Ege Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, 44’üncü kez dünya literatürüne yeni bir tür kazandırdı. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Yıldırım, “Biyoloji bende bir tutku” dedi.
Hasan Yıldırım, Malatya’nın Darende ilçesinde dünyaya geldi. Doğaya olan ilgisi doğduğu topraklarda arttı. Doç. Dr. Yıldırım, “Bitki örtüsünün, doğanın en zengin güzelliklerinin içinde büyüdük. Bu benim için ekmek kapısı değil, biyoloji bende bir tutku. Malatya, Erzincan, Sivas endemik bitkilerin yatağı. Bu benim için ekmek kapısı değil sadece. 81 ili gezdim. Bazı illere döne döne yeniden gidiyoruz” dedi. TÜBİTAK’la 2003, 2007 ve 2011’de yürüttüğü projeler kapsamında Türkiye’nin dört bir yanında çalışma yürüten Yıldırım’ın asıl alanı dağlar.
DAĞLARDA KARIŞ KARIŞ BİTKİ ARIYOR
Yıldırım, “Ağrı Dağı’ndan Cilo Dağı’na kadar, Munzur, Toroslar, Babadağ, Akdağ, Aydın Dağları, Boz Dağlar, Karadeniz’de Kaçkarlar, Hakkari Dağları… Vadilerde, kanyonlarda çalıştık. Malatya iklimlerin geçiş hattı, orada Levent Kanyonu’nda altı endemik bitki bulduk. Malatya’da 14 endemik bitki keşfettik” dedi.
Doç. Dr. Yıldırım, Avrupa kıtasında 3 bin kadar bitki türü olduğunu söyledi. Türkiye’de ise 3 bin 900 çeşit var. Doç. Dr. Yıldırım, “Avrupa milyonlarca yıl buzul çağını yaşamış, bizde bu devirler yok. Avrupa’da yalnızca karasal iklim görülüyor, bizde ise çeşit çeşit iklim var. Denize 0 noktasından, 5000 metre yükseklik arasına serpilmiş kanyonlar, dağlar, ovalar, nehirler, ormanlık alanların olduğu çeşitlilik açısından zengin bir ülkeyiz” dedi.
YAMA DAĞI’NIN ZİRVESİNDE 300 KÖK
Doç. Dr. Yıldırım, Malatya’da keşfettiği yeni türe “Hekimhan Soğanı” (Allium yamadagensis) adını verdi. Bitkinin Malatya’nın Hekimhan ilçesinde bulunan volkanik kökenli Yama Dağı zirvesinde yayılış gösterdiğini belirten Doç. Dr. Yıldırım, “Hesaplamalara göre bitki, 2 bin 750 metre rakımlı Yama Dağı zirvesinde, 0,15 kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 300 kök olarak bulunuyor” dedi. Türün yok olma tehlikesi altında olduğunu belirten Doç. Dr. Yıldırım “Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gülnur Ekşi ile beraber hazırladığımız makaleyi nisan ayında bilim dünyasına tanıttık.
Bitkinin koruma statüsü ile koruma altına alınmasını istiyoruz” diye konuştu.