1. Haberler
  2. ÜNLÜ YAZARLAR
  3. Nutuk’ta Cumhuriyet (2)

Nutuk’ta Cumhuriyet (2)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet’in Ankara’da nasıl kurulduğunu, “kurucu” Mustafa Kemal Atatürk‘ün Nutuk‘undan okumak lâzım, demiştik.

Mahdut sayıda arkadaşını yemeğe davet etmiş, yemekte “Ya­rın cum­hu­ri­yet ilân ede­ce­ğiz.” demişti. Devamını okuyalım:

“O ge­ce bir­lik­te bu­lun­du­ğu­muz ar­ka­daş­lar, er­ken­den be­ni terk et­ti­ler. Yal­nız İs­met Pa­şa, Çan­ka­ya’da mi­sa­fir idi. Onun­la yal­nız kal­dıktan son­ra bir ka­nun lâ­yi­ha­sı müs­ved­de­si ha­zır­la­dık. Bu müs­ved­de­de 20 Kânunisânî 1337 [20 Ocak 1921] ta­rih­li Teş­ki­lâ­t-ı Esa­si­ye Ka­nu­nu’­nun şekl-i dev­le­ti tes­pit eden mad­de­le­ri­ni şu sûret­le tadil et­miş­tim: Bi­rin­ci mad­de­si­nin ni­ha­ye­ti­ne ‘Türkiye Devleti’­nin şek­l-i hükûmeti cum­hu­ri­yet­tir’ cüm­le­si­ni ilâ­ve et­tim. Üçün­cü mad­de­yi şu yol­da tadil et­tim: ‘Tür­ki­ye Dev­le­ti Bü­yük Mil­let Mec­li­si ta­ra­fın­dan ida­re olu­nur. Mec­lis, hükûmetin inkısâm et­ti­ği şuabât-ı ida­re­yi İc­ra Ve­kil­le­ri [Bakanlar] va­sı­ta­sıy­la ida­re eder.’

Bun­dan baş­ka Teş­ki­lât-ı Esa­si­ye Ka­nu­nu­’nun mevâdd-ı esa­si­ye­si­nin 8’inci ve 9’un­cu mad­de­le­ri de tadil ve tavzîh olu­na­rak şu mad­de­ler ya­zıl­dı:

‘Mad­de: – Tür­ki­ye Reisicumhuru Tür­ki­ye Bü­yük Mil­let Mec­li­si He­yet-i Umûmiye­si ta­ra­fın­dan ve ken­di azâsı meyânın­dan bir intihâb dev­re­si için intihâb olu­nur. Va­zi­fe-i riyâset, ye­ni reisicumhurun intihâbı­na ka­dar de­vam eder. Tek­rar intihâb olun­mak câiz­dir.’

‘Mad­de: – Tür­ki­ye Reisicumhuru dev­le­tin re­isi­dir. Bu sı­fat­la lü­zum gör­dük­çe, mec­li­se ve He­yet-i Ve­ki­le’­ye riyâset eder.’

‘Mad­de: – Baş­ve­kil, reisicumhur ta­ra­fın­dan ve meclis azâsı meyânın­dan intihâb olu­nur. Di­ğer ve­kil­ler baş­ve­kil ta­ra­fın­dan yi­ne meclis azâsı ara­sın­dan intihâb olun­duk­tan son­ra he­yet-i umûmiye­si re­isi­cumhur ta­ra­fın­dan meclisin tas­vi­bi­ne arz olunur. Mec­lis hâ­l-i ictima­da de­ğil­se, key­fi­ye­ti tas­vip meclisin ictima­ına ta’lîk olu­nur.’

Bu mad­de­le­re, en­cü­men ve meclis­te, din ve li­sa­na ait ma­lû­mu­nuz olan bir mad­de de ilâ­ve edil­miş­tir.” (s. 571-572).

M. Kemal bunları söyledikten sonra Cumhuriyet’in ilân edildiği 29 Teşrînievvel [1]339 [29 Ekim 1923] pa­zar­te­si gü­nü An­ka­ra’da olup bitenleri uzun uzun anlatır.

Onun, “Din ve li­sa­na ait ma­lû­mu­nuz olan bir mad­de de ilâ­ve edil­miş­tir.” dediği madde şöyle: “2. Madde: Türkiye Devleti’nin dini, din-i İslâmdır. Resmî lisanı Türkçedir.”

“Malûmunuz” demesinin sebebi, din meselesinin halifelik ve ahkâm-ı şer’iye üzerinden tartışılmasıdır. İkinci maddeye dair şunları söyler:

“‘Tür­ki­ye Dev­le­ti­’nin res­mî di­li Türk­çedir.’ de­di­ği­miz za­man bu­nu her­kes an­lar. Hükûmet­le mu­ame­lât-ı res­mi­ye­de, Türk di­li­nin câ­rî ol­ma­sı lü­zu­mu­nu her­kes ta­biî bu­lur. Fa­kat, “Türkiye Devleti’­nin di­ni, din-i İslâm­dır.” cüm­le­si ay­nı sûret­le mi te­feh­hüm ve ka­bul edi­le­cek­tir? Bu, bit­ta­bi, izah ve tef­si­re muh­taç­tır.”

Sonra sözü, meselenin nereden çıktığına getirir.

M. Kemal, 16-17 Ocak 1923’te İzmit’te, altı gazeteciyle bir araya gelmiş, özellikle halifelik ve din konusundaki sorularını cevaplandırmıştı.

Kılıçzade HakkıYe­ni hükûmetin di­ni ola­cak mı?” diye sormuştur.

Nutuk‘ta şöyle anlatır:

“Ga­ze­te­ci mu­ha­ta­bı­mın su­ali­ne; hükûmetin di­ni ola­maz! di­ye­me­dim. Ak­si­ni söy­le­dim. Var­dır efendim; İs­lâm di­ni­dir, de­dim. Fa­kat, der-akab ‘İs­lâm di­ni hür­ri­ye­t-i ef­kâ­ra mâ­lik­tir.’ cüm­le­siy­le ce­va­bı­mı tav­zîh ve tef­sir lü­zu­mu­nu his­set­tim.” (s. 510-511).

Dönemi bilmeden, gelişmeleri bilmeden peşin hükümle tartışamayız.

Yazara ait yayınlanan son makaleleri gazete bayilerinden Yeni Çağ Gazetesi satın alarak okuyabilirsiniz. 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Nutuk’ta Cumhuriyet (2)
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!