KARAR
Makine öğrenme sistemi ile bilim insanların yaptığı eski araştırmalar yeniden taranarak yeni keşifler ortaya çıkartılıyor.
Webrazzi sitesinin, Nature dergisinde yer alan bir makaleye dayanarak yayınladığı habere göre, Lawrence Berkeley National Laboratory isimli kurumun araştırmacıları eski bilimsel belgeleri tarayan Word2Vec isimli bir algoritma geliştirdi. Algoritma, yaptığı taramanın ardından olası termoelektrik materyaller konusunda tahminlerde bulunmaya başladı.
Isıyı enerjiye dönüştüren bu termoelektrik materyalle, şimdiye kadar bir çok ısıtma ve soğutma işlemi için kullanılıyor. Kullanılan algoritma, termoelektrik tanımını bilmiyor ve herhangi bir materyal bilimi eğitimine sahip değil.
500 BİN KELİME HAZNESİNE ULAŞIYOR
Sadece kelimeler arasındaki ilişkileri kullanan algoritma, gelecek vadeden ve şu an kullanılanlardan daha iyi olma ihtimali bulunan termoelektrik materyal adaylarını ortaya çıkarıyor. Araştırmacı Anubhav Jain algoritma ile ilgili şunları söyledi:
“Materyal bilimi hakkında herhangi bir makaleyi okuyabilir, bu nedenle hiçbir bilim adamının yapamayacağı bağlantılar kurabilir. Bazen bir araştırmacı ne yaparsa onu yapıyor; diğer zamanlarda ise bu tarz disiplinler arası ilişkilendirmeler yapıyor.”
Son olarak algoritmanın eğitilmesi için materyal bilimine dair 3.3 milyon kuram özetinden oluşan bir dil kullanıyor. Bu sayede 500 bin civarında kelime haznesine kavuşan algoritma, makine öğrenmesi sayesinde kelimeler arasındaki ilişkiyi analiz edebiliyor.