Jeofizikçilerden oluşan uluslararası bir ekip, Antarktika ile ilgili yeni bilgilere ulaştı. Live Science internet sitesindeki habere göre araştırmacılar, 2003-2013 yılları arasında dünyanın çekim alanıyla ilgili bilgi toplayan Avrupa Uzay Ajansı’na ait GOCE uydusundan alınan verileri diğer uydulardan bilgilerle karşılaştırdı. Araştırmacılar böylece dünyanın litosferinin üç boyutlu haritasını çıkardı. Bu sayede Antarktika’nın yer aldığı ‘kör alana’ ışık tutulmuş oldu.
Araştırmacılar, Doğu Antarktika’daki bazı bölgelerin Gondvana ile ilişkili olduğunu tespit etti. Ayrıca, Batı Antarktika’daki yer tabakasının doğusundakinden çok daha ince olduğu kaydedildi. Almanya’daki Kiel Üniversitesi’nden yerbilimci Jörg Ebbing “Bu gördüklerimiz bizi, süper kıta Gondvana’nın parçalandığı döneme götürüyor ve Antarktika’nın çevresindeki kıtalarla bağına işaret ediyor” dedi.
Süper Kıta Pangea’nın bundan yaklaşık 750-540 milyon yıl önce parçalanmasından sonra güneyde kalan kısma Gondvana, günümüzde Güney Yarımküre’de bulunan Antarktika, Güney Amerika, Afrika, Avustralya kıtaları ile Kuzey Yarımküre’deki Arap Yarımadası ve Hint Yarımadası’nı içine alıyordu. Gondvana, yaklaşık 180 milyon yıl önce parçalandı.