1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Hastalıklar da dijitalleşti

Hastalıklar da dijitalleşti

Hastalıklar da dijitalleşti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzunca bir süredir yaşamın merkezinde yer alan dijitalleşme, hastalıklarda da görülmeye başladı. Dijital ve yeni medya kullanımına kendini kaptıranlarda görülen ‘dijital hastalıklar’ bir araştırmanın konusu olacak hale gelmiş durumda.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) İletişim Fakültesi’nden bir grup öğretim üyesinin hazırladığı “Dijital Hastalıklar” kitabı, Der Yayınevi etiketiyle kitap raflarındaki yerini aldı.

Öncülüğünü İAÜ İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Yenğin’in, editörlüğünü ise ünlü televizyoncu, İAÜ İletişim Fakültesi’nden Dr.Öğr. Üy. Gökmen H. Karadağ’ın yaptığı 290 sayfalık kitabın önsözü ise, İzleyicilerin “Arena” programından hatırlayacağı, bir başka ünlü televizyon habercisi Emeritus Prof. Dr. Haluk Şahin’e ait.

Emeritus Prof. Dr. Haluk Şahin’in, “Alametler tamam, yeni bir çağdayız. Bu çağın temel belirleyicisi dijital iletişim olgusu. Öyleyse, insanlığın bu yeni evresinde, “Durun bakalım, bize ne oluyor” sorusu çok önemli” ifadelerinin yer aldığı kitabın önsözü şu şekilde devam ediyor:

“Bu kitapta yer alan makaleleri yazanlar da kendi mütevazı enstrümanlarıyla, bu büyük soruya yanıt aramaktalar. Her şeyden önce cesaretleri nedeniyle kutlanmayı hak ediyorlar. Dalganın patladığı yerdeler.”

‘Dijital Hastalıklar’ kitabı, neredeyse gerçeği değil de gerçeğin dijital temsilini yaşayanların yakalanmaya başladığı, sanal ortamlara maruz kalmaktan kaynaklanan ‘sanal gerçeklik hastalığı’, kendini gerçek hayata kapatıp sanal yaşamlara ve fantazyalara dalmış insanların ‘dijital esriklik’, bağlı olmak ile bağımlı olmak arasındaki ince çizgiyi aşanların yakalandığı ‘dijital bağımlılık’, özellikle çocukları bekleyen büyük tehlike “dijital oyun bağımlılığı”, her ne kadar başka bir bağlam için söylenmiş olsa da insana Tevfik Fikret’in ‘Yiyin efendiler yiyin, doyuncaya, tıksırıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin!’ sözünü hatırlatan ‘tıkınmalı izleme’, narsizmin çevrim içi çağa taşınmış hali ‘ego sörfü’, ‘Acaba sosyal medyada boy gösteren birtakım uyumsuz tipler Diogenes’in modern versiyonları mı?’ dedirten ‘dijital kinizm’, sanal ortamların çerçeveleme hızı değişiminin kullanıcı deneyimine etkileri gibi hastalıkları, rahatsızlıkları ve bozuklukları ele alıyor.

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Hastalıklar da dijitalleşti
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!