Avrupa Parlamentosu, beklenen Türkiye raporunu oyladı. Türkiye aleyhinde oylanan skandal raporun, skandal sonuçları da kaçınılmazdı. Peki, Avrupa Parlamentosu, Türkiye karşıtı mıdır? Avrupa Parlamentosu’nun asıl amacı nedir?
***
Son çıkan haberlere göre, Hollandalı AP üyesi Kati Piri’nin hazırladığı “2018 Türkiye Raporu” Strazburg’daki Genel Kurulda oylandı ve 109’a karşı 370 oyla kabul edildi. 143 parlamenter ise çekimserdi.
AB ile Türkiye arasında, yaklaşık 4 yıl aranın ardından 15 Mart’ta Brüksel’de “Ortaklık Konseyi” toplantısı yapılacak olması ve AP’nin Türkiye aleyhindeki raporu 2 gün öncesinden onaylaması ilginçtir ki bu rapor AB ve Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilir. AB ve Türkiye arasında olumsuz ilişkilerin olması AP’nin asıl amacı olduğu aşikardır.
***
“Avrupa Birliği’nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması” önerisinde bulunan AP, Dışişleri Bakanlığı’nın nabzını yükseltmesine değinmeden geçemeyeceğim. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da söz konusu kararın yok hükmünde olduğunu belirtti. Açık bir şekilde ortada olan bir karara, yok hükmü vermek mantıksız olsa da karardan etkilenmemeliyiz.
Unutulmamalıdır ki, AP’nin raporu sadece bir öneridir. AP’nin görüşü bağlayıcı değildir. AB’nin karar organı AP değildir. Dolayısıyla endişelenmeye gerek yok.
AB’ye üyelik, ülkemizin stratejik hedefi olsa da bunun gibi pek bir etkisi olmayan, sadece fikir beyan eden raporların insanları etkilemesine izin de vermemeliyiz.
”Yollara konulan taşlar, yükselmeyi hedefleyenler için basamaktır.” diyerek AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin pozitif yönde ilerlemesini umuyorum.