İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 5-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 38. İstanbul Film Festivali yaklaşıyor. Sinemaseverler festival boyunca, film gösterimlerinin yanı sıra farklı etkinliklerde de festival heyecanını yaşayacak. Sinema söyleşileri, jüri başkanlarıyla festival sohbetleri, bir sergi ve konser, festivale paralel düzenlenecek etkinlikler arasında. Söyleşi ve sohbetlere rezervasyon.iksv.org adresi üzerinden kayıt yaptırmak gerekiyor.
Yeşilçam müzikleri yeniden sahnede: Yeşilçam Birlikte Güzel
8 Nisan Pazartesi, Kapı açılış 21.00, Konser 22.00
Cahide Müzikhol, Cumhuriyet Cd. No: 52, Harbiye-Şişli
Türk sinemasının en buğulu, en renkli, en çok hatırlanan, en çok konuşulan dönemi… Yeşilçam jönlerin, fam fatallerin dönemi… Yeşilçam, en güzel şarkıların dönemi… Festival, kalpleri dağlayan, dillere dolanan, sevenlerin birbirine yolladığı, mehtaba bakılan Yeşilçam şarkılarını festival kapsamında gerçekleştirilecek özel bir geceyle tekrar hayat buluyor. İstanbul Film Festivali kapsamında 8 Nisan Pazartesi akşamı Cahide Müzikol’de gerçekleştirilecek gecede Belkıs Özener, Damla Sönmez, Derya Alabora, Gonca Vuslateri, Halil Babür, Meltem Cumbul, Mert Fırat, Selen Uçer unutulmaz Yeşilçam şarkılarına yeniden can veriyor. Yeşilçam Birlikte Güzel konserinin biletleri Biletix kanalları ve İKSV ana gişesinden alınabilir.
Anma: Kurgucu Sihirbaz Değildir–Ayhan Ergürsel’e Veda
9 Nisan Salı, 16.00, Ücretsiz
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Cd. No: 161, Beyoğlu
57 Yaşında kalp krizi nedeniyle ani ve zamansız aramızdan ayrılan Türk Sinemasının değerli kurgucusu Ayhan Ergürsel, özellikle 2000 sonrası yönetmenlerin filmlerine büyük katkılar sağladı ve geride kıymetli eserler bıraktı. Montaj teknikleri, estetik anlatımı ve etki yöntemleriyle bambaşka düşünen ve bambaşka kurgulayan büyük üstadın çalıştığı filmler arasında Cazibe Hanım’ın Gündüz Düşleri, Ağrı’ya Dönüş, Kız Kulesi Aşıkları, Kasaba, Mayıs Sıkıntısı, İklimler, Yumurta, 11’e 10 Kala, Üç Maymun sayılabilir. Yönetmenin kafasında oluşturduğu resmi, teknik ve estetik bilgisiyle gerçekleştirmesine yardımcı olan deneyimli kurgucu, özellikle ilk filmini çeken yönetmenlerle çalıştı, fikirleriyle onlara ilham verdi. Albüm, Küf, Kalandar Soğuğu bu filmlere en iyi örneklerdir. Ayhan Ergürsel sadece bir kurgucu değildi, birçok sinemacının en yakın arkadaşı, hatta sırdaşıydı, en iyisini hak eden gerçek bir sinemacıydı. Ergürsel’in Cut / Kes adlı otobiyografik filminden parçaların gösterileceği bu toplantıda Hande Güneri, Tolga Esmer, Mustafa Kara, Serkan Acar, Muhammet Çakıral, Bilal Çakay, Sadık İncesu, Ahmet Çadırcı ve Ergürsel’in dostları bir araya gelecek.
SÖYLEŞİLER
Söyleşi: Müzisyenler ve Yönetmenler Aynı Masada
7 Nisan Pazar, 16.00, Ücretsiz
Salon İKSV, Sadi Konuralp Cd. No: 5, Şişhane-Beyoğlu
Başarılı bir film müziğinin yapım süreci nasıl olur? Yönetmen, bu sürecin neresinde durur ve ne şekilde, ne kadar dahil olur? Bağımsız sinema ile ana akım filmlerin müziğe bakış açıları ve üretim süreçleri arasındaki farklar nelerdir? Müzik dramaturjisi nedir? gibi birçok konunun masaya yatırılacağı bu söyleşide yapıtlarını yakından tanıdığımız, beraber birden çok projede çalışmış yönetmen ve müzisyenleri aynı masada buluşturarak bu sorular üzerine düşünüyor ve film üretim sürecinin tüm detaylarını ses ve müzik üzerinden konuşuluyor. LU Records’ın sunduğu söyleşinin moderatörlüğünü Yekta Kopan üstleniyor. Konuşmacılar ise müzisyen ve yapımcı Ahmet Kenan Bilgiç, yönetmen ve yapımcı Tolga Karaçelik, müzisyen ve yapımcı Ömer Ahunbay, yönetmen Kıvanç Baruönü, müzisyen ve yapımcı Ender Akay ile yönetmen ve yapımcı Ezel Akay olacak.
Söyleşi: Başyapıt Fabrikası: Kubrick
12 Nisan Cuma, 16.00, Ücretsiz
Mithat Alam Film Merkezi Sinema Salonu, Boğaziçi Üniversitesi, Güney Kampüs, Bebek
İstanbul Film Festivali, dünya sinemasının en etkili yönetmenlerinden Stanley Kubrick’i, ölümünün 20. yılında özel bir bölümle anıyor. Toplattığı ilk filmi Korku ve Arzu’dan gösterime girdiğini göremediği son filmi Gözleri Tamamen Kapalı’ya, Kubrick’in tüm uzun metrajlı filmleri festivalde beyazperdede gösterilecek. Çağdaş sinemacıların birçoğunun ilham kaynağı olarak gösterdiği Stanley Kubrick titizliği, setlerde sertliği, mükemmeliyetçiliği, tavizsiz yaratıcı egemenliği, teknik yeniliklere verdiği önem ve özgünlüğünün sonucu olan olağanüstü filmleriyle usta ve dahi bir yönetmen olarak sinema tarihine geçti. Ali Deniz Şensöz’ün moderatörlüğünü üstlendiği, Kutlukhan Kutlu, Ahmet Rıfat Şungar ve Natali Yeres’in konuşmacı olarak katılacağı bu söyleşide usta yönetmenin zaman içinde dönüşen tarzı, gözettiği idealler, ulaştığı teknik ve yaratıcı düzey tartışılacak.
Söyleşi: İyi Festival Nedir Ki?
14 Nisan Pazