Ortaya çıkardığı ürünler ile Türkiye’de yapay zeka uygulamalarının ve derin öğrenme algoritmalarının önemli temsilcilerinden birisi olan OpenZeka yönetiminde bu yıl 3.’sü düzenlenecek olan yarışmaya, Turkcell, Karel, BMC ve Doğuş Teknoloji’nin yanında, 10 üniversite ve 4 lise takımı da katılıyor.
MARC’ta takımlar, yüksek teknoloji ürünü radar ve sensörlerle donatılmış 1/10 ölçekli özel üretim araçları kullanıyorlar, öncesinde OpenZeka tarafından bir dizi derin öğrenme algoritmaları eğitimi alıyorlar. Bu araçlar gerçek bir araçtaki tüm sürüş deneyiminin simüle edilebildiği NVIDIA Jetson TX platformlar ile destekleniyor.
Takımlar, gerçek dünyanın gerçek sürüş ihtiyaçlarına derin öğrenme algoritmaları ile nasıl çözümler üretebildiklerini ortaya koyuyorlar. Tanımlanan görevleri hızlı ve hatasız bir şekilde başarabilmek için yarışıyorlar. Özel hazırlanmış parkurda, sürüş güvenliğinden trafik işaretlerine tepkilere, yola çıkan ani yayadan yoldaki engellere çözüm üretmekte sürüşü emniyetle devem ettirecek tüm senaryoları test ediyorlar.
TIRPORT GİBİ TEKNOLOJİ FİRMALARI DESTEKLİYOR
Şirketler, Üniversiteler ve Liseler olarak 3 ayrı kategorisinde gerçekleşecek bu yarışmayı TIRPORT, Bosch, NVIDIA, MSI gibi önemli teknoloji firmaları destekliyor.
MARC, yerli otomobil üretimi için TOGG bünyesinde başlatılan çalışmalara, “yerli otonom sürüş know how’ı” üreterek destek verebilmek anlamında yerli aday olabileceğinin göstermesi anlamında kritiktir.
Bu know how’un arkasındaki yapay zeka şirketi OpenZeka; Dünyada otonom sürüş know how’ı konusunda iddialı bir yere gelen ABD’li Mobileye(Intel) ve Çinli Apollo(Baidu) gibi kendi yapay zeka platformuna sahip devler gibi kendi platformunu geliştirme başarısı gösterdi. Cordatus adı verilen bu yapay zeka destekli yeni nesil ağ, binlerce bilgisayarı blockchain metodolojisi ile bir araya getirebiliyor, sürüş datalarını öğrenen algoritmalar ile sürekli iyileştirebiliyor.
Bu heyecan verici tecrübe, 13 Nisan’da Bilkent Spor Salonu’nda yapılacak.