1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Giresunlulardan TRT’ye ‘Topal Osman Ağa’ tepkisi

Giresunlulardan TRT’ye ‘Topal Osman Ağa’ tepkisi

Giresunlulardan TRT'ye 'Topal Osman Ağa' tepkisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Oyuncu Engin Altan Düzyatan ile Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün TRT 1’de ortaklaşa hazırladığı 3’te 3 Tarih adlı yarışma programında Milli Mücadele kahramanı Yarbay Osman Ağa’yı, öldürülen Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey’in katili olarak gösteren soruya, Giresunlular sert tepki gösterdi. Sosyal medya hesaplarından TRT’yi yaylım ateşine tutan halk, özür dilenmesini istedi.

“TARİHİ GERÇEKLERDEN UZAK”

19-03/28/kerim-aksu.jpg
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu

Sözcü’den Kubilay Aydın ve İsmail Akduman’ın haberine göre;
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu konuyla ilgili yaptığı açıklamada TRT’yi kınadığını dile getirerek, “Devletin yönetimindeki TRT 1 kanalında tarihi gerçeklerden uzak olarak, Milli Mücadele kahramanımız Osman Ağa’ya yönelik; ‘TBMM’nin 1. Dönem çalışmalarına son verilmesine neden olan siyasi gerginliğin temelini oluşturan olayda, 1923 yılında Topal Osman tarafından öldürüldüğü anlaşılan milletvekili kimdir?’ ifadesini soru olarak yayınlanması tarihe, Atatürk’ün Muhafız Alay Komutanlığını yapmış Milis Yarbay Osman Ağa ve Giresunlulara saygısızlık ve haksızlıktır” dedi.

“TERBİYESİZLİK, HAD BİLMEZLİK VE SAYGISIZLIK”

19-03/28/necati-tigli.jpg
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, sorulan sorunun kepazelik olduğunu ifade ederek şöyle konuştu, “Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın korumalığını yapan, muhafızlarının lideri ve Milli Mücadelemizin kahramanlarından Giresunlu Topal Osman Ağa’ya yönelik sorulan soru, tam da TRT’ye yakışan bir durumdur. Ali Şükrü Bey’in Topal Osman Ağa tarafından öldürülmediğini, Topal Osman Ağa’nın kabrine gidip dua eden ve yerel basına mülakat veren Ali Şükrü Bey’in çocukları bile kabul etmiştir. Ancak, her yıl bu aylarda Cumhuriyet karşıtı yeni Osmanlıcıların bu konuyu ısıtıp ısıtıp gündeme getirmeleri terbiyesizlikten, had bilmezlikten ve saygısızlıktan başka bir şey değildir” dedi.

“YARBAY TOPAL OSMAN AĞAMIZ BİZİM KAHRAMANIMIZDIR…”

19-03/28/sabri-ozturk.jpgAKP Giresun Milletvekili Sabri Öztürk

AKP Giresun Milletvekili Sabri Öztürk de tepkisini şu sözlerle ifade etti:
Kurtuluş Savaşında 42.ve 47.gönüllü alayları kuran, bu ülkenin kurtuluşu için canını feda eden isimsiz kahramanlarımızın komutanı Topal Osman Ağa için kötü söz söylemek değil bir TV kanalının, hiç kimsenin haddine değildir.

Hakkında onlarca kitap yazılmış, sebebi ve sonucu aydınlatılmayı bekleyen ve bu ülkenin iki aziz evladı olan Ali Şükrü Bey ve Topal Osman Ağa’nın ölümüyle sonuçlanan trajedik olayları dikkate almadan söylenen kötü sözleri kınıyorum.

TRT’DEN ÖZÜR VE SORUŞTURMA AÇIKLAMASI

TRT’nin resmi internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

TRT 1’de yayınlanan 3’te 3 Tarih programında, Milli Mücadele’nin önemli isimlerinden olan Topal Osman Ağa’nın maksadını aşan bir soru ile gündeme gelmesi kurumumuzu derinden üzmüştür.

Söz konusu program hakkında, Topal Osman Ağa ile ilgili sorulan soru nedeniyle soruşturma başlatıldığını kamuoyuna saygıyla duyururuz.

YARBAY TOPAL OSMAN AĞA KİMDİR?

