Türkiye, genç nüfus oranının yüksekliğiyle dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Toplam nüfusun yüzde 16.1’ini oluşturan 15-24 yaş arası genç nüfus 13 milyona dayandı. Bu rakam dünyadaki birçok ülkenin toplam nüfusundan çok daha fazla! Buna rağmen Türkiye’nin genç nüfusunun dinamizminden, gücünden, heyecanından ve coşkusundan ne kadar yararlanabildiği tartışılır.
Türkiye 24 Haziran’da baskın seçime giderken Aydınlık olarak gençlerle bir araya geldik. Sorunlarını, kaygılarını, çözüm önerilerini ve 24 Haziran’da yapılacak seçimlerden neler beklediklerini konuştuk. Gençler sorunlarını, siyasi partilerin çözümlerine ilişkin düşüncelerini anlattılar. Eğitimin niteliksizliği ve iş olanaklarının kısıtlı olması, gençlerin ortak sorunu.
İşte gençlerin, ‘Bölümü bitirdiğinizde iş bulabileceğinizi düşünüyor musunuz? Sizce gençliğin sorunları neler? Sorunlar nasıl çözülür’ sorularına verdikleri yanıtlar.
GENÇLERİN OMUZLARINDAKİ YÜK ÇOK BÜYÜK
Fatma (20) / Türk Dili ve Edebiyatı: İş bulurum fakat istediğim iş olur mu, meçhul. Gençliğin sorunu özgür olamamaları, yaşadığımız çevreden kaynaklı özgür olamıyoruz.
Metin (23) / Sosyal Bilgiler Öğretmenliği: Kısmi olarak iş bulabileceğimi düşünüyorum. Eğitim imkanları geliştirilmeli, pozitif bilimlere daha çok önem verilmeli, mezun olduktan sonra iş bulma kaygısına girilmemeli, iş olanakları sağlanmalı.
Onur (19) / Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi: ODTÜ’de okuduğum için iş bulabileceğimi düşünüyorum, başka bir yerde okusam bu kadar güvenli hissetmezdim. Gençlik, sorunları genç gibi yaşayamıyor. Henüz 20 yaşındaki insanların ülke sorunlarını omuzlarında hissetmeleri büyük bir yük. Ülkemizin bekası, Türk milletinin varlığı için bir şeyler yapmak mecburiyetinde hissediyoruz kendimizi. Eğlenmeye vakit bulamıyoruz, bulsak da seçenekler kısıtlı. Cumhuriyet’in ilk yıllarında ülkede para yok, hastane yok ama gençler mutlular, çünkü Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle çıkmışlar ve bunu koruyacak biri tarafından yönetildiklerini düşünüyorlar. Başlarında Mustafa Kemal var. Opera yasak değil, tiyatroda kadınlar sahneden indirilmiyor, gençler Atasıyla beraber denize giriyor. Siyasi kuvvetler oy almak için verdiği sözleri tutarsa gençler de genç kalabilirler.
‘İŞ BULABİLECEĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM’
Ali Can Karalulak (23) / Gazetecilik: İş bulabileceğimi düşünmüyorum o yüzden de bölümümden memnun değilim. Gazeteci olacaksan, işsiz kalma ihtimali çok yüksek. İş bulabilmek için yandaş medyada çalışmak gerekiyor. Gençliğin gelecek kaygısı var o yüzden hayatlarını yaşayamıyorlar. Akıllarda sürekli iş bulabilecek miyim, sorusu var. Gençler meslekleri ile alakasız işlerde çalışıyorlar. Ben de bir gazetede çalışıyor olsaydım çok az bir ücretle geçinmek zorunda kalacaktım. Ama maddi kaygım var, o yüzden okurken maddi anlamda beni geçindirebilecek işlerde çalıştım. Bu sorunlar iktidardan kaynaklanıyor. İktidar gençlere iş sağlayamıyor.
Özlem (23) / Sosyal Bilgiler Öğretmenliği: Mesleğimi, bölümümü seviyorum fakat genel olarak öğretmenlerin atanma sorunu mesleklerini yapmalarına engel oluyor. Bölümü bitirdiğimde iş bulmakta çok zorlanacağımı düşünüyorum. Gençliğin şu an en büyük sorunu bence eğitim ve istihdam sorunudur. Bu sorunların kaynakları araştırılmalı ve bütün bunlar hiçbir siyasi çevrenin çıkarına değil, tamamen gençlik yararına çözülmelidir. Ancak maalesef bu pek mümkün görünmüyor.
