Astronotların geride bırakılmasının dünyaya geri getirilmesinden daha ucuz ve kolay olacağını keşfetmelerinin ardından Ay’da bıraktıkları Ay’ı çöplüğe çevirdi. Ay’ın yüzeyi, insanlı ve insansız ziyaretler sırasında atılmış 18 milyon kilogramı aşkın çöple kaplı. Ay’daki çöpler arasında 5 Amerikan bayrağı, 12 çift bot, 96 idrar ve kusmuk torbası, Apollo 16’nın astronotu Charles Duke’ün aile fotoğrafı da var. Ayrıca film dergisinden çekiç, tırmık ve küreğe kadar da pek çok garip çöp Ay’ı çevrelemiş durumda. İnsansız hava araçlarının da hurdalığa eklendiğine dikkat çeken bilim insanları Ay yüzeyinde 70’ten fazla araç olduğunu belirtiyor. Ancak bu hurdalık yalnızca Ay’da değil, bilim insanları Venüs ve Mars’ın yüzeyinde de çok sayıda çöp olduğunu dile getiriyor.
Dünya da yüzen çöplerle çevrelenmiş durumda. İnsanların 1957’de başlayan uzay yolculuğu kaçınılmaz olarak devasa çöp birikimlerine yol açtı. 14 binden fazla bilinen roket parçasının yanında, gezegeni çevreleyen 4 binden fazla işlevsiz uydu var. Bilim insanlarına göre, kontrolden çıkmış uzay istasyonları, kullanılmış roket parçaları, ölü uydular, kayıp astronot araçları, Dünya’nın yörüngesinde bulunan malzemenin yüzde 95’ini oluşturuyor.
Space-Track Uzay Gözlem Ajansı’nın verilerine göre uzaydaki çöplerin çoğundan ABD sorumlu. Uzay çöplüğüyle ilgili en büyük sorunun, saatte 36 bin km’den fazla olan seyahat hızı olduğu belirtiliyor. Yüksek hız nedeniyle, 1 ile 10 santimetre arasında küçük parçalar bile aktif uzay aracına zarar verebileceği belirtiliyor. 10 santim uzunluğundaki bir uzay çöplüğünün 25 adet dinamit çubuk kadar zarar verebileceği tahmin ediliyor. NASA, ABD Savunma Bakanlığı ile birlikte, bu sorunlara karşı mücadele etmek için bir alan gözetleme ağı üzerinde çalışıyor. Çöpler çalışan uydularla çarpışmaları önlemek için düzenli olarak takip ediliyor.