Dershanelerin kapatılmasına yönelik alınan kararın AYM tarafından iptali üzerine getirilen düzenleme ile ilköğretim düzeyindeki öğrencilere eğitim vermek için açılan Özel Öğrenci Etüt Eğitim Merkezleri’nin, 1 Temmuz’a kadar dönüşümlerini tamamlamaları gerekiyor. Dönüşümü gerçekleşmeyen merkezler bu tarihten sonra eğitim faaliyeti yürütemeyecek.
15 Temmuz’un ardından çıkarılan 687 sayılı KHK ile dönüşümü zorunlu tutulan etüt merkezleri sadece üç farklı bilim grubunda eğitim verebiliyordu. Konu ile ilgili olarak İstanbul’daki Fatih ve Büyükçekmece Kaymakamlıklarından söz konusu ilçelerin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazılarda, ilçelerde bulunan etüt merkezlerine 2017-2018 öğretim yılı için öğrenci kaydı yaptırılamayacağı hatırlatılırken, herhangi bir mağduriyet yaratmaması için velilerin okullar aracılığıyla bilgilendirilmesi istendi.
MEB tarafından yapılan inceleme sonucu halen faaliyette bulunan etüt merkezlerinden 2 bin 6’sı dönüşüme uygun bulunmuştu. 1 Temmuz’a kadar dönüşümünü tamamlaması gereken söz konusu merkezlerin, birlikte sürücü kursu ve rehabilitasyon merkezine dönüşebilme gibi seçenekleri bulunuyor. Öte yandan bu kurumların ilköğretim düzeyindeki özel okullara veya tek bilim grubunda eğitim veren özel eğitim kurslarına dönüşmeleri ise sadece belirli şartları yerine getirmeleri sonucu mümkün olacak. Dershanelerin kapatılması sürecinde temel liseye dönüşmek isteyen kurumlara sağlanan ayrıcalıklar etüt merkezleri için getirilmezken, kursa dönüşmek isteyen merkezlerin ise kendine ait bina girişinin olması gerekiyor.
TEOG’a hazırlık için iki seçenek
Etüt merkezlerinin faaliyetlerinin sona ermesinin ardından önümüzdeki öğretim yılından itibaren TEOG sınavlarına hazırlanmak isteyen öğrenciler için iki seçenek kalıyor. Öğrenciler, kendi okullarının bünyesinde açılan hazırlık kurslarında veya bağlı bulundukları ilçede belediye tarafından açılacak ücretsiz eğitim merkezlerinde sınava yönelik eksiklerini giderme şansı bulacaklar.