1. Haberler
  2. 3. SAYFA
  3. Artan TL baskısında tedirginlik sürüyor

Artan TL baskısında tedirginlik sürüyor

Artan TL baskısında tedirginlik sürüyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Faizleri sabit tutan Merkez Bankası’nın ‘ihtiyaç duyulması halinde ek sıkılaştırmaya gidilebilir’ açıklamasını çıkarması kurun tansiyonunu yükseltti. Piyasaların bu yazılı açıklamayı erken faiz indirimi kararı olarak değerlendirmesinden sonra kur 5.98’e kadar çıktı. Buna ek olarak, petrol fiyatlarındaki yüksek seyir, dolardaki güçlenme, ABD ile ilişkilere yönelik endişeler ve İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin baskısı devam ederken, merkezin söylem yumuşatması kayıpların artmasına neden oldu. PPK açıklaması öncesinde 5.89 seviyesinde olan dolar/TL 12 Ekim’den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820’ye kadar yükseldi. Bu seviye itibarıyla TL’nin dolar karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 11.5’e ulaştı. Intregral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, PPK metnindeki ifade değişikliğinin piyasada TCMB’nin faiz indirimine hazırlandığı algısını oluşturduğunu söyleyerek “TL’de zaten baskı vardı, bu gelişme ise yukarı hareketi biraz daha hızlandırdı. TL’de negatif ayrışma devam edebilir. Kuru rahatsız eden çok belirsizlik var ve bu baskılar sürdükçe kurun rahatlaması zor olabilir. Dolar/TL’de zaman zaman 5.90’ın altına doğru gevşeme olabilir ancak rahatlaması için 5.76 seviyesinin altına inmesi gerek” dedi. Diğer taraftan dolar endeksinin 98 seviyesinin üzerine yükselmesinin de gelişmekte olan ülke para birimlerini rahatsız ettiğini söyleyen Karadağ “YSK’dan da henüz bir karar çıkmadı bu açıdan da tedirginlik var. PPK’dan sonra kur 5.95’in üzerindeki hareketini koruyacaktır. Türk varlıklarına yönelik risk algısı yüksek, bunu CDS seviyelerinden de görüyoruz. Dolar/TL’de 5.98 seviyesi önemli, bu seviyenin üzerine hamle 6 ve üzerine hareketi tetikleyebilir” açıklamasını yaptı.

YÜKSEK FAİZ SÖZÜ

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi TCMB ile ilgili yeni bir haberi sayfalarına taşıdı. Adam Samson imzalı haberin başlığı ‘Türkiye, daha yüksek faiz sözü konusunda sessiz kalarak yatırımcıları sinirlendiriyor’ ismini taşıyor. Açıklanan son verilerin Merkez Bankası’nın net döviz rezervlerinin geçen hafta 28 milyar 700 milyon dolardan 26 milyar 900 milyon dolara inerek, 1 milyar 800 milyon dolar azaldığını gösterdiği belirtiliyor denilirken satırlar şöyle devam ediyor: “Uzmanlar enflasyon yüzde 20’ye yakınken ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Politika faizini yüzde 24’te sabit tutan Merkez, 6 Mart’ta yaptığı açıklamada ‘İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir’ dedi. Fakat bu sefer, ifadeyi tekrarlamaktan kaçındı.” Kanada merkezli yatırım bankası TD Securities’in gelişen piyasalar başstratejisti Cristian Maggio, Merkez Bankası’nın açıklamasının piyasalar tarafından son derece olumsuz algılandığını söyledi. Maggio “Merkez Bankası’nın, gerekirse faizleri artıracağı taahhüdünde bulunmuştu. Son açıklama ise bu ihtimali azaltıyor” diyerek şöyle devam etti: “Bu sözden vazgeçilmesinin, Merkez Bankası’nın kayda değer bir rahatlığını veya saflığını gösterdiğini düşünüyoruz.”

ENFLASYONUN ÖNEMİ BÜYÜK

Merkez Bankası politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 24’te sabit tutarken, gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik söylemi kaldırmak başta olmak üzere PPK metninde yaptığı değişikliklerle sıkı politika söylemini yumuşattı. TCMB’nin sıkı para politikası söylemini uzun bir aradan sonra yumuşatmasına karşın ekonomistler, henüz enflasyonda ve TL’de faizde bir indirim yapılabilecek iyimserliği görmüyor. Bankacılar metin değişikliklerini para politikasında “ek sıkılaştırma ihtimalinin azaldığı” ve “faiz indirim ihtimalinin arttığı” şeklinde yorumladılar ancak kesin fikir sahibi olmak için TCMB’nin önümüzdeki hafta enflasyon raporu toplantısında yapacağı açıklamaları da duymak istiyorlar.

ANALİSTLER 6.20 SEVİYESİNİ BEKLİYOR

Piyasadaki beklentinin TCMB’nin yumuşayan söylemi ile benzerlik göstermemesi ise TL ve TL cinsi yatırım araçlarında sert değer kayıplarını beraberinde getirdi. Bir bankacı “TCMB’nin metinden bu ifadeyi çıkarması önümüzdeki dönemde TL’de baskının süreceği anlamına geliyor ki dolar/TL’de hedef 6.20 seviyesi” dedi. Bankacılar kurun her gün yukarı hareketini sürdürdüğünü belirtirken, mevcut riskler devam ettikçe yükselişin önümüzdeki dönemde de sürmesini bekliyor.

REZERV KONUSUNA HÂLÂ SESSİZLİK HAKİM

TL’yi son dönemde baskılayan ana unsurlar olarak, YSK tarafından değerlendirilen AK Parti’nin İstanbul seçiminin tekrarlanması talebi, ABD’nin İran’dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik, TCMB’nin rezervlerine ilişkin endişeler öne çıkıyor. Bankacılar MB rezervlerinde düşüş yaşanmasını ‘izaha muhtaç’ olarak özetliyorlar ve sürece ilişkin MB’den bilgilendirme beklemeye devam ediyorlar.

 MERKEZİN PARASI ERİDİ

Merkez Bankası, mart ayındaki uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosunu açıkladı. Tabloya göre martta bir önceki aya göre rezervleri bir önceki aya göre yüzde 3.8 azalmış ve 96.3 milyar dolara kadar geriledi. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 4.8 azalarak 74 milyar ABD doları olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 0.7 oranında azalarak 20.8 milyar dolar oldu. Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları bir önceki aya göre net bazda yüzde 70 oranında artarak 25.2 milyar dolar olarak kayıtlara geçti.

0
kat_l_yorum_1
Katılıyorum +1
0
hatal_d_n_yorsun
Hatalı Düşünüyorsun
0
bilgi_in_te_ekk_r
Bilgi İçin Teşekkür
0
_a_rd_m
Şaşırdım
0
kat_lm_yorum_-1
Katılmıyorum -1
Artan TL baskısında tedirginlik sürüyor
Yorum Yap

Türkiye Aktüel Haber Bültenine Ücretsiz Abone Olabilirsin

Yeni eklenen makalelerimizden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini şimdi başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Türkiye Aktüel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!