1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. Çanta ağırlığı sağlığı tehdit ediyor

Çanta ağırlığı sağlığı tehdit ediyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ortaokula yeni başlayan 10 yaşındaki öğrencinin okul çantasının ağırlığı 7 kiloyu aşıyor. Yrd. Doç. Dr. Ali Yavuz Karahan, bu ağırlıktaki bir çantanın gelişim çağındaki çocuklarda fizyolojik sorunlara neden olacağını söyledi. Uzmanlara göre örneğin 30 kilo ağırlığındaki bir çocuk en fazla 6 kiloluk yük taşımalı.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul çağındaki çocukların ders kitaplarını ağırlık olmaması için bölümler halinde dağıtıyor. Örneğin matematik dersi yıl boyunca üç kitapla işleniyor. Ortaokulda ise kitaplar bütün halde dağıtılıyor. İlkokuldan ortaokula yeni geçen bir öğrencinin kaynak kitaplar, beslenme ve sulukla birlikte çantasının ağırlığı 7 kiloyu aşıyor. Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yavuz Karahan, “Çocukların bedensel olarak geliştikleri bu dönemlerde ağır veya özensiz sırt çantası kullanımı özellikle kas iskelet sistemi sorunları başta olmak üzere önemli rahatsızlıklara yol açabilir” dedi.

YÜKSEKLİĞİ BELE GÖRE SABİTLENMELİ

Bilinçsiz sırt çantası kullanımı ile bel, boyun ve omuz ağrıları, duruş bozuklukları, sinir hasarları ve solunum sistemi bozuklukları arasındaki ilişkilerin incelendiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karahan sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle de çanta ağırlığı çocuğun ağırlığının yüzde 20’sini aştığı zaman, örneğin 35 kg’lık bir çocuk için 7 kg ağırlığı aşan bir çanta ciddi bir risk oluşturur. Bu konuda ağırlığa maruz kalma süresi ortalama olarak 20 dk / gün olarak tahmin edilmiştir. Bu süre bile oluşabilecek kas iskelet sorunları için risk olarak görülmüştür.

Araştırmalar, çocukluk döneminde uygunsuz yük taşınmasının erken veya ileri dönemde karşılaşılabilecek kas spazmları, boyun, omuz ve bel ağrıları üst ekstremite parestezileri ve skolyoz başta olmak üzere çeşitli duruş bozuklukları ile ilişkili olabileceği üzerinde durmaktadır. Okul çantası bir risk faktörü olarak tanımlanmaktadır. Amerikan Okul Sağlığı Birliği ve Amerikan Pediatri Akademisi de kendi internet sayfalarında konunun önemini vurgulamış ve bir dizi öneriyi kapsayan bir bildiriye yer vermiştir.”

Çanta taşımayla ilgili de öğrenci ve velilerin bilmesi gerekenler var. Omuz askılarının, çantanın yüksekliği bel orta hattının 5 cm yukarısında olacak şekilde sabitlenmesi gerekiyor. Çanta ayrıca göğüs veya bel kemerleri ile de vücuda sabitlenmeli. Çantanın içerisindeki yük dağılımının da düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karahan, “Ağır yükler ve kalın kitaplar çantanın sırta bakan yüzüne yakın olacak şekilde yerleştirilmeli” diye konuştu.

Öğrencilerin daha az yük taşıması için önlem alınması gerektiğininin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Karahan, okul dolabı, kitap yerine CD kullanımı veya ev için ikinci kitap bulundurulması gibi önerilerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Karahan, “Çocukluk ve gelişim çağında bel ve sırt bölgesi ağrıları ciddiye alınmalı, aileler tekrarlayan ve süreklilik kazanmış ağrılar ile karşılaştıklarında en kısa zamanda doktora başvurmalılar” dedi.

İDEAL SIRT ÇANTASI

Yrd. Doç. Dr. Ali Yavuz Karahan, okul için kullanılabilecek ideal sırt çantasının özelliklerini de sıraladı:

– Çantanın iki adet boyu ayarlanabilir omuz askısı bulunmalı. Tek taraflı veya vücudu çapraz olarak saran omuz askıları yükü dağıtmada yetersiz kalır.

– Omuz askıları geniş ve ped veya viskoelastik doku ile desteklenmiş olmalıdır. Tek taraflı veya dar omuz askıları temas ettikleri bölgede dolaşım bozukluğuna veya ağrıya neden olabilir.

– Çantanın sırt ile temas ettiği yüzeyi ped veya viskoelastik doku ile desteklenmiş olmalıdır. Böylece çantanın içerisinde bulunan cisimlerin keskin kenarlarının veya uç kısımlarının sırta baskı yapması önlenmiş olur.

– Çantanın bel veya göğüs kemeri bulunmalıdır. Belden veya göğüs hizasından bir kemer ile sabitlenen sırt çantasının ağırlığı merkeze yaklaştırılmış olur. Ayrıca yürüyüş veya koşma esnasında sabitlenen yük dengenin korunmasında avantaj sağlar.

– Çanta hafif ancak dayanıklı malzemeden üretilmiş olmalıdır.

– Mümkünse tekerlekli sırt çantası tercih edilebilir.

Kaynak : Aydınlık

İlgili Çanta ağırlığı sağlığı tehdit ediyor haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz. 

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Çanta ağırlığı sağlığı tehdit ediyor
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!