Nurşah Şırahane (21) / Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü: Evet, iş bulabileceğimi düşünüyorum. Yani inşallah. Özellikle üniversite öğrencileri okulu bitirdiğinde iş bulamıyor. Bir gelecek sorunu var. Ve yalnız gençlerin değil genel anlamda insanların farkındalık sorunu var.
Yasin (23) / İktisat: Mezun olunca iş bulabileceğimi düşünüyorum. Öncelikle işsizlik, sonra gençler arasında ayrım var. Gençleri düşünen bir hükümet ve cumhurbaşkanı olması gerekiyor. Eğer gençler ve adaylar, hükümet, cumhurbaşkanı isterse sorunlar çözülebilir.
‘APOLİTİK VE ASOSYALİZ’
Murat Coşkun (27) / Biyoloji: Şu an kamu personeli olduğum için benim için bir sıkıntı yok. Ancak biyoloji mezunlarının çoğu iş bulamıyor. Biyologların çoğu asgari ücretle sağlık lisansiyeri olarak geçinmeye çalışıyor. Biyoloji mezunlarının yüzde 90’ı firma elemanı olarak çalışıyor. Gençler olarak siyasetten çok kopuğuz. Bu sene ilk defa 3 milyona yakın genç oy kullanacak ancak seçim hakkında bir bilgileri yok. Gençler olarak apolitik ve asosyaliz. Siyasi kuvvetler bu sorunları çözebilir. Çok kapsamlı bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Çağımız teknoloji çağı olduğu için bu bizi asosyal olmaya itiyor. Bunu değiştirmek zor, siyasi kuvvetlerin etkisi olur, ancak bu gidişle olmaz.
Gökay Mergel (24) / Kimya: Mezun olunca iş bulabileceğimi düşünüyorum.Gençlerin sorularından ilki geçim sorunu. Aldığımız kredileri geri ödemememiz gerekiyor. İşsizlik çok fazla. Her yerde üniversite açıldığı için işsizlik meydana geliyor. Bunun bir çözümü olsa bir şeyler yapılırdı.
Ecem (19) / Türk Dili ve Edebiyatı: Bölümümü isteyerek seçtim, memnunum. Ama mezun olunca iş bulacağımı düşünmüyorum. Sorunumuz tembellik, zamanımızı iyi değerlendirememek ve yapabilecek sosyal aktivite bulamamak. Burslarımızın yükseltilmesi ve eğitim şartlarımızın iyileştirilmesi gerekiyor.
GENÇLER ÖZGÜR DEĞİL
Hüseyin (20) / Elektrik-Elektronik Mühendisliği: Bölümü bitirince iş bulacağımı düşünüyorum. Eğitim sisteminin sorunları giderilerek gençlerin önünü daha net görebilmesi sağlanmalı, gençler kariyer planını kendi istediği şekilde yapabilmeli. Siyasi kuvvetler bir şeyleri değiştirecek ve sonra gençlerin sorunları yavaş yavaş ortadan kalkacak.
EĞİTİMLİ GENÇLERE İŞ YOK
2016-2017 “Esas Sosyal Gençlik Araştırmaları’ verileri, Türkiye’nin %16,1’ini oluşturan genç nüfus arasında işsizlik oranının, özellikle üniversite mezunu gençlerde daha yüksek olduğunu gösterdi. Verilere göre işsizlik oranları, okuma-yazma bilmeyenler arasında %10, ilköğretim mezunlarında %15, lise mezunlarında %22, üniversite mezunları arasında ise %29.
GENÇLERİN MUTLULUK KAYNAĞI
“TÜİK İstatistiklerle Gençlik 2017” araştırmasına göre mutlu olduğunu beyan eden 18-24 yaş grubundaki gençlerin oranı yüzde 61,3 oldu. Gençlerin mutluluk kaynağı olan değerlerinde ilk sırayı yüzde 48,2 ile sağlık aldı. Bunu yüzde 22,8 ile başarı, yüzde 20,6 ile sevgi izledi.
Ancak aynı araştırma verilerine göre genç işsizlerin, yüzde 88’i psikolojik (moralsizlik, depresyon, güven kaybı, gelecek kaygısı, endişe); yüzde 52’si fiziksel (uyku ve beslenme düzeni bozukluğu); yüzde 47,7’si sosyal ( aileyle ilişkinin bozulması ve yaşam kalitesinin düşmesi) sorunları yaşıyor.
Kaynak : Aydınlık
İlgili Gençlerin sorunu gelecek kaygısı haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.