormuşuz gibi davranması veya yemek yemenin bir sosyal aktivite olarak görülmesi gibi. ‘’Şu mekanın tatlısı çok güzelmiş hadi gidelim.’’ ‘’Şurada efsane bir yer açılmış yemeklerini tatmalıyız!’’ buradan çevreme sesleniyorum. Bu bir sosyal aktivite değil. Birde çok yapmışlar gibi doğa üstü önerileri olmuyor mu? Ah ah ben neler çektim bir bilseniz. Neyse arkadaşlarım sizleri seviyorum.:) Birde yalnız olduğunuzu hissetmek, duygusal açlık ve boşluğunuzu, yemekle doldurduğunuzu hiç düşündünüz mü? bunun farkına varın. kendinize yemeksiz aktiviteler. hobiler bulun ve her ne söylenirse söylensin, kendimize inanmalı ve güvenmeliyiz. Bu işin üstesinden geleceğiz.

Hepsi ayrı ayrı bir başlık aslında, diğer yazlarım da detaylı bir şekilde inceleyeğim. Umarım faydalı olmuştur.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
OFF BEN NEDEN DİYET YAPAMIYORUM!
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. 22 Kasım 2018, 17:41

    Ne zamandır diyet yapmaya çalışıyorum çalıştıkça daha fazla kilo alıyorum… bu konuya özel olarak değindiğiniz iöin çok teşekkür ederim Selin hanım, çok faydalı oldu. Başarılarınızın devamını dilerim, esenle kalın :)

    Cevapla
    • 22 Kasım 2018, 18:22

      Merhabalar. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim Merve hanım :) Diğer yazımda da işe yarayacağını düşündüğüm bilgiler var. Okumanızı tavsiye ederim. :) Sevgiler

      Cevapla
Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!