Gök, bu sayıya ulaşılabilirse, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Ege Üniversitesi Hastanesi’nin kan ihtiyacının da Kızılay tarafından karşılanabileceğini, böylelikle hasta ve hasta yakınlarının kan aramak veya kan taşımak zorunda kalmayacaklarını belirtti.
Ege Bölgesi genelinde yıllık 360 bin ünite kan bağışı yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Gök, 2018 yılında 279 bin 455 ünite kan bağışı toplandığını bildirdi. Özellikle ocak- şubat ve temmuz-ağustos aylarında kan stoklarında düşüş meydana geldiğini ifade eden Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Gökay Gök şöyle devam etti:
“Her yıl olduğu gibi soğuk iklim koşullarına bağlı olarak kan stokları azaldı. Bu aylarda risk artıyor, kan bağışı azalıyor ancak kan talepleri düşmüyor. Bu şekilde azalma devam ederse, kan ihtiyaçları karşılanamayabilir, ameliyatlar ertelenebilir. Bağışlanan kan minimum 10 saatte hazır hale geldiği için kaza, terör, deprem gibi olayların meydana gelmesi durumunda kan bulunmasında güçlük çekilebilir. Bir ünite kan üç kişinin hayatını kurtarıyor. Vatandaşların sadece yarım saatini ayırarak kan bağışı yapmalarını rica ediyorum.”
Lösemili hastaların haftada 10-12 ünite trombosit aferezi ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Gök şunları söyledi: “Kan bağışçısından tam kanın alınarak bileşenlerine ayrılması ve trombosit hücresi alındıktan sonra kanın kalan kısmının geri verilmesi işlemine trombosit aferezi denir. Bölgemizde 2018 yılında trombosit aferezi ihtiyacı 12 bin 463 üniteydi. Bunun 10 bin 151 ünitesi Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi tarafından karşılanmıştır. Türk Kızılayı olarak ihtiyacın tamamını karşılayamadığımız için özellikle lösemili çocuklar ve yakınları trombosit aferezi bağışçısı aramak zorunda kalmıştır.”
10 BİN DOKTORDAN 229’U KAN VERDİ
Merkezin 2018 verilerine göre, İzmir’de kayıtlı ortalama 10 bin doktordan yalnızca 229’u, Baro’ya kayıtlı 8 bin 21 avukattan ise yalnızca 282’si 2018’de kan bağışladı.