İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısına Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin, yapısal bir sorun olduğunu ve bu krizden çıkmak için yapısal reformların gerektiğini kaydeden Tatlıoğlu, şu sözleri kaydettti:
“IMF’nin rakamlarına göre, gelişmekte olan ülkeler son 5 yıllık dönemde ortalama yıllık yüzde 4,5’ lik büyüme oranı elde ederken, Türkiye yalnızca yüzde 3,0 büyüyebilmiştir. Yine gelişmekte olan ülkelerde ortalama yıllık enflasyon yüzde 4,5 seviyesinde gerçekleşirken, ülkemizde bu oran yüzde 13,5’ tir. 2008’den itibaren yavaşlayan ekonomi, geçtiğimiz dönem itibariyle daralmaya dönüşmüştür. Ekonomimiz için 2019 yılı beklentileri yüzde 2.5 küçülme olarak tekrar aşağı yönlü revize edilmiştir. Fert Başına Milli Gelir tahminleri 8 bin 500 dolardır ve bu 10 yıl öncesine göre 160 milyar dolar fakirleşmemiz anlamına gelmektedir. Krizin ortaya çıkardığı işsizlik, fakirleşme ve sosyal yapı tahribatı bir başka tehlikeli süreç olarak önümüzde durmaktadır.’’
Tatlıoğlu, Türkiye’deki krizin yüksek enflasyonla birlikte daha da derinleştiğini, dört kişilik bir ailenin açlık sınırın asgari ücrete denk geldiğini, bekar bir çalışanın bile yaşam kalitesinin asgari ücretin üzerine çıktığını ifade ederek, “Ev kirasını, elektrik, su, gaz faturalarını ve kredi kartını planladığı gibi ödeyemeyen ve beslenme giderlerine yeteri kadar harcama yapamayan hane sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenlerle, Türkiye’de yaşayan çocukların yüzde 34,6’sı, diğer bir deyişle 7 milyon çocuk şiddetli maddi yoksunluk içerisindedir. Ülkemizdeki her 3 çocuktan biri yeterli beslenme olanaklarından yoksun durumdadır. Bu oranlarla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında şiddetli maddi yoksunluğun en yoğun yaşandığı ülke olarak görülmektedir” diye konuştu.
Türkiye’deki gerçek işsiz sayısının 120 ülkenin toplam nüfusundan daha fazla olduğunun altını çizen Tatlıoğlu, “Türkiye’nin birinci sorunu ekonomik krizdir ve bu kriz artık yönetilemiyor. Krizin ortaya çıkardığı işsizlik ve fakirlik sosyal yapıyı tahrip ediyor. Türkiye yapısal tıkanma sürecini yaşıyor ve sorunlar giderek ağırlaşıyor. Ankara, İstanbul sendromundan kurtulamayan siyasi iktidar, gerçek gündemine dönemiyor. TBMM yaklaşık 2 aydır çalışmalarına ara vermiş durumda. Muhtemelen darbe dönemleri hariç TBMM en uzun arayı verdi. Maalesef toplumun sorununu çözecek kurum olan Meclis şu an çalışamıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan Tatlıoğlu, ekonomik krizin neden olduğu tahribatın tespiti ve çözüm önerilerinin bulunması amacıyla bir araştırma önergesi verdiklerini, bu konuda Meclis’te grubu bulanan diğer partilerden de destek beklediklerini kaydetti.