1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Kişi başına düşen kitap sayısında düşüş

Kişi başına düşen kitap sayısında düşüş

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültürpark – Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenen İzmir 24. Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; 2017 yılında 60.335 adet yeni başlık üretilirken bu sayının 2018 yılında %11,27 artarak 67.135’e çıktığı bilgisini aktardı. Kocatürk bu artışa rağmen, Türkiye’de hem kitap üretiminin artış hızında hem de kişi başına düşen kitap sayısında düşüş olduğunu hatırlattı.

Kenan Kocatürk araştırma-inceleme, edebiyat ve çocuk yayıncılığı alanlarının oluşturduğu kültür yayıncılığının, 2019’un ilk üç ayında 37.767.973 adet kitap üretimiyle toplam üretimin %53,07’sini oluşturduğunu, ancak 2018’in ilk üç ayına göre bu alanda %18.86’lık bir düşüş yaşandığını dile getirdi. İnanç kitaplarında ve akademik yayıncılıkta da düşüş olduğunu ifade eden Kocatürk kitap üretiminde toplamda, 2019 yılının ilk üç ayında geçtiğimiz 2018’in ilk üç ayına göre %16,41’lik düşüş gözlemlendiğini aktardı.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk son olarak, okuma kültürünün önemine bir kez daha değinerek, bu alanda hayata geçirdikleri yeni çalışmanın müjdesini verdi. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından sivil toplum sektörü çatısı altında yürütülmekte olan Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan 10 STK’den biri olduğunu aktaran Kocatürk, bu hibe ile Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu-OKUYAY projesini hayata geçirdiklerini paylaştı. Çalışmalarını Türk Kütüphanecileri Derneği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştirecek olan OKUYAY Platformu; okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere ve gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.

Okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin seçilecek 4 bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek pilot uygulamalar yapacak olan OKUYAY Platformu, hazırlanacak okuma kültürünü geliştirme kiti ile Türkiye genelinde kullanılacak bir kaynağı da toplumun hizmetine sunacak.

İzmir 24. Kitap Fuarı’nda Salon 1 A 203/F’de bulunan standına proje hakkında bilgi edinmek isteyenleri bekleyen OKUYAY Platformu’nun ilk fuar etkinliği ise 7 Nisan 2019 Pazar günü 18.00- 19.00 saatleri arasında Konferans Salonu 1’de gerçekleşecek. OKUYAY Konuşmaları kapsamında düzenlenecek “Resimli Çocuk Kitaplarının Okuma Kültürüne Etkisi” başlıklı panelde Sevengül Sönmez moderatör, Yıldıray Karakiya, Sevinç Yağan ve Ayşe Babacan Özer ise konuşmacı olarak yer alacak.

Türkiye Yayıncılar Birliği hakkında

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International PublishersAssociation–IPA) Türkiye’yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Kişi başına düşen kitap sayısında düşüş
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!