1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. MEB yerel yerleştirmeye ilişkin verileri açıklamalı

MEB yerel yerleştirmeye ilişkin verileri açıklamalı

MEB yerel yerleştirmeye ilişkin verileri açıklamalı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yerel yerleştirmede ilk tercihinin dışındaki bir okul türüne yerleşen adayların sayısı açıklanmadı. Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, bu sayının açıklanmasını istedi.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki birinci yerleştirme sonuçları açıklandı. Tercihte bulunan öğrencilerin yüzde 95’i yerleşti.

MEB, yerel yerleştirmede ilk tercihinin dışındaki bir okul türüne yerleşen adayların sayısını açıklamadı.

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “MEB, bunu açıklarsa sistemin öğrenciyi istemediği okula zorladığı ortaya çıkacak” dedi.

Merkezi sınava bir milyon 29 bin 555 öğrenci katıldı, 138 bin 993 öğrenci merkezi sınav puanına göre öğrenci alan bir okula yerleşti.

Açıkta kalan yüzde 5 ise nakil dönemini bekleyecek. Merkezi sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liseleri yüzde 100 doldu. Anadolu imam hatip liseleri yüzde 99,9, mesleki ve teknik Anadolu liseleri de yüzde 98 doluluk oranına ulaştı. MEB, 2019 LGS kapsamında birinci yerleştirme sonuçlarına ilişkin ilk kez değerlendirme raporu hazırladı. Ancak yerel yerleştirmeye dayalı öğrenci alan okullarda, okul türlerine göre boş kontenjan oranları açıklanmadı.

OKUL TÜRÜ ZORUNLULUĞU

MEB’in 2019 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları başlıklı 126 sayfalık ön raporunda sınavsız yerleştirmeye ilişkin veriler paylaşıldı. Buna göre, sınavsız yerleştirmede öğrencilerin yüzde 91’i ilk üç tercihinden birine yerleşti.

MEB, tercih işlemlerinde bu yıl da okul türü zorunluluğunu uyguladı. Öğrenciler, aynı okul türünden en fazla 3 okul tercih edebildi.

Kendi kayıt alanından da 3 okul seçme zorunluluğu vardı. Öğrenci örneğin Anadolu lisesinde okumak istiyorsa ve kayıt alanında üç Anadolu lisesi yoksa imam hatip ya da meslek lisesi yazmak zorunda kaldı. MEB’in raporu bu konudaki endişelere tam olarak yanıt vermedi.

Rapora göre Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 58’i birinci tercihine yerleşti.

Anadolu imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 52’si birinci tercihine, yüzde 87’si ilk üç tercihinden birine yerleşti. Mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin de yüzde 41’i birinci tercihindeki bir okula yerleşti. Bu öğrencilerin yüzde 79’u ise ilk üç tercihlerinde yer alan bir mesleki ve teknik Anadolu lisesine girdi. Raporda ilk tercihi dışında bir okula yerleşen öğrencilerin tercih dağılımı ve yerleştikleri okullara ilişkin veri yer almadı. Anadolu imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin yüzde 48’i, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin de yüzde 59’u ilk tercihinin dışında bir okula yerleşti.

‘BAŞARI KISTASI DEĞİL’

Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, Aydınlık’a yaptığı açıklamada öğrencilerin yerleştirilmesinin başarının bir kıstası olmadığını söyledi. Yıldırım, “Birinci tercihine yerleşemeyenler istekleri dışındaki bir okul türüne yerleşmek zorunda kaldı. İlk tercih ettiği okul türü dışındaki okul türlerine yerleşen öğrencilerin oranları verilseydi sistemin öğrenciyi zorladığı görülecekti. Bakanlık bu oranı açıklamalı, açıklamıyorsa bunun nedeni sistemin bazı okul türlerine öğrenciyi zorladığının görülmesini istememesidir” dedi.

Orhan Yıldırım, Eğitim İş’in MEB’den talebinin bütün okullarda çağdaş, bilimsel, laik, karma, eşit ve ücretsiz eğitim olduğunu belirtti.

