ABD’nin Wisconsin eyaletinde tedavi gördüğü hastanede 20 Şubat Çarşamba günü hayatını kaybeden tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın cenazesi Türk Bayrağına sarılı halde İstanbul’a getirildi. Karpat için cenaze töreni düzenlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda düzenlenen Prof. Dr. Kemal Karpat’ın cenaze töreninde konuştu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törende yaptığı konuşma:
“Akademi dünyamıza bu büyük kayıpları için özellikle taziyelerimi ifade ediyorum. Bizim medeniyetimizde alimin ölümü, alemin ölümü gibidir. Çünkü ilim rütbesi, rütbelerin en büyüğüdür. Bugün böyle bir kaybın üzüntüsünü yaşıyoruz. Dobruca bugün bize çok uzak bir yer gibi gözükebilir ama Kemal Karpat hocamız Türk bir anne babanın evladı olarak doğmuştur. Dobruca, Selanik gibi İskeçe gibi, Belgrad gibi Üsküp gibi bizden bir yerdir. Hocamız bir köy imamının evladı olduğu için ilk öğretmeni de babasıydı. Kendisine bıraktığı mirası dünya çapında akademik bir başarı ile taçlandırması hocamızın en büyük başarısıdır.
Hocamız ülkenin kadim tartışmalarına soğukkanlı yaklaşabiliyordu. Her insan gibi Kemal hocamız da hayatının çeşitli dönemlerinde bir takım fikri tercihler yapmıştır. Bize düşen tercihleriyle asla yargılamak değil, daha büyük akademik başarıların peşinde koşmaktır.
BİZE SONBAHAR HÜZNÜ YAŞATIYOR
Biz Kemal Karpat hocamızın çalışmalarından yararlanmaya devam edeceğiz. Keşke kendisine Rabbimiz daha uzun bir ömür verseydi de önümüzdeki kritik dönemde hocamız analizleriyle, tecrübeleriyle yol göstermeye devam etseydi. Kaybettiğimiz büyük tarih insanlarımız bize adeta sonbahar hüznü yaşatıyor. Bu büyük alimlerimizin yerini doldurmamız zor olacak. Bu duygularla hocamız Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize baş sağlığı diliyorum.”
KEMAL KARPAT KİMDİR?
Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden 1947’de alan Kemal Karpat, yüksek lisansını Washington Üniversitesi Siyasi Bilimler, doktorasını ise New York Üniversitesi Siyasal ve Sosyal Bilimlerde 1957’de tamamladı.
Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyindeki görevinin ardından Montana State, New York, Princeton, Bilkent, Ortadoğu Teknik, Ankara, Harvard, John Hopkins, Colombia üniversiteleri ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik yaptı.
Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığını ve The Turkish Studies Association ile Türk Araştırmaları Kurumunun direktörlüklerini yürüten Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneğinin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı’nın da koordinatörlüğünü yaptı. Karpat’ın tarih alanında çok sayıda makale ve kitabı bulunuyor.