1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Dünya sahnelerini fetheden Türk yaratıcısını kaybettik

Dünya sahnelerini fetheden Türk yaratıcısını kaybettik

Dünya sahnelerini fetheden Türk yaratıcısını kaybettik
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir süredir kanser ile mücadele eden usta oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, dün sabah saat 06.30’da, tedavi gördüğü İstanbul Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 75 yaşında hayatını kaybetti. Türk tiyatrosunun en üretken yazarlarından olan Cücenoğlu’nun oyunları dünyanın dört bir yanında sahnelendi. Oyunları 32 dile çevrilen, yurt içinde ve dışında toplam 29 ödül alan Cücenoğlu, oyun yazarlığında 50’nci yılındaydı.Cücenoğlu, bir dönem Aydınlık Gazetesi’nde de yazılar kaleme almış, Ulusal Kanal’da tiyatroya ilişkin önemli programlar yapmıştı.

Usta yazar, vatansever, Atatürkçü kimliğiyle de tanıyordu. Cücenoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası ve P.E.N. Türkiye Merkezi üyesiydi. 10 Nisan 1944 yılında Çorum’da doğan Cücenoğlu, Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden mezunuydu. Cücenoğlu için bugün saat 15.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Törenin ardından ikindi namazına mütakip Zincirlikuyu Camisi’nde cenaze namazı kılınacak ve sonrasında Zincirlikuyu mezarlığına defnedilecek.

Usta yazarın Türk tiyatrosuna katkılarını sanatçı dostaları Aydınlık’a anlattı.

‘KİMSENİN YAZMADIĞI KONULARI YAZIYORDU’

Dauyen gazeteci, yazar ve eleştirmen Hayati Asılyazıcı, Cücenoğlu’nuşu cümlerle anlattı: Yazdığı oyunlar yurtiçinde ve yurt dışında büyük ilgiyle oynanmaktaydı.Tuncel Cüceloğlu’yla Aydınlık gazetesinde de uzun yıllar beraber bulunduk. Orada da çok güzel yazılar yazdı, nitelikli bir yazardı. O, ülkemiz yazarları tarafından pek işlenmemiş konuları yazıyordu. Söz gelimi ‘Kadıncıklar’ oyunu genel evde çalışan kadınların yaşamını anlatan onların sosyal, ekonomik mücadelelerini veren bir oyundu. Shakespeare’in Julius Caesar’ını tekar yazdı. Bu yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda Matruşka diye bir tiyatrosu oynandı. ‘Çığ’ oyunu dünyada birçok yerde sahnelendi. Tiyatromuzdaki yeri çok özgündü. İşenmemiş konuları yazması, dilindeki evrenselliği onun oyunlarının dünya çapında sahnelenmesini sağladı. İlk oyunlarından biri de Kızılırmak adlı oyunudur. Devlet Opera ve Bale’si o oyunu sahneye koyarsa çok güzel bir çalışma olur. Türk tiyatrosuna büyük hizmeti var, ellinci sanat yılı nedeniyle ona İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri’nde Türk Oyunu Yazarı ödülü verdik. Ödül haberini aldı, çok mutlu oldu ama ödülü alamadan aramızdan ayrıldı. Çok üzgünüm, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

ALKIŞLARLA YAŞAYACAK

Tiyatro sanatçısı ve Türkiye Sanatçılar Birliği Genel Başkanı Murat Demirbaş, Cücenoğlu için şunları söyledi: Tuncer ağabey herşeyden önce Türk Tiyatrosu’nun ağabeyiydi. Tiyatromuza büyük hizmetleri oldu çok üretken bir yazardı. Oyunları birçok dile çevrildi ve dünyanın heryerinde oynadı. Oyunlarında evrensel tema vardı, bundan dolayı da dünyanın her yerinde onun oyunlarını izleyenler karakterleri kendileriyle özdeşleştirebiliyorlardı. Tiyatro dünyamız onu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor. Hayat dolu bir insandı, Cumhuriyet devriminin aydınlanma değerlerine sonuna kadar bağlı biriydi. Cücenoğlu, sadece Türk Tiyatrosu’na hizmet etmedi aynı zamanda tiyatro seyircisini de yetiştirdi. Girmediği hiçbir alan kalmamıştı her konuda oyunlar yazdı. En üretken yazarlarımızdan biriydi. Türkiye Sanatçılar Birliği olarak onu rahmetle ve özlemle anıyoruz. Seyirci onun oyunlarını izlerken verdiği her bir alkışla onu defalarca yaşatacak.

OYUNLARI EVRENSEL TEMAYA SAHİPTİ

Usta tiyatro sanatçısı Ali Yaylı şöyle konuştu: Tuncer Ağabeyle en son ameliyata girmeden bir gün önce görüşmüştük. Çok üretken bir oyun yazarıydı. Oyunları evrensel bir temaya sahipti. Onunla samimiyetimizin başlangıcı ‘Çıkmaz Sokak’ oyunuyla olmuştu. O oyunu ben sahneleyecektim. Uzun uzun konuşmuştuk ve üslubumuzun çok örtüştüğünü görmüştük. Ben Şehir Tiyatroları Repertuvar Kurulu’ndayken Tuncer Ağabeyin oyunları gelirdi. Tabii ben daima yerli oyunlara ve özellikle ilk defa oyun yazanlara pozitif ayrımcılık yapardım.Tuncer ağabey geniş yazardı. Onun oyundan Rus da hoşlanır, İngiliz de hoşlanır, Arap da hoşlanır. O zaman ‘Gece Klubü’ oyunu gelmişti. Gece Klübü’nün bir gecesini anlatıyordu ve o gün 12 eylül oluyordu, müthiş yakalamıştı. Bu oyun maalesef oynanmadı hiç. En son ağabey sen toparlan, bu oyunun üzerine çalışalım demiştim, çok sevinmişti. Çok zarif, kibar bir adamdı. Uzun uzun sohbet edip sabırla anlamaya çalışırdı. O bir arı ve herbirimiz onun peteği gibiydik. Herkeste bende bıraktığı etkiyi bırakmış bir kişiydi. Sohbete hep bir önceki sonhbetin son cümlesinden başlardı. Ciddi bir zekaya, belleğe sahipti. Onu kaybetmenin derin üzüntüsünüyaşıyorum.

LEVENT KIRCA’YLA BULUŞTU

Sanat yönetmeni Zafer Bilgin, usta yazar için şunları söyledi: Ağabeyimi kaybettim. Aydınlıkçı Tuncel Cücenoğlu’nu, Avrasya gerçeğini gören düşün insanını, eserleri Avrupa ve Asya’da en çok oynanan Türk yazarını kaybettik. Avrasya Tiyatro Festivali’ni düşünsel olarak birlikte kararlaştırmıştık. Gerçekleştiğini göremeden vefat etti. Ama o daima bizimle birlikte. Şimdi Levent Kırca ile buluştu ve oradan geleceği görerek aramızda yaşamaya devam ediyor.

Usta sanatçı Gülsen Tuncer de ”Hem çok değerli bir yurttaşımızı hem Türk tiyatrosuna büyük katkıları olan bir ismi kaybbetik. Çok iyi bir dostumdu, yeri doldurulamayacak bir insandı. Çok üzüntülüyü” dedi.

İlgili Dünya sahnelerini fetheden Türk yaratıcısını kaybettik haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Dünya sahnelerini fetheden Türk yaratıcısını kaybettik
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!