1. Haberler
  2. 3. SAYFA
  3. Demokrasi günü

Demokrasi günü

Demokrasi günü
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugünkü yerel seçimde oyların hangi hallerde geçerli, hangi hallerde geçersiz sayılacağını belirledi. YSK Genelgesi’ne göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak: Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları. Hiçbir yerine “evet” ya da “tercih” mührü basılmamış oy pusulaları. Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları. Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “tercih” veya “evet” mührü basılan oy pusulaları. Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları. Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları. “Tercih” veya “evet” mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları. Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları. Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.

YSK genelgesinde, oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlar da şöyle sıralandı:
Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması. Herhangi bir şekilde pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması. Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle “tercih” veya “evet” mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi. Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan “tercih” veya “evet” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması. Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok “tercih” veya “evet” mührü basılması. Yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması. Öte yandan, zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek. 

285 BİN POLİSLE 24 SAAT TEYAKKUZ

Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya seçi güvenliğine ilişkin değerlendirmede bulundu. Uzunkaya “Seçim günü tüm Türkiye’de 553 bin kolluk görevlisi, polis, jandarma ve sahil güvenlik görev alacak. Bunun 285 bine yakını sadece emniyet teşkilatı personelinden oluşuyor. Dolayısıyla emniyet teşkilatımızın 285 bin personeli sokakta olacak 24 saat boyunca” diye konuştu.

Uzunkaya, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nin genel güvenliğiyle alakalı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakan yardımcıları, bölge illerinin valileri, emniyet müdürleri ve jandarma komutanlarıyla 7 ayrı bölgede 81 ilin yöneticileriyle genel toplantılar yaptıklarını belirterek, ayrıca emniyet müdürlüklerinin emniyet ve asayiş hizmetlerini, ihtiyaçlarını, sorunlarını yerinde görmek, bilgi almak amacıyla fırsat buldukça illeri ziyaret ettiklerini söyledi. Uzunkaya, seçim dönemine ilişkin tedbirlerin Türkiye genelinde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimleriyle koordineli şekilde en üst düzeyde hazırlandığını vurguladı. Bugüne kadar olduğu gibi yarın yapılacak seçimde de gerek sandık çevrelerinde gerek vatandaşların hareketli olduğu yerlerde gün öncesi, gün içi ve seçim sonrası tedbirleri en ince ayrıntısına kadar planlanan doğrultuda alacaklarına dikkati çeken Uzunkaya, şunları kaydetti: Seçim günü vatandaşlarımız, hiçbirinin burnunun kanamayacağı, huzur içinde ve özgür iradeyle sandığa gidip anayasal hakları olan oy kullanma ve seçme hakkını yerine getirmiş olacaklar. -AA

1 MİLYON 156 BİN SEÇMEN İLK KEZ OY KULLANACAK

Seçmen sayısının 57 milyon 58 bin 636 olduğu Türkiye genelinde 194 bin 390 sandıkta oy kullanılacak. 18 yaşını dolduran 1 milyon 156 bin seçmen ilk kez sandığa gidecek. 30 büyükşehirde 316 aday büyükşehir belediye başkanı, diğer 51 il ve 922 ilçe ve 386 beldede ise 7 bin 954 aday ise belediye başkanı olabilmek için yarışacak. Seçimler sonunda 30’u büyükşehir belediyesinde olmak üzere, toplam bin 389 aday, 5 yıllığına başkan seçilecek. Öte yandan Ankara ve İstanbul başta olmak üzere tüm yurttaki okullarda hazırlıklar bir gün önce tamamlandı. Kabinler kuruldu, seçim sandıkları numaralar asıldı. Okul kapılarına sandık numaralarını gösteren kâğıtlar yapıştırıldı. 

19-03/31/merak-edilenler.jpg

 

19-03/31/sandik.jpg

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Demokrasi günü
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!