TERCİH ROBOTU İLK KEZ KULLANILDI

MEB’in bu yıl ilk kez kullanıma sürdüğü tercih robotu adaylar tarafnıdan benimsendi. Sınavla öğrenci alan okullara yönelik kullanıma sunulan tercih robotu 3 milyon 91 bin 875 kez kullanıldı. Sınav puanı olmadan öğrenci alan okullara yönelik oluşturulan yerel yerleştirme tercih rehberi ise 12 milyon 688 bin 103 kez kullanıldı. Öğrenciler, mesleki ve teknik eğitimin tanıtımını içeren “Mesleğim Hayatım” portalından da tercih döneminde 1 milyon 679 bin 250 kez faydalandı.

MESLEK LİSELERİNE İLGİ ARTTI

MEB’in mesleki ve teknik eğitimle ilgili attığı adımlar meyve verdi. Geçen yıl merkezi sınav puanıyla öğrenci alan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin 19 bin 140 olan kontenjanı, bu yıl 24 bin 360’a çıkarıldı. Okullardaki yüzde 74 olan doluluk oranı, bu yıl yüzde 98’e yükseldi.

MEB ile ASELSAN arasında savunma sanayisine nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla imzalanan protokol kapsamında kurulan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin elektrik-elektronik teknolojisi alanına 0,46’lık yüzdelik dilimden öğrenci alındı.

MEB ve İTÜ tarafından imzalan protokol kapsamında kurulan ve “bilişim teknolojisi”, “biyomedikal cihaz teknolojileri”, “elektrik elektronik teknolojisi”, “denizcilik” alanlarında eğitime başlayacak İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de öğrencilerin öncelikli tercihleri arasında yer aldı. Lisenin 30 öğrenci kabul edecek bilişim teknolojisi alanına 1,26’lık yüzdelik dilimden öğrenci alındı

YÜZDE 40 MATEMATİKTE ZORLANDI

MEB’in raporunda merkezi sınavın alt testlerine ilişkin veriler de yer aldı. Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrencilerin yüzde 38,4’ü matematikte 10 ve 10’dan daha az doğru yaptı. Soru sayısı 20 olan alt testler arasında öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalaması Türkçede 17,42, matematikte 11,14 ve fen bilimlerinde 15,62 olarak hesaplandı. 10 soru bulunan T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük alt testinde öğrenciler ortalama 9,32, din kültürü ve ahlak bilgisinde 8,89 ve yabancı dilde 7,83 doğru yaptı.

Yerleşen öğrencilerin yüzde 26,09’u Türkçe, yüzde 3,20’si matematik, yüzde 2,9’u fen bilimleri, yüzde 65,59’u T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yüzde 37,71’i din kültürü ve ahlak bilgisi, yüzde 35,11’i yabancı dil alt testinde soruların tamamını yaptı.

KIZLAR TÜM ALANLARDA ERKEKLERİ GEÇTİ

Kız öğrenciler bütün alt testlerde erkek öğrencileri geçti. Türkçede kızların ortalama doğru sayısı 17,46’iken erkeklerinki 15,92 oldu. Matematikte kızlar ortalama 10,29 doğru yaptı, erkekler ise 9,83. Fen bilimlerinde kızlar 14,74 erkekler 14,10 doğru yaptı.

İMAM HATİPLİLER EN ÇOK İMAM HATİBE YERLEŞTİ

Merkezi yerleştirmede ortaokul ve liseler arası geçişlere ilişkin veriler açıklandı.

Buna göre imam hatip ortaokulundan mezun olan öğrencilerin yüzde 15’i merkezi sınav puanıyla bir liseye yerleşti. Bu öğrencilerin yüzde 46,28’i Anadolu imam hatip lisesine, yüzde 14,07’si Anadolu mesleki ve teknik liselere, yüzde 6,40’ı fen liselerine, yüzde 6,32 sosyal bilimler liselerine yüzde 5,04 Anadolu liselerine yerleşti.

NAKİL TAKVİMİ

29 Temmuz-2 Ağustos’ta yerleştirmeye esas birinci nakil tercih dönemi olacak.

Yerleştirmeye esas birinci nakil sonuçları 5 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas ikinci nakil tercih başvuruları 5-8 Ağustos’ta yapılabilecek. Yerleştirmeye esas ikinci nakil sonuçlarının 10 Ağustos’ta duyurulmasıyla merkezi olarak yürütülen ana yerleştirme süreci tamamlanacak.

Daha sonra hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları alınacak ve 6 Eylül’de yerleştirme süreci tümüyle sona erecek.

İlgili MEB yerel yerleştirmeye ilişkin verileri açıklamalı haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
MEB yerel yerleştirmeye ilişkin verileri açıklamalı
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!