Davis & Elkins Üniversitesi, Pazarlama ve İş Yönetimi Bölümü ile Güzel Sanatlar Bölümü’nden çift diploma alarak mezun olduktan sonra profesyonel iş yaşamına Amerika’da başlayan Nurgül Şenefe ile 2007 yılında kurduğu ZNN Network Danışmanlık ve İçerik Ajansı’nı ve sektöre dair düşüncülerini konuştuk.
ZNN Network’ün 12 yıl önceki kuruluş amacından bahseder misiniz?
Kurumsal hayatta hedeflediğim pozisyonuma geldiğimde, iş yaşamımın devamında öğretilen doğrular ve çizilen çerçeveler içinde devam etmenin beni mutlu etmeyeceğinin idrakı ile profesyonel hayatımdan bir anda vazgeçtim. Yaptığım işe inandığım ve çalışırken doğası gereği yaşama, topluma ve çocuğa katma değer yaratacak bir iş yapmak istedim. Ülkemizde mevcut çocuk içerikleri ehliyetli yapanların sayısının azlığı, nitelik alanında büyük ihtiyaçlar, tüketici tarafında çocuk içerikleri konusunda toplumda daha fazla kişide bilinçli farkındalık ihtiyacını görüp, çocuk- gençlik içerikleri denince güvenle danışılabilen lider bir kurum olma hedefiyle şirketi kurdum.
Şu an hangi sektörlere hizmet veriyor?
Yayıncılık, eğitim, reklam sektörleri başta olmak üzere farklı sektörlerdeki kurumlara ve çocuk kitabı yazarları ile illüstratörlerine hizmet veriyoruz.
Hizmet alanlarınızı kısaca bahseder misiniz? Şu an hangi sektörlere hizmet veriyor?
Yayıncılık sektörüne yurtdışında iyi satan ve güçlü kitapların araştırılması ve Türkçe yayın haklarının yayınevine devri/lisanslanması, yayınevinin talebi ve ihtiyacına özel içerik ve kitap üretimi ve format geliştirme, editöryel hizmet, çeviriden baskı dosyasına kadar tam hizmet kapsamında yayına hazırlama, yurtdışına illüstrasyon ve çocuk kitabı telif satışı ve lisanslama hizmeti veriyoruz.
Bunun yanı sıra danışmanlık hizmetimiz de var. Sektörde yaşanan daralma ve ekonomik kriz nedeniyle bizden danışmanlık almak isteyen yayıncılar var. Kendilerine şirket değerlemesi (genelde şirketini satışa çıkarmak isteyen yayıncılar için elzem bir ihtiyaçtır ve bu alanda hizmet alabilecekleri yayıncılık sektörüne özel uzmanlaşmış bizden başka kurum yok) yayınevlerinin şirket satışlarının tüm süreç yönetimi, yabancı ortak bulma, mevcut kataloglarını güçlendirmek, iş akışları ve verimlilik artışı, pazar payını arttırma vb. danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.
Son olarak illüstratörler için sektörel bir oluşum geliştiriyoruz. Amacımız sanatçı ve sanatçı adayları için teamüllerin belirlendiği ve iş potansiyellerinin yurtiçi ve yurtdışında artması, telif hakları ve diğer hukuki süreçlerinde sektörel bazın oluşması. Kurduğumuz bu platform kar amacı gütmeden kendi ekosistemini yaratarak tüm illüstratörlere hizmet edecek. Yakında gerçekleşecek resmi lansman ile daha fazla bilgi paylaşımı yapacağız. Illüstratörlerimiz için inanılmaz güzel projelerimiz yakında hayata geçmeye başlayacak.
Girişimci birisiniz. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
Evrelsel temel değerleri sahiplenen, iş ahlakı ve iş görgüsü güçlü, yenilikçi, iş geliştirme, yönetme ve iletişim becerisi güçlü, sosyal ama bir o kadar evcümen, yakın arkadaşlarına ve ailesine düşkün, sporu, müziği, görsel sanatları ve en başta illüstrasyonu seven, davul (batari) dersine devam etmek isteyen, swing dans dersleri alan ve çocuklara bayılan girişimci iş kadın ve anne.