Milli Mücadele kahramanlarından Topal Osman Ağa, Giresun´un Hacı Hüseyin mahallesindeki köklü bir aile olan Feridunzadeler´dendir. Osman Ağa ticaretle uğraşırken 1912 yılında Balkan savaşı başlamış, babası askerlik bedelini ödediği halde o, gönüllü bir birlik oluşturarak savaşa katılmıştır. İşte Topal Osman Ağa hakkında merak edilenler…

19-03/28/topal-osman-aga-1.jpg

Giresun Valiliği resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre; Topal Osman Ağa, Giresun´un Hacıhüseyin mahallesindeki Ferudunzadeler ailesindendir. Babası Hacı Mehmet Efendi, Annesi Zeynep hanım olup ailesi ticaret ile uğraşmakta idi. 1912 yılında balkan savaşı başladığına Osman Ağa ticaret işi ile uğraşmakta idi, babası askerlik bedelini ödemesine rağmen O gönüllü birlik oluşturarak savaşa katıldı. Savaşta göstermiş olduğu başarılarından dolayı Yarbaylık rütbesine kadar yükseldi. Bu savaşlarda sağ dizinden yaralanarak Gazi ünvanını aldı. Giresuna döndükten sonra 1.Dünya savaşına katılmış,Batum ve Harşit çayında Ruslara karşı savaşarak, Rusların Harşit çayını geçmelerini engelleyerek Tirebolunun işgalini önlemiş.

Mondros Mütarekesinden sonra Belediye başkanı olmuş, Uzun yıllar bereber yaşayan Ermeni ve Rum işgalci çetelerinin belini gönüllüler kurarak kırmış. Bu Rum ve Ermeni işgalci çeteler,Osmanlı hükümetine Osman Ağa´yı şikayet ederek hakkında tutuklama kararı çıkarttırmışlar, Bunun üzerine Osman Ağa, Şebinkarahisar bölgesine yerleşmiş.

8 Mayıs 1919 tarihinde Yunan Kızılhaç heyetini taşıyan bir Yunan gemisi Giresun´a gelir. Heyet 11Mayıs 1919 tarihinde Taşkışla´ya beyaz renkli Yunan Kızılhaç Bayrağını asar, 5 Haziran 1919 Tarihinde ise Pontus bayrağını asarlar. Bu olaylar üzerine Osman Ağa , Harekete geçerek arkadaşları ile birlikte işgalcilerin bayraklarını indirip, yerlerine Türk bayrağını asarlar.

Osmanlı hükümeti tarafından affedilen Osman Ağa; İzmir ilinin Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine, 17 Mayıs 1919 tarihinde Giresun´da büyük bir miting düzenleyerek işgalci devletleri ve göz yumanları protesto etmiştir.

29 Mayıs 1919 tarihinde Havza´da Mustafa Kemal Atatürk ile gizlice buluşmuş. Bu buluşmadan sonra Atatürk´den aldığı emirler doğrultusunda hareket etmiş, ayrıca bu emirler kendisine güç verdiği için daha rahat hareket etmeye başlamış.

Erzurum Kongeresine Dr Ali Naci DUYDUK ve İbrahi Hamdi Bey´i temsilci temsilci olarak göndermiş. Giresun Askerlik Şubesi Başkanı Hüseyin Avni Alpaslan ve Jandarma Komutanı Hamdi Bey ile anlaşarak,Eylül 1920´de Giresun gençlerinden oluşan ´GİRESUN GÖNÜLLÜLER TABURU´nu kurmuştur.

Kurulan bu tabur ilk önce Ermeni saldırılarında görev almış. 12 Kasım 1920´de Osman Ağa Mustafa Kemal ATATÜRK ile tekrar buluşmuş, Atatürkün korunması içi önce yanındaki on kişiyi, Daha sonrada Giresundan topladığı 100 kişilik muhafız gurubunu Ankara göndermiş. Bu şekilde Atatürkün ilk muhafız birliği Giresunlulardan kurulmuş.

Giresun´da GEDİKKAYA isimli bir gazete çıkartarak, Milletin milli şuurun´un oluşmasını sağlamaya çalişmiş. Bu çalışmaları art niyetli kişiler tarafından engellenmeye çalışılmış.

Giresun Müdafa-i Milliye Başkanı ve Belediye Başkanı sıfatıyla Kasım 1920´de Ankaraya gitmiş,Gerekli emirleri aldıktan sonra Giresun’a dönerek, 12 Ocak 1921 tarihinde 42. ve 47. Gönüllü Alayların kurulması çalışmalarını başlatmış.

Mart 1921´deki Koçgiri ayaklanması Topal Osman Ağa komutasındaki 47. Gönüllü Alayının büyük katkıları ile bastırılmıştır.

Çorum-Merzifon-Tokat ve Samsun havalisinde Rum ve Ermeni çetelerini tamamen kaldıran Osman Ağa , komutasındaki Gönüllü Alyı ile birlikte Sakarya savaşına katılmıştır. Bu savaşta 42. Alay, Tirebolu´lu Binbaşı Hüseyin Avni Bey Komutasında büyük kahramanlıklar göstermiştir, Taşlıtepe sırtlarını kanlarının son damlasına kadar savunmuşlar.Bu alayın tamamını şehit veren Osman Ağa, Mangaltepe sırtlarında büyük kahramanlıklar göstermiştir.

2 Nisan 1923´de çıkan bir çatışmada 40 yaşında iken vefat etmiştir.

Mezarı Giresun Kalesindedir.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Giresunlulardan TRT’ye ‘Topal Osman Ağa’ tepkisi
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!