Kışın hareketsizlik, beslenmeye dikkat edilmemesi gibi nedenlerle alınan kilolar havaların ısınmasıyla birlikte birçok insanda paniğe neden olur. Tatil mevsiminde kadınlarda kıyafetlerin oturmaması, erkeklerde de görüntüyü bozan göbekten kurtulma telaşı baharın gelmesiyle birlikte adeta diyet seferberliğinin başlamasına neden olur. Ancak birçok insan internetten ya da farklı yerlerden kalıp diyetlerle kilo vermeye çalışırken sağlığından olma tehlikesiyle de karşı karşıya kalır. Diyetin kişiye özel olması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Meltem Vatansever, gelişigüzel ya da kulaktan duyma bilgilerle kilo verilmesinin doğru olmadığı uyarısında bulundu. Vatansever, öncelikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kişiden kişiye değişmekle beraber kilo başına günlük 30 cc suyun mutlaka tüketilmesini isteyen Vatansever, terlemeyle birlikte vücutta kaybolan suyun yerine konulması gerektiğini kaydetti.
Vatansever, kilo verirken sağlıklı kalmanın önemine dikkat çekerek zayıflamak isteyenlere şu önerilerde bulundu:
ARA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN
Eğer normal kilonuzun 3-5 kilo üstündeyseniz ara öğünlere dikkat etmeniz gerekir. Uzun süre aç kalmamak evde mayalanmış yoğurt gibi pratik yiyeceklerle ara öğün yapmak gerekir. Bunun yanı sıra daha fresh olan yaz meyveleri yine ara öğünlerde kullanılabilir. Ana yemeklerde daha hafif zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih edin. Ağır yemekler ve kızartmalardan kaçının.
PAROLA: SAĞLIKLI BESLENME
Kişi eğer obezite değil 3-5 ya da 7-8 kilo fazlası varsa diyet mantığıyla hareket etmelerini öneririm. Bu kişiler diyet düşüncesinden çok sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirdiklerinde çok rahat kilo verdiklerini görecekler. Bunun için yapmaları gereken; rafine gıdalardan, basit karbonhidratlardan ve basit şeker içeren yiyeceklerden uzak durmaları yeterli. Örnek vermek gerekirse zorunlu haller dışında diyet bisküvisi bile kullanmamalılar. Az da olsa bu bisküvilerin içinde şeker var bu nedenle ben liste hazırlarken bunlardan uzak durmaya özen gösteriyorum. Bunun yerine doğaya yönelmeyi tavsiye ediyor ve doğanın bize sunduğu gıdaları listeye alıyorum. Bazen yanlış algı olabiliyor diyet kelimesini açlıkla yan yana düşünüyor insanlar. Böyle bir şey söz konusu değil. Diyette kısıtlama ve yasaklama olmaz sadece porsiyon kontrolü ve uygun miktarda tüketim söz konusudur. Yani her şeyden yiyebiliyoruz ancak dengelemeyi esas alıyoruz. Bir gün fazla tükettiysek ertesi gün onu daha az tüketerek belirtilen miktarı geçmiyoruz. Önemli olan belli besin ögelerini yeterli miktarda ve dengeli miktarda vücuda alabilmek. Yani vitamin ve minerallerden vücudu mahrum etmemek. Çünkü bunların eksikliği geri dönüşümsüz bir şekilde sağlığa zarar veriyor.
KİŞİYE ÖZEL LİSTE ŞART
İnsanlar kolaya kaçmayı tercih ediyor ve çeşitli isimlerin yer aldığı diyetleri uygulamaya çalışıyorlar. Oysa şeker hastası, tansiyon hastası, kolestrol hastası ya da herhangi bir başka spesifik hastalığı olanlar için bu diyetler uygun değil. Uzun süre aç bırakan diyetler de var örneğin. Besinleri tamamen sıfıra indirgeyen diyetleri uzun vadede uyguladığınızda yağdan değil kas ve sudan kayıp sağlıyorsunuz. Diyeti bıraktığınızda kilolar hızlı bir şekilde geri alınıyor. Kişi kilo vermeye çalışırken sağlığından olmamalı.
KALICI KİLO VERMENİN YOLU
Dengeli ve düzenli beslenme dışında kilo vermeyi kalıcı bir hale getiren özel olarak bir diyet yok. Ama diyetisyenler olarak bazen detoks diyetlerine başvurabiliyoruz. Bunun nedeni de metabolizmayı şaşırtmak ve kilo verimini hızlandırmak.
Zeki GÜMÜŞ / Akşam Gazetesi