Günde 6 saatten az uyuyup yeterince dinlendiklerini söyleyenler olsa da çoğunlukla bu kişilerin yalan söylediklerini düşünürüz. Ancak ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar kısa uykunun gerçek bir fenomen olduğunu ve kısa uyuyan kişilerde uyanmayı tetikleyen bir gen olduğunu tespit etti. Günde 6 saatten az uyuyan 50 aile üzerinde çalışmalar yapan uzmanlar beyin hücrelerinin aktivitesini artırarak potansiyel olarak daha uzun süre uyanık kalmalarını sağlayan ADRB1 adında bir gen saptadı. Kısa uyuyan ailede, az uyku ihtiyacı olan herkesin bu gen mutasyonunu paylaştığı görülürken uzun süre uyuyan diğer akrabalarında bu genin olmadığı görüldü. Araştırma başkanı San Francisco Üniversitesi Nöroloji Bölümü Profesörü Dr. Louis Ptaek ömrümüzün 3’te birini uykuda harcamamıza rağmen bu konuda yeterince çalışma yapılmadığını belirterek “Bu araştırma, beyindeki devrelerin karmaşıklığını uykuya ve uyanıklığa katkıda bulunan farklı türdeki nöronları ayırmamıza olanak sağlayan heyecan verici yeni bir sınır’’ ifadelerini kullandı.
Aynı ailedeki kişilerin benzer uyku eğilimli göstermesinden yola çıkan uzmanlar ADRB1 geninin bu kişilerde ortak bir mutasyona sahip olduğunu saptadı. Neuron dergisinde yayınlanan sonuçlar, ADRB1 geninin, sadece altı saatlik uykuda normal olarak çalıştığını bildiren aile üyelerinde farklı olduğunu gösteriyor. Çok nadir görülen bu genetik anormallik, beynin uyku ile bağlantılı bir bölümünü dorsal pons’taki aktiviteyi kontrol ediyor. Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları denemelerde gen mutasyonu nakil edilen farelerin ortalama 55 dakika daha az uyuduklarını saptadı.
Uzmanlar bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dair hemfikir olsalar da insanları uyanık tutmak için önemli bir genin keşfedilmesinin, insanların uyumasına yardımcı olan yeni ilaçlara yol açabileceğini düşünüyor. Gelecekteki araştırmalar için ekip, ADRB1 proteinin beynin diğer bölümlerini nasıl etkilediğini araştırmayı planlıyor.