Merhaba,
Bir sağlık profesyoneli olarak ilk yazımı fazlasıyla önem arz eden zararlı kimyasallarla ilgili hazırlamak istedim. Bu platformda sizlere elimden geldiğinde bildiklerimi/öğrendiklerimi zevkle aktarmaya çalışacağım.
Farkında olmadan maruz kaldığımız kimyasallar sağlığımızı tehdit mi ediyor?
Son yıllarda artan bilincimizin etkisiyle kullandığımız kozmetik ürünleri satın alırken içeriğinde neler olduğuna bakmaya başladık. Gün içinde kullandığımız sayısız kozmetik ürünün zararlı içeriğinden dolayı farkında olmadan birçok kimyasala maruz kalıyoruz ve bu kimyasalların neler olduğunu bilmeyenimiz çok. Bu maddelerin hem sağlığımızı hem de çevre koşullarını tehdit etmeleri açısından bu konuda bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Büyük rağbet olan kozmetikler de dahil olmak üzere ne yazık ki çoğu ürün sentetik ve toksik maddeler içeriyor. Sağlıklı yaşamak için, kullandığımız her ürünü satın alırken çok dikkatli ve seçici olmalıyız.
Aldığımız ürünlerin üstünde “doğal”, “bitkisel” vb. yazılar tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu ürünler gerçekten doğal ise bunu anlamanın tek yolu genelde arka tarafta bulunan “içindekiler” kısmını dikkatle incelemektir. Sağlığımızın her şeyden önemli olduğunu unutmayalım ve en fazla beş dakikamızı alacak bu işlemi boşvermeyelim.
Kozmetik ürünlerde bulunan kimyasal maddeleri ve sağlığa zararlarını sizlerle paylaşıyorum.
➤ PARABEN
Neredeyse tüm kozmetik ürünlerin içerisinde bulunan ve methylparaben, butylparaben, ethylparaben ve propylparaben gibi farklı formlarda kozmetik ürünlerinin içinde yer alan paraben maddesi, bakteri, küf oluşumu engellediğinden ürünlerin raf ömrünü uzatmaktadır. Geçtiğimiz aylarda bir meme kanseri hastasından alınan dokularda 20 ng/g paraben tespit edildi. Konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalar da parabenin, öncelikli olarak meme kanseri olmak üzere tüm kanser çeşitlerinin riskini arttırdığı desteklemektedir.
✖ Herhangi bir kozmetik ürünün “İçindekiler” kısmında “Paraben” yazısını görürseniz almayı tercih etmeyiniz.
➤ SODYUM LAULRY SÜLFAT
Kısa adı ile SLS, yani sodyum lauryl (loril) sülfat, şampuan, diş macunu, traş losyonu, ağız gargarası, sabun, çamaşır deterjanı, yüz temizleyici, duş jeli, banyo köpüğü gibi temizleyici kişisel bakım ürünlerinin yüzde 90’ında kullanılan bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Sağlığa zararlı maddelerden biri olarak gösterilen SLS cilt ve göz iritasyonuna neden oluyor.
✖ Herhangi bir kozmetik ürünün “İçindekiler” kısmında “Sodyum Laulry Sülfat (SLS)” yazısını görürseniz almayı tercih etmeyiniz.
➤ FLORÜR
Florür, oldukça kanserojen bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Bulunduğu alanlar; diş macunları, hazır çorba/bulyon gibi yiyecekler, gazlı içecekler, sigara, içme suları vs. gibi kullanım alanı oldukça yaygın. En tehlikeli vesürekli maruz kaldığımız alan ise diş macunları. Uzun vadede vücutta biriktiğinde kemik erimesi, kanser, tiroid rahatsızlıkları, epifiz bezi atrofisi nedeniyle yumuşak başlı olma/IQ düşüklüğü gibi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
✖ Herhangi bir kozmetik ürünün “İçindekiler” kısmında “Flouride/Florür” yazısını görürseniz almayı tercih etmeyiniz.
➤ ANTİBAKTERİYEL/TRİKLOSAN
Antibakteriyel özelliği olduğu belirtilen triklosan, özellikle sıvı sabun ve diş macunu gibi birçok ürünün içerisinde bulunuyor. Bu madde, vücutta bulunan zararlı bakterileri yok ettiği gibi faydalı bakterileri de öldürerek sağlığa zarar veriyor. Suda bulunan klorla da etkileşime girerek kloroform+dioksine dönüşüyor ve cilt tarafından emildiğinde doğrudan kanserojen etki yaratabiliyor.
✖ Herhangi bir kozmetik ürünün “İçindekiler” kısmında “Triclosan” yazısını görürseniz almayı tercih etmeyiniz.
Kozmetik ürünler hayatımızın büyük bir alanında bizlerle. Durum böyleyken lütfen bilinçlenelim ve içeriklerini bilip, kontrol etmediğimiz ürünleri kullanmayalım. Yakın zamanda özellikle paketli yiyeceklerde bulunan zararlı maddelerle alakalı bir yazım da olacak.
Sağlıkla kalın..