Bebek, çocuk, gençlik, ebeveyn ve öğretmen içeriklerinde uzman bir kuruluşunuz. Bu alanı seçmenizdeki etken nedir?
İlk soruda bu konuya da değinmiş oldum aslında. Özetle, inandığım ve faydalı olduğumu düşündüğüm bir iş yapmak en büyük arzumdu. Misal; çocuklara doğru içeriklerin ulaşması, çünkü doğru ve ulaşılabilir içerikler çocukların hayatında bilinçli farklıda bireyler olmalarını, her durum ve koşulda çözüm üretebilen, mutlu olabilen bireyler olmalarını sağlar. Bu konunun tam göbeğinde biz iş yapıyoruz. Elimizden geldiğince iş ortaklarımızla ve çevremizle bildiklerimizi ve öğrendiklerimizi paylaşıyoruz. Bazen her şey de ticareti döngü üzerine kurulmamalı.
Bugüne kadar yaptığını çalışmalardan bahseder misiniz?
Türkiye’de çocuk, gençlik, ebeveyn ve öğretmen kategorilerinde yayıncılık yapan tüm yayınevleri bizimle çalışıyor. Hali hazırda raflarda yerini almış ve bizim aracılığımız ile Türk okurlarına kazandırılmış nice kitap var. Bunun yanında; farklı sektörlere kazandırdığımız pek çok proje var. Örneğin, bir çocuk ürünleri firmasına web sitesinin hedef mottolarına hizmet edebilecek şekilde içeriğinin kurgulanması, metin ve görsellerin editöryel çalışmalarını yaptık. Yine bir kırtasiye firması için plastik enjeksiyon oyun hamuru malzemesiyle rakabet edebilecek ve çocuğa oyuncak kadar keyif verirken üretim maliyeti uygun olacak bir eğitim materyeli arayışları vardı. Kendilerine Türkiye’nin ilk oyun hamuru matları projesini yaptık. Başka bir örnek, bir çocuk kanalına 3 çizgi film sattık. Büyük bir eğitim kuruma 2 yıla yakın süreyle okul yönetimi ve zümre başkanlarına içerik, eğitim materyalleri ve yurtdışı fuar arge rehberlik hizmetleri verdik. Sağlık Bakanlığına, Sağlıklı Çocuk Projesi geliştirdik. Büyük kapsamlı bir projenin sadece dergi bacağı hayata geçirildi. Yurtdışına (Çin ve Avrupa’da bir kaç ülkede) çocuk kitaplarında telifli satışlarımız oldu.
Önümüzdeki dönemde neler yapacaksınız?
Yayınevleri yurtdışından ya da yerli üretim kitap tedariği sağlamaya daha da güçlü devam etmeyi planlıyoruz. Çocuk yayıncılığına girmek isteyen yayınevleri, distribütörlere yayıncılık faaliyetleri ile danışmanlığımıza güçlü devam edeceğiz. İçerik ajansımızın özellikle reklam ajanslarının çözüm ortağı olması noktasında daha güçlü işbirlikleri oluşturuyoruz. Farklı sektörlerde pek çok kuruma promosyon yayınlar, dergiler, dijital ya da basılı yayınlar oluşturma, marka konumlandırma ve tutundurmalarına katkıda bulunma hedeflerimiz var. Ayrıca Artırılmış Gerçeklik (AR) hayatımızın her evresine çok güçlü giriyor. İçerik tedariğimiz arasında başta yayıncılık sektörüne ve reklam ajanslarına AR yazılım ve içerik geliştirme hizmetleri vermeye 2019 yarı yılından itibaren başlayacağız. İllüstratörleri ve çocuk kitabı yazarlarını yurtdışına daha güçlü açılma hedefimiz var. Satışınıgerçekleştireceğimiz daha fazla projemiz olacak. Son olarak eklemek istediğim ise Türkiye’deki ilüstratörlerin sektörel problemlerine çözüm bulmak, sektöre katma değer sağlamak amacıyla İllüstratörler Platformu adında bir oluşum gerçekleştiriyoruz.
