1. Haberler
  2. 3. SAYFA
  3. Doğu ve batı kültürel miras listesinde buluştu

Doğu ve batı kültürel miras listesinde buluştu

Doğu ve batı kültürel miras listesinde buluştu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UNESCO 2019’daki Dünya Miras Listesi’ne 29 önemli nokta ekleyerek, toplamda bin 121 bölgeyi ulusal kültür mirası olarak belirledi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, dünya üzerinde tarihi, doğal ve kültürel alanlarda öne çıkan bölgeleri koruma altına alarak bu bölgeleri küresel miras olarak turizme kazandırıyor. UNESCO’nun seçtiği her alan kendine özgü özellikler barındırıyor. Çin’in Sarı Deniz-Bohai Körfezi kuşların göç yolu olduğu için liseye alınırken, Portekiz’deki Bom Jesus Mabedi, antik çağlardan beri süregelen inançlara ev sahipliği yaptığı için kültürel miras olarak kabul ediliyor. UNESCO, bölgelerdeki fiziksel ve coğrafi mücevherleri vurgulayarak dünyanın entelektüel tarihini belgelemeye yardımcı oluyor. Listeye bu sene eklenen yeni alanlar İtalya’dan Çin’e dünyanın dört bir yanından çeşitli hazinelere ev sahipliği yapıyor. İşte Dünya Kültür Mirası listesine alınan eserlerden birkaçı:  

19-07/22/vatnajukull-ulusal-parki.jpg

İzlanda Vatnajükull Ulusal Parkı: Ülkenin topraklarının yüzde 14’ünü kaplayan Vatnajökull Ulusal Parkı’nın volkanik ortamı, görenlere etkileyici bir İzlanda manzarası sunuyor. Buz mağaralarından buzlu vadilere kadar, park,  dünyanın dört bir yanından İzlanda’nın doğal harikalarını deneyimlemek isteyen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor.  

19-07/22/portekiz.jpg

Portekiz, Bom Jesus Mabedi: 600 yıllık bir tarihe sahip olan tapınak, kutsal olduğuna inanılan bir tepenin üzerine barok mimarisiyle inşa edilmiştir. 120 metre uzunluğunda merdivenlerden oluşan kompleks bölgenin en önemli hac merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.  

19-07/22/laos.jpg

Laos, Jars Taşları: Laos’un merkezindeki bu plato, adını bölgeyi saran 2.000’den fazla megalitik taş kavanozundandan almıştır. Taşlar Demir Çağı’nda yaşamış başarılı erkeklerin mezarlarını vurgulamak için dikilmiş. Taş kavanozlar ve disklerin yanı sıra ilgili mezar nesnelerinin milattan önce 500 mlattan sonra 500 tarihlerine ait olduğu tespit edilmiştir.  

19-07/22/myanmar.jpg

Myanmar, Bagan: Mynamarı’ın merkezinde yer alan Bagan’ın kutsal manzarası Budist sanatı ve mimarisinin olağanüstü örneklerini gözler önüne seriyor. 9 ve 13. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Bagan krallığının başkenti olan bölge 10 binden fazla tapınak ve manastıra ev sahipliği yapıyor.  

19-07/22/bahreyn.jpg

Bahreyn, Dilmun Mezar höyükleri: Bahreyn’de bulunan bölge 21 farklı arkeolojil alana yayılan 11 bin mezar höyüğünden oluşuyor.  MÖ 2050 ile 1750 yılları arasında inşa edildiğine inanılan Dilmun Mezar Höyükleri, bölgenin bir zamanlar ticaret merkezi olduğunu doğrular nitelikte. UNESCO’ya göre ‘’Bu mezarlar, sadece sayıları, yoğunlukları ve ölçekleri ile değil aynı zamanda alkolle donatılmış mezar odaları gibi detaylarla dünya üzerinde benzersiz özellikler göstermektedir.’’ 

19-07/22/ana-manset-oguz.jpg

Azerbaycan, Khan Sarayı: Büyük Kafkas Dağları’nın eteklerinde yer alan tarihi Şeki kenti, yüksek çatılı evlere sahip geleneksel mimarisi ile öne çıkıyor. Yaşanan taşkınlar sonucu kentin yıkılmasının ardından geleneksele bağlı olarak 18. yüzyılda inşa edilen yeni Khan Sarayı, önemli ticaret yolunun stilini mükemmel bir biçimde yansıtıyor. Saray, ipek ticaretinin 18. yüzyıldan 19. yüzyılın sonlarına kadar ne kadar güçlü olduğuna bakış atıyor. 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Doğu ve batı kültürel miras listesinde buluştu
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!