1. Haberler
  2. KÜLTÜR SANAT
  3. Dede Korkut Göbeklitepe UNESCO listelerinde

Dede Korkut Göbeklitepe UNESCO listelerinde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Troya Yılı’

Bakanlıkça “2018 Troya Yılı” kapsamında, yılın 7 ayında Troya temasıyla ulusal ve uluslararası alanda 133 tanıtım etkinliği yapıldı. 55 ülkedeki 100 turizm fuarında kurulan Türkiye stantlarında Troya boy gösterdi. Çanakkale’de 5 bin yıllık geçmişe sahip Troya Antik Kenti’nde yapımı tamamlanan Troya Müzesi 10 ekimde ziyarete açıldı.

Beyazperde’nin iz bırakanları

Ahlat Ağacı (Nuri Bilge Ceylan)

Taksim Hold’em (Michael Önder)

Yol Kenarı (Tayfun Pirselimoğlu)

Müslüm (Can Ulkay, Ketche)

Bizi Hatırla (Çağan Irmak)

Sofra Sırları (Ümit Ünal)

Kelebekler (Tolga Karaçelik)

Son Çıkış (Ramin Matin)

Şampiyon (Ahmet Katıksız)

Anons (Mahmut Fazıl Coşkun)

Arif ve 216 (Cem Yılmaz)

Western (Valeska Grisebach, Almanya)

Sevgisiz (Andrey Zvyagintsev, Rusya)

Müze (Alonso Ruizpalacios, Meksika)

Üç Bilboard Ebbing Çıkışı, Missouri (Martin McDonaugh, ABD)

Climax (Gaspar Noe, Fransa)

Don Kişot’u Öldüren Adam (Terry Gilliam, İspanya)

Transit (C. Petzold, Almanya)

Soğuk Savaş (Pawel Pawlikowski, Polonya)

Zama (Lucrecia Martel, Arjantin)

Roma (Alfonso Cuaron, Meksika)

Akılda kalan sergiler

Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımla

Geleceği Düşlemek

Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ile Selanik Devlet Çağdaş Sanat Müzesi – Costakis Koleksiyonu Müdürü Dr. Maria Tsantsanoglou’nun eş küratörlüğünde düzenlenen sergi, 20. yüzyılın başında, Rusya ve dünya tarihinin dönüm noktalarıyla ivme kazanan ve şekillenen Rus Avangardı’nı sanatseverlerle buluşturdu. Sergide Kazimir Maleviç, Vladimir Tatlin, Vasili Kandinski, Olga Rosanova, Liubov Popova gibi sanatçıların eserleri yer aldı.

Arkas Koleksiyonunda Post-Empresyonizm

20. yüzyıl modern resim anlayışına geçişin kilit figürlerinden olan, usta Türk ressamlarının atölyelerinde eğitim gördüğü Post-Empresyonistler, Arkas Koleksiyonu’ndan bir seçki ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliği ile Tophane- i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda sanatseverlerle buluştu. Serginin küratörlüğünü Niko Filidis yaptı.

Anthony Cragg: İnsan Doğası

Çağdaş heykel sanatının en özgün, en yenilikçi sanatçılarından Anthony Cragg, İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânında sanatseverlerle buluştu. Serginin küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu yaptı.

Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali’nin Şehirleri

Edebiyatımızın ustalarından devrimci aydınımız Sabahattin Ali’nin 1939 yılında Ankara- Sivas-Kayseri-Erzincan-Gümüşhane- Samsun-Zonguldak gezisinde tuttuğu notların ve kendi çektiği gezi fotoğraflarının yer aldığı “Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali’nin Şehirleri” sergisi Yapı Kredi Kültür Sanat’ta sanatseverlerle buluştu. Serginin küratörlüğünü Sevengül Sönmez yaptı.

Toprağın Mirası

Rezan Has Müzesi’nin geniş arkeoloji koleksiyonundan seçilen 300 eserin yer aldığı “Toprağın Mirası” sergisi, binlerce yıllık kültür varlıklarıyla bu toprakların mirasını gözler önüne serdi. Anadolu’nun Neolitik Dönemi’nden, yani yaklaşık 9 bin yıl öncesinden başlayarak Selçuklu dönemine dek uzanan kesintisiz bir kronolojik izleme olanağı sundu.

İstanbul’da Deniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivinden ve farklı koleksiyonlardan derlenen sergi, 1870’lerden 20. yüzyılın ortalarına uzanan süreçte, deniz hamamından plaja geçişin hikâyesini Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluşturdu. Serginin küretörlüğünü Zafer Toprak yaptı.

Toprak

Koleksiyoner Kemal Servi’nin koleksiyonundan derlenen Alev Ebüzziya’nın 30 adet çanağının yer aldığı sergi Galeri Nev’de sanatseverlerle buluştu. Mavi çanaklarına aşina olduğumuz sanatçı, bu sergisinde öncekilerden farklı olarak sadece kırmızı ve sarının farklı tonlarıyla oluşturduğu sırlarla karşımıza çıktı.

Eşikler

Dünyaca ünlü sanatçı Mat Collishaw’un sanal gerçeklik sergisi, izleyicileri İngiliz bilim adamı William Henry Fox Talbot’ın 1839 yılında Birmingham’daki King Edward’s School’da açtığı dünyanın ilk fotoğraf baskı sergisine götürdü. Collishaw, 1839’daki fotoğraf sergisinin açıldığı sırada protesto gösterileri yapmakta olan işçi örgütü Çartistler’in seslerini ve görüntülerini de sanatseverlerle buluşturdu.

İlgili Dede Korkut Göbeklitepe UNESCO listelerinde haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Dede Korkut Göbeklitepe UNESCO listelerinde
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!