1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Genç kan hücreleri kırık tedavisini hızlandırabilir

Genç kan hücreleri kırık tedavisini hızlandırabilir

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırık kemikler gençlerde daha çabuk iyileşir, çünkü gençlerin kan dolaşımı kemik onarım sürecini hızlandırır. Genç kan dolaşımının, yaşlılardaki kırık onarımını iyileştirdiği de gösterilmiştir. Aynı zamanda genç farelerden alınan kemik iliği transplantlarını alan yaşlı farelerin kırıklarının iyileştiği de bilinmektedir. Bununla birlikte, bilinmeyen şey, genç kanının iyileşmeyi nasıl teşvik ettiği. Genç kanda hangi faktörler var ki bu iyileşmeyi sağlıyor?

Bu sorunun yanıtı Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim insanları tarafından verildi. Ortopedik Cerrahi Bölüm Başkanı Dr. Benjamin Alman, tarafından yürütülen bu çalışmada, kemik iliği kök hücrelerinde “gençlik faktörleri” arandı. Araştırma sürecinde, bilim insanları onarımı teşvik edici faktörleri salgılayan genç makrofajlara yöneldi. Bilim insanları tarafından özellikle ilginç bir faktör olan düşük yoğunluklu lipoprotein reseptörü ile ilişkili protein 1 (Lrp1) tanımlandı.

Çalışmanın ayrıntıları Nature Communications dergisinde “Makrofaj hücreleri, farelerde kemik onarımının gençleşmesini düzenleyen LRP1’i de içeren faktörleri salgılamaktadır” başlığıyla 5 Aralık’ta yayımlandı. Bilim insanları bu çalışmada genç makrofajlar tarafından salgılanan proteinlerin yaşlı makrofajlar tarafından salgılananlardan nasıl farklı olduğunu inceledi.

ENJEKTE EDLEREK ONARIM HIZLANDIRILDI

Araştırmacılar, Lrp1’in genç hücreler tarafından üretildiğini ve Lrp1’in tükenmesinin kırık onarımını gençleştirebilme yeteneğini ortadan kaldırdığını belirttiler. Yaşlı fareler, rekombinant Lrp1 ile tedavi edildiğinde kırıklar daha kolay iyileşti. Ayrıca araştırmacılar makrofajların ve proteinlerin, kırık onarım sürecini düzenlediğini ve genç hücrelerin, farelerde kırık onarımını iyileştiren proteinler ürettiğine de dikkat çektiler. Vücut doku yaralanmasından sonra doku onarımını koordine etmek için makrofajları fonksiyonel değişikliklerin olduğu travma alanlarına gönderir. Kırık iyileşmesi sırasında, kırık bölgesinde makrofajlar bulunur. Marofajlar tükendiğinde kırıklar etkili bir şekilde iyileşemez. Makrofaj popülasyonları ve özellikleri yaşlanma ile değişebilir.

Dr. Benjamin Alman, “Makrofajların onarım ve rejenerasyonda bir rol oynadığı biliniyor olsa da, önceki çalışmalarda bu etkiden sorumlu olan faktörler tanımlanmamıştı. Genç farelerin ürettiği faktörlerden birinin yaşlı farelerde bir kırığa enjekte edilmesiyle onarım hızının yenilediğini gösterdik. Bu durum, yaşlılıkta kırık onarımı için yeni bir terapötik yaklaşımda kullanılabilir” dedi.

 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Genç kan hücreleri kırık tedavisini hızlandırabilir
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!