Anhui Eyaleti & Yunus Emre Enstitüsü Turizm Geliştirme ve İşbirliği Toplantısı; İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref ATEŞ, Anhui Eyalet Valisi Mr. Yang Guangronng, Anhui Turizm Geliştirme Ofisi Başkanı Mr. Wan Yixue, Huangshan Turizm Acentesi Genel Müdürü Mr. Zhang Dehui, Hefei Şehri Başkan Yardımcısı Mrs. Wu Chunmei ve Chaohu Şehri Başkanı Mr. Zhang Sheng, İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Oğuz Özkardeş, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı’nın katılımı ile Polat Rönesans Bosphorus- Beşiktaş’da yapıldı.
Açış konuşmasını yapan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, “İstanbul olarak Çin ile Turizm işbirliğini geliştirmek için çalışıyoruz İstanbul bir kavşak noktasıdır ve Tarihi İpek Yolu’nun en önemli varış noktasıdır. Dolayısıyla hem karadan, hem denizden Çin ile ilişkiler son derece sağlam, derin ve eski bir geçmişe sahiptir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında yapılan görüşmelerle, bu iki ülke işbirliğinin yol haritasının belirlendi.
İstanbul en önemli stratejik noktada
Biz İstanbul olarak belirlenen bu işbirliğinin planları ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Bir Kuşak Bir Yol” projesi kapsamında İstanbul en önemli stratejik noktada. Avrupa’ya 3 saatlik uçuş mesafesindeyiz” dedi.
Anhui Eyalet Valisi Mr. Yang Guangronng, “2018 yılı Çin’de Türkiye Turizm Yılı. Avrupa ve Asya’nın kesiştiği yerde yer alan İstanbul güzel manzaralara, uzun bir tarihe, zengin bir kültüre sahiptir. Anhuide 80 milyonluk nüfusu ile Çin’in doğusunda yer alan ekonomisi ile en dinamik yerlerden biridir. Türk – Çin İlişkileri, İpek Yolu vasıtasıyla çok köklü bir tarihe sahiptir.
Yeni bir yolculuk başlıyor
Batı ile Doğu arasında Türkiye ile Çin’i birbirine bağlayan İpek Yolu atalarımızın izlerini taşırlar. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla daha derin bağlarla ilerleyebilmeyi diliyoruz. Yeni bir yolculuk başlıyor. Yolculuğumuz işbirliği yolculuğu olduğu kadar ruh yolculuğudur’’ diye konuştu.
Kültür sadece sanat, edebiyat, dil eğitimi değildir
Çünkü Devlet Başkanları stratejik hamleleri atar, genel çerçeveyi çizerler. Bundan ki sonra ki yol ve iş ise halklara düşer yani, Kurumlara, Enstitülere, Ticaret Odalarına, Belediyelere Valiliklere düşer. Onun için de biz kendi üzerimize düşeni yapmak konusunda 1 yıldır çalışıyoruz ve 1 yıl içerisinde de önemli mesafeler katettiğimizi düşünüyorum.
Kültür dediğimiz sadece sanat edebiyat dil eğitimi değildir. Kültür en geniş tanımlamasıyla bir halkın yaşam biçimidir yani bir işi yapış şeklidir. Bu anlamda da ister anlaşma yapın ister ticaret yapın bunu nasıl yaptığınız sizin aslında kültürünüzdür. Bugün sürekli çalışan farklı bir Türkiye var. 5000 yılık tarihiyle Çin Halk Topluluğu da büyük bir medeniyeti temsil ediyor.
Kaynak : İlgili Çinli turistin değişmez rotası Türkiye olacak haberi Türkiye’nin en çok okunan turizm portalı Turizm Aktüel tarafından haberleştirilmiştir.