S
ermaye Piyasası Kurulu (SPK) önceki gün bireysel emeklilikte standart fonların yüzde 10’unun hisse senedine yatırılacağını açıkladı. Kararla, borsaya ve devlet tahvillerine ek kaynak girişi sağlanması hedefleniyor. Ayrıca standart fonların da asgari yüzde 10’u; BIST100, BIST sürdürülebilirlik endeksi, BIST kurumsal yönetim endeksi ve Borsa İstanbul tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda değerlendirilecek. Bu fonların azami yüzde 30’u ise özel sektör tahvillerinde değerlendirilecek. Fonlar yeni portföy sınırlamalarına 31 Temmuz’a kadar uyum sağlayacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan “Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı hakkında yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelik” ile BES’e devlet katkılarının “BİST 100 endeksinde veya Borsa İstanbul AŞ tarafından hesaplanan katılım endekslerinde yer alan hisse senetlerinde” değerlendirilmesine ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelikle yapılan değişiklikle bu hüküm yerine yönetmeliğe ‘Asgari yüzde 10’u, BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul AŞ tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda’ ibaresi ekledi. Nakden ödenen devlet katkılarının asgari yüzde 10’unun bahsedilen kalemlerde değerlendirilmesinin önü açılmış oldu.
Yönetmelik değişikliğinde şöyle denildi: “Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan ‘otuzu’ ibaresi ‘yirmisi’ şeklinde değiştirilmiş, (b) bendinin (3) numaralı alt bendi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya ‘değerlendirilir.’ ibaresinden önce gelmek üzere; ‘c) Asgari yüzde onu, BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda’ ibaresi eklenmiş, ikinci fıkrasında yer alan ‘ve (3) numaralı alt bentlerinin’ ibaresi ‘numaralı alt bendi ve (c) bendinin’ şeklinde değiştirilmiştir.”
ENDEKSE 1.2 MİLYARLIK KATKI
Yapılan değişiklikle BES’teki yaklaşık 12 milyarlık devlet katkısının 1.2 milyarının Borsa İstanbul’a aktarılması bekleniyor. Daha önceki yönetmeliğin 11. maddesinde nakden ödenen devlet katkısının yüzde 30’u mevduat katılma hesabı, kira sertifikaları, çeşitli menkul kıymetler veya Borsa İstanbul’daki hisse senetlerinde değerlendirilebiliyordu. Yapılan değişiklikte bu oran yüzde 20’ye indirildi ve ‘BIST 100, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, BIST Kurumsal Yönetim Endeksi ve Borsa İstanbul A.Ş. tarafından hesaplanan katılım endekslerindeki paylarda’ ifadesine ‘asgari yüzde 10’u’ ifadesi eklendi.
KISA VADELİ ALIMLARI KAPSIYOR
Bloomberg HT canlı yayınına katılan TEB Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mete Yüksel’e göre yapılan düzenleme vadesi altı ayın altındaki, yani kısa vadeli kâğıtlara yapılacak yatırımları kapsıyor. Orta ve uzun vadeli tahvillerin faiz oranlarının yüksek olduğu bir ortamda çok kısa vadeli bonolarda bir alım görülebileceğini belirten Yüksel, bu durumun Borsa’daki etkisinin yüzde 3-4’lük alımla sınırlı kalacağını ifade etti. Yüksel “Hazine’den 184 günün altındaki vadede 2,5 milyar liralık bir tahvil ihracı görebiliriz” dedi. SPK kararının piyasaya derinlik getireceğini savunan Ata Portföy Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gerz “Doğru bir yaklaşım çünkü borsa çok ucuzladı. Optimal bir varlık dağılımı yapılsa, bu fonlar yüzde 10 değil belki daha da fazla hissede olması gerekir” diye konuştu.