KIŞ AYLARINDA GRİP VE BESLENME

kış-aylarında-beslenme

Kış ayına girmekle birlikte hastalıklar ve farklı beslenme türleri ortaya çıkıyor. Antibiyotikler, grip ilaçları su torbaları yün eşyalar …
Kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte beslenme şeklinde değişiklikler olmakta, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilim artmaktadır. Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmekte, fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma olmaktadır. Kış mevsiminde fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin uzaması nedeni ile televizyon başında fazla zaman geçirilmesi ve besinlerin atıştırılması gibi nedenlerden dolayı vücut ağırlığında istenmeyen değişiklikler olabilmektedir.
Buda yanlış beslenmeye yol açabiliyor. Çokça tüketeceğimiz Sebze-meyveler, vitamin-minerallerin iyi bir birer kaynağı olmasının yanı sıra, posa ve yüksek su içeriği ile özellikle kış aylarında hareketsizliğe bağlı çıkabilen kabızlık gibi sindirim sistemleri sorunlarının önlenmesine yardımcı olur .
Ve en önemlisi beklide soğuk algınlığı ve kış aylarının vazgeçilmez hastalığı grip bu hastalığa hepimiz bir ve birden fazla yakalanmışızdır ve korunmak için neler yaptığımızı doğru şekilde bilmeyebiliriz o yöntemleri hep birlikte inceleyelim;
• Öksürürken ya da hapşırırken yüzünüzü kolunuzun içiyle kapatın.
• Hapşırırken ya da öksürürken ağzınızı elinizle değil; kağıt bir mendille kapatın ve mendili hemen çöpe atın.
• Ellerinizi gözlerinize, burnunuza ve ağzına götürmeyin. Bu vücuda giren mikropları önler.
• Ellerinizi sık sık yıkayın. Eğer suya erişiminiz yoksa alkol bazlı bir dezenfektan kullanın.
• Çevrenizdekilere doğru öksürmeyin, kafanızı başka bir yöne çevirin.
• Bağışıklık sistemini besleyen koyu yeşil, kırmızı, sarı sebze ve meyveler tüketin.
• Kış aylarında giyim tarzımız da vücut direncimizin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle ne derece zor olsa bile kapalı ve sıcak bir ortama girdiğimizde üzerimizdeki fazla olan palto ceket gibi giysileri çıkararak dışarı çıkarken de bunları giyerek vücudumuzun lüzumsuz yere terlemesine veya soğukta kalmasına müsaade etmemeliyiz.
Bu yöntemleri bile yeterince yerine getirsek soğuk algınlığı ve gripten kurtulmuş oluruz .
Kış aylarının zirvede olan sebzeleri Lahana, havuç, pırasa, ıspanak, brokoli ve kereviz …
Meyveleri ise ; Elma, ayva, nar ve muz …
En önemlisi de bu aylarda yiyeceğimiz en değerli meyvelerden biri ;
Portakal ;

Hepimiz bildiği üzere tam bir vitamin deposu turunç meyvelerin en zirvede olanı baş tacı meyvesidir. İçinde C vitamini, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, P vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum bulunur. Her türlü hastalığa iyi gelir. Kolestrol ve tansiyonu dengeler, damarları güçlendirerek kalbi korur, kanın pıhtılaşmasını engellemeye yardımcı olur.
En önemli mucizevi sebze ise ;
KaraLahana ;
C vitamininden zengin olup, A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir minerallerini de bol miktarda içerir. En iyi antioksidan olarak C vitamini, erken yaşlanmanın temel nedenlerinden biri olan vücudunuzdaki serbest radikalleri azaltır. Ayrıca hücrelerin aşınma ve yıpranmasını engeller. Bu nedenle Karalahana; kalp problemleri, ülser, bazı kanserler, depresyon, bağışıklık sistemi ve soğuk algınlığı tedavisinde vücudun savunmasında etkin rol oynar. Ayrıca yara ve hasarlı dokular için iyileşme sürecini hızlandırır. Lif Yetersiz lif tüketimi kabızlığa neden olmaktadır. Buna bağlı olarak hazımsız , gastrointestinal kanserler, mide ülseri, iştah kaybı gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Karalahana zengin lif içeriği ile bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve diğer sindirim sistemi problemlerine iyi gelir.

Kış aylarında bu tür yöntemleri deneyip yeterince kendimize önemle değer verirsek hastalıktan ve kötü beslenmeden kurtulmuş oluruz ..

Exit mobile version