Katar’a yönelik abluka uygulayan Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın, Doha’nın geri adım atmaması halinde Körfez’de askeri üs kurma yönünde harekete geçebileceği savunuldu. İddia, gözler bu ülkelerin geçen hafta Katar’a yönelik, Doha’daki Türk askeri üssünün kapatılması talebinin de yer aldığı 13 maddelik ültimatomunun kabul edilmesi için verdiği sürenin yarın sona ermesine çevriliyken gündeme düştü.
Mısır’ın Körfez hamlesi
Katar basınına yansıyan, Mısır’ın devlete bağlı El-Ehram el Arabi dergisine dayandırılan habere göre, Doha’nın taleplerini karşılamaması halinde bu 4 ülke Bahreyn’de askeri üs kurulmasının yanı sıra ekonomik ambargoyu genişletme, mali varlıkları dondurma, Körfez İşbirliği Konseyi üyeliğini askıya almanın da yer aldığı kararları uygulamayı düşünüyor. Bahreyn’de üs kurma adımının yaşama geçmesi halinde ise Mısır’ın ilk kez Körfez’de bu yönde askeri bir varlığı olacağına işaret ediliyor. Halihazırda Riyad’la Kahire arasında son dönemde ilişkiler gelişmiş durumda. Dün de gündeme Mısır’da tartışma yaratan ülkeye ait Tiran ve Sanafir Adaları’nın Suudi Arabistan’a geçmesini öngören anlaşmanın Anayasa Komisyonu tarafından onaylanması yansıdı.
Riyad liderliğindeki bloğun Katar’ı terörle bağlantılı olmak, İran’la ilişkileri derinleştirmek ve İhvan politikalarına arka çıkmakla suçlayarak ambargo uygulamasına ilk olarak Washington cephesinden destek gelirken arkasından da Trump yönetiminin Doha ile askeri anlaşmayla yaptığı “U” dönüşü dikkat çekmişti. Doha ile yakın ittifak olan Ankara’nın ise krizi sonlandırma çağrıları yanıtsız kalırken Türkiye’nin Katar’da üs kurup buraya asker göndermesi Riyad bloğunda tepki yaratmıştı. Katar’a abluka uygulayan ülkeler 23 Haziran’da 13 maddelik bir ültimatom yayımlamıştı.
Maddeler arasında “İran’la diplomatik ilişkileri kesmesi, Müslüman Kardeşler, IŞİD, Kaide ve Hizbullah gibi örgütlerle ilişkisini bitirmesi, Al Jazeera’yi kapatması, Türkiye’nin Katar’daki askeri varlığını sona erdirmesi” de vardı. Doha’dan ise 10 günlük yanıt süresi bitmeden taleplerin kabul edilemez olduğu çıkışı gelmişti.
Diplomasi trafiği
Katar Savunma Bakanı önceki gün Ankara’da temaslarda bulunmuştu. Ayrıca aynı gün gündeme Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinde Katar krizini de ele aldıkları yansımıştı. Erdoğan’ın aynı gün konuştuğu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de dün Bahreyn Kralı El Halifa ile telefonda görüştüğü, diyaloğ çağrısı yaptığı duyuruldu.