A HABER.COM.TR / Günlerdir tartışılan bir konu üzerinde hükümet ve muhalefet anlaşmaya vardı.
Muhalefet üretim reformu tasarısı ile zeytinlik alanların imara açıldığı yönünde eleştiriler getiriyordu.
Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda Meclis’te görüşmeleri yapıldı. Görüşmeler ardından iktidar ve muhalefet uzlaştı.
Bu uzlaşmada yapılacak değişikliğe göre bir alanda bir zeytin ağacı olsa bile orası zeytinlik olarak kabul edilecek.
Ayrıca zeytinliklerle ilgili cezalar da artırtıldı.
Tasarıya ilişkin en önemli değişiklik ise zeytinlik sahalarının imara açılmasının önüne geçmek için konut, konaklama ve turistik tesis yapılamaz maddeleri de tasarıya eklendi.
HÜKÜMETTEN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısından çıkaracaklarını bildirdi.
Özlü, tasarının, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşmelerinde, tasarıya ilişkin hassasiyetleri dikkate aldıklarını, bu çerçevede metinde değişiklik yapacaklarını söyledi.
Bakan Özlü, “Madde 2’yi tamamen tasarından çıkarıyoruz, çıkarmayı teklif ediyoruz. Madde 2, zeytinlik sahası tanımlamasıyla ilgilidir. Bir ağaç da olsa iki buçuk ağaç da olsa zeytinlik alanı olarak kabul ediyoruz. Madde 3’te zeytinlik sahalarında cezalar ilgili maddeler vardı. Burada da cezaları artırıyoruz. 3 aya kadar olan ceza süresini 6 aya kadar hapis olarak kuvvetlendiriyoruz. 2 bin olan cezayı da 4 bine çıkarıyoruz.” ifadesini kullandı.
Madde 4’te tanımlanan Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu kapsamında da değişlik önerdiklerini belirten Özlü, kurula sivil toplum kuruluşlarının daha fazla katılımını sağlayacaklarını söyledi.
Özlü, burada ticaret borsaları, yoksa ticaret ve sanayi odaları ile zeytin ve zeytin yağı ihracatçı birliklerini de bu kurula dahil etmeyi teklif ettiklerini bildirdi.
Tasarının, zeytinlik sahalarının konut olarak kullanımının önünü açabilecek düzenlemelerde içerdiğine ilişkin endişeler bulunduğunu vurgulayan Özlü, tasarıda yapılacak değişiklikle zeytinlik sahalarında konut, konaklama tesisi ve turistik tesisi yapılamayacağı kaydetti.
Özlü, “Cezaları artırıyoruz, kurulun yapısını değiştiriyoruz ve zeytinlik imara açılmasının önüne geçiyoruz. ” ifadesini kullandı.
FARUK ÇELİK: ZEYTİNLİKLERİN İMARA AÇILMASI KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, zeytinliklerin imara açılmasının kesinlikle söz konusu olmadığına vurgu yaparak, “Kişiye, zümreye, şirkete değil kamu yararını içeren bir durum söz konusu olursa burada komisyonun alacağı karar ama mutlaka onu telafi edecek iki misli bir alan tahsisi ile bunun olması söz konusu olacak” dedi.
“Zeytinlik alanlarla ilgili Sanayi Bakanlığımız bünyesinde kapsamlı bir yasal düzenleme içerisinde maddeli bir düzenleme var” diyen Bakan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarım Bakanlığı olarak biz çok net tavrımızı sayın bakanla paylaştık ve o çerçevede komisyondan geçeceği ümidi içerisindeyiz. Zeytin Kurulu kurulması ve Zeytin Kurulunun eğer bir zeytin alanı kamu yararı çerçevesinde ortadan kaldırılacaksa iki misli yeni alanın ve zeytinliğin tahsisi şartıyla bu uygulamanın istisnai olarak yapılabileceği noktasındaki görüşümüze Sayın Bakanımız ve Bakanlar Kurulumuz da katıldılar. Komisyondaki tartışmalar, öncesi bir tartışma, komisyon gelişmesi döneminde yani maddelere geçildiği zaman zeytinle ilgili düzenlemenin şekil alacağını, anlattığım şekilde bir noktaya geleceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Kesinlikle imara açılması söz konusu değil, olamaz ama kamu yararı olan bazı hususlar olabilir. Yani maden sahası vb. şeyler olabilir. Kişiye, zümreye, şirkete değil kamu yararını içeren bir durum söz konusu olursa burada komisyonun alacağı karar ama mutlaka onu telafi edecek iki misli bir alan tahsisi ile bunun ancak olması söz konusu olacak. Zaten bu kurullar, iller düzeyinde oluşturulacak ve orada da en sağlıklı kararların verileceği inancı içerisindeyiz. Yaygın bir uygulama burada söz konusu olamaz ama kamu yararı, ihtiyacını dikkate alarak da atılacak adımlara karşı telafisi misliyle gerçekleşecek bir yaklaşımı içerdiğini belirtmek istiyorum.”
Bakan Çelik, tarım desteklerine ilişkin de, “Bugün nihai imzalar tamamlanıyor. Geçtiğimiz hafta ilgili bakan arkadaşlarımızla yoğun bir toplantı gerçekleştirdik ve tarım desteklerinde yine üreticimizin yüzünü güldürecek noktada bir anlaşma ve bir uzlaşmaya geldiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Bugün imzalar tamamlanınca Resmi Gazete’de yayımlanacak, hep beraber görmüş olacağız. İnşallah beklediğimizin de üzerinde bir destekleme imkanını elde etmiş olacağız” ifadesini kullandı.