İlk olarak 1990’lı yıllarda Lennon ve Foley tarafından turizm literatürüne kazandırılan bu kavram, çeşitli nedenlerle insana üzüntü veren yerlerin turizm maksadıyla tüketilmesi (ziyaret edilmesi) anlamına gelmekte. Savaş alanlarını ziyaret, önemli bir örneği..
Hüzün turizminin (dark turizmi) en önemli özelliği şüphesiz, tüketicilere üzüntü, içsel acı duygusunu yaşatmak ve sonucunda da gerçekleşen olaylardan edinilen tecrübe ile huzura ermek için yapılmaktadır.
Türkiye’de tüm bu duyguları yaşadığınız hüzün turizmi kapsamında değerlendirilen Çanakkale oldukça önemli bir destinasyon..
Her yıl düzenlenen “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi” kutlama ve programları, bu destinasyonun imajını, hüzün turizmi yönünde olmasını sağlamıştır.
Aşırı rüzgarlı bir havaya denk gelmesine rağmen bu yılda oldukça yoğun bir katılıma tanık olduğumu belirtmeliyim.
Dünyadan pek çok örnek vermek mümkün; New Orleans-Katrina Kasırgası, San Francisco-Alcatraz Hapishanesi, Fransa; Pére Lachaise Mezarlığı, Kamboçya; Phnom Penh Ölüm Tarlaları ve Landmine Müzesi, Polonya’da Auschwitz Toplama Kampı, Tibet’te yapılan cenaze törenleri (sky bruial), Japonya’da Hiroşima, Güney Afrika Cumhuriyeti, Johennesburg yakınlarında Soweto Kasabası..
Turizmin bu alanının Karadeniz durağında tarihi Sinop Cezaevi yer alıyor.
“Anadolu’nun Alkatraz’ı” olarak anılan, 1999 yılında kapatılarak müze olarak kullanılmaya başlayan tarihi yapı, hüzünlü hikayeleri, aşınan duvarlarında, paslanan parmaklıklarında, sessiz koğuşlarında, rutubet kokan zindanlarında ziyaretçilerin kulaklarına adeta fısıldıyor..
Detaylarını bugün sayfamızda göreceksiniz, Sinop Cezaevi’nin. Türkiye’nin nasıl bir turizm çeşitliliği ve zenginliğine sahip olduğunun da bir göstergesi aslında..
***
“Türkiye’ye ilgi katbekat arttı”
Açıklamanın adresi yine Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR)..
Rus turistlerin Türkiye’de tatil taleplerinin bu yıl geçen yıla kıyasla katbekat arttığını açıkladı.
Açıklamaya göre, Rus turistlerin Türkiye’ye ilgisi bu yıl “görülmemiş derecede” arttı.
NTK Turist şirketinden bir kaynak “2018 yazında Türkiye tatillerine yönelik talepler çok yüksek.” ifadelerini kullandı.
Coral Travel şirketi ise, Türkiye’ye talebin yüzde 141 arttığını, Sunmar şirketi de yüzde 192 arttığını açıkladı.
Anex Tour şirketi de erken rezervasyonlara ilginin arttığını, Türkiye’nin daha önceki gibi yaz sezonunun tartışmasız lideri olduğunu bildirdi.
Öte yandan daha çok Antalya sahillerini tercih eden Rus turistlerin bu yıl Ege’ye ilgisinde de artış oldu. Turistler Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Sarıgerme gibi beldelere de yöneldi.
Gülay YÜCEL 28 Mar 2018
Bu köşe yazısı Türkiye’nin en genç gazetelerinden Yeni Birlik‘te yazılmıştır. Eğer köşe yazarının yazısıyla ilgili düşüncelerinizi paylaşmak istiyorsanız aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.
Yeni Birlik Gazetesi’ni Gazete Bayilerinden Temin Edebilirsiniz.