Suriyeli ve Türk ressamların eserlerinin yer aldığı ‘İki Kültür Dört Renk’ adlı karma sergi, bugün Ayvansaray Plato Sanat İstanbul’da açılıyor. 22 Haziran’a kadar sürecek olan küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği sergide, Suriyeli Abdullatif Aljeemo ve Khayyam Zedan ile Türk sanatçılar Kadir Ablak ve Huri Kiriş’in eserleri yer alacak. Sergideki eserlerin satışından elde edilecek gelirin bir bölümü ise Türkiye Meme Vakfı’na bağışlanacak. Serginin küratörü Şen, serginin uluslararası sanat buluşması adına değerli olduğunu belirterek “İki farklı ülkeden dört farklı sanatçının eserlerinin yer aldığı sergi, geçmişe ve bugüne dair imgelerin sanatçılar eliyle hem poetik hem de politik bir izlekten bakılmasına, bununla birlikte mekan, şehir, hafıza, doğa ve hız gibi bireyi çevreleyen unsurların farklı yorumlamalarla izlenmesine imkan hazırladığını belirtiyor” dedi.
Sergide eserleri yer alacak sanatçılardan Huri Kiriş, sergiyle ilgili şunları söyledi: “Hem komşu bir ülkenin sanatçılarıyla çalışmanın heyecanı hem de coğrafyamızın kaderimizi birleştirmesi gibi bir durumda bulunmamız bu sergiyi benim için ilginç kılıyor. Bunun dışındaki en önemli ve bence en değerli sebep, bu serginin aynı zamanda bir bağış organizasyonu olması, bu beni gerçekten motive ediyor. Çok uzun süre kadın sorunları üzerine ve son zamanlarda da mülteci krizi üzerine çok çalışmış bir sanatçı olarak çorbada tuzumun olması benim için çok değerli. Zaten sergiye katıldığım resimlerin de ana fikri göç, yeni topraklar, umut ve belirsizlik.”
Sosyal gerçekçiliği çağdaş bir bakış açısıyla yorumlayan Kadir Ablak da sergiye katılan isimlerden. Ablak, kentlerin anatomisini tuvallere yansıtırken, kalabalıklar içerisinde yalnızlaşan insan figürüne dikkat çekiyor. Kişilerin yaşam alanları üzerinden insani duyguları vurgulayan sanatçı, kent kültüründe bireyselleşen hayatları yansıtırken yok olmaya başlayan insani duygulara fırçasıyla hayat veriyor. Soyut eserleriyle bilinen Suriyeli ressam Khayyam Zedan ise bulunduğu coğrafyadaki zorlu yaşam koşulları, kaos ve acıyı resmederken geleceğe dair taşıdığı umut ışığını da tuvallere yansıtıyor. Eserlerinde duyguların ortak olmasına vurgu yapan Abdullatif Aljeemo ise “Dünyanın neresinde olursa olsun, her kim, kaygı, endişe ve yaşama güçlüğü çekerse, bu, tüm dünyanın endişesi olmalıdır” diyor ve resimlerinde coğrafi sınırları ortadan kaldırarak insani duygulara odaklanıyor.