İllüstratörler Platformundan bahseder misiniz?
İllüstratörler için sektörel bir oluşum geliştiriyoruz. Amacımız sanatçı ve sanatçı adayları için sektörel teamüllerin belirlendiği ve iş potansiyellerinin yurtiçi ve yurtdışında artmasını sağlamak, telif hakları ve diğer hukuki süreçlerinde sektörel bazın oluşması için çalışmalar üretmek. Kurduğumuz bu platform kar amacı gütmeden kendi ekosistemini yaratarak tüm illüstratörlere hizmet edecek. Amaçlarımızdan bir diğeri de illüstrasyon alanında yerel üretimi geliştirmek ve ihracatı arttırmak.
İllüstratörler Buluşmaları’ndan biraz bahseder misiniz? Nerelerde yapıldı? Ne gibi sonuçlar aldınız?
Bugüne kadar beş ‘İllüstratörler Buluşması’ gerçekleştirdik. Bunlarda ilk ikisi Kadıköy TAK, diğerleri sırasıyla; Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile Eskişehir’de, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle İzmir’de, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliği ile Edirne’de gerçekleşti. Katılımcılar arasında GSF öğrencileri, GSF akademik kadrosundan hem sanatçı hem öğretmen kimliğine sahip öğretim görevlileri/üyeleri ile GSF bölüm başkan ve başkan yardımcıları, dekan ve yardımcısı katılım gösterdiler.
Öğrenciler tarafından baktığımızda; öğrencilerin geneli mezun olunca freelance iş yapmak istiyor. Freelance iş yaparken, ticari anlaşma nasıl yapılır, hangi çalışmaya hangi koşullarda teklif vermeli, müşteriye nasıl ulaşılır, sözleşme süreciyle alakalı vb temel konularda bilgilendirilmeye ihtiyaçları olduğunu gördük. Üniversiteden mezun olduktan sonra onları bekleyen pazar hakkında pek fikir sahibi olmadıklarını gözlemledik. Üniversiteler arası bir köprü ve ortak dil açısından platform güzel bir misyon üstleniyor. Buluşmalar sayesinde ortak dil ve tanımlar da oluşturuyoruz ve özellikle Platformumuzun mezun olup işhayatına başlayacak adayların pazara doğru teamüllerle girmesinde güçlü bir destek olacağına inanıyoruz.
İllüstratörler tarafından bakıldığında; çok anlamlı bulunuyor platformun yapısını. Networking yapma, meşlektaşlarından görüş alışverişi yapabildiği bir ortama sahip olmak, yurtdışında deneyim paylaşımlarımız vb. konular keyif vericiydi. Hepsinin özeti: bizim gibi bir oluşuma ihtiyaç olduğunu, bu süreci başlatmış olmamızdan ötürü hem öğretim görevlileri hem illüstratörler hem de öğrenciler memnuniyetleri tekrar tekrar dile getirdiler.
Platformun uzun vadedeki planlarından bahseder misiniz?
Pazarı büyütmek ve geliştirmek, ortak ticari teammülleri belirlemek, illüstratör ve illüstratör adayları için daha sağlıklı bir pazar yeri inşa edebilmek, onlara iş geliştirme yapabilmek ve yurtdışına açılmalarına destek olmak, illüstrasyon alanında kendine yatırım yapmak isteyenlere akademi programları vb daha pek çok çalışma aklımız da var. Bu arada yerli üretimi destekleyecek pek çok proje de hazırlığı içindeyiz.
İlgili ‘Artırılmış Gerçeklik (AR) hayatımızın her evresine çok güçlü giriyor’ haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.