BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Duniya Aslam Khan ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Christophe Boulierac, BM Cenevre Ofisi’nde, Myanmar’dan kaçan Arakanlı Müslümanlar hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.
“TÜRKİYE’NİN TEKLİFİ POZİTİF VE CESARET VERİCİ”
Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin Bangladeş’e Arakanlı Müslümanlar için yaptığı “sınırlarını aç masrafları karşılayalım” teklifi için Khan, “Türkiye’nin bu girişimini pozitif ve cesaret verici buluyorum. Bu tarz örneklerin sayısını arttırmak gerekir. Ülkelerinden kaçan insanlara yardım edilmesi için zaman çoktan geldi de geçiyor. Bu açıdan Türkiye’nin adımı pozitif ve cesaret verici” dedi.
“KAÇANLARIN ÇOĞU KADIN VE ÇOCUK”
Khan açıklamasında ayrıca, “Arakan’dan kaçan Müslümanların, Bangladeş sınırına yolculuğu açlık içinde ortalama 3 gün sürüyor. Son 11 günde saldırılardan kaçarak Bangladeş’e giriş yapan Arakanlı Müslümanların yüzde 80’i yani 100 binden fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor” ifadesini kullandı.
UNICEF: ÇOCUKLARA ERİŞİMİMİZ YOK
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Christophe Boulierac ise “BM, Arakan’ın kuzeyinden güvenlik gerekçesiyle tüm personelini geri çektiği ve bölgedeki faaliyetlerini durdurduğu için Arakan’da yardıma ihtiyacı olan çocuklara erişimimiz yok” açıklamasında bulundu.
“Son 11 günde saldırılardan kaçarak Bangladeş’e giriş yapan Arakanlı Müslümanların yüzde 80’i, yani 100 bin civarı kadın ve çocuklardan oluşuyor.” ifadesini kullanan Boulierac, Arakan’daki çocukların travma yaşadığına dikkati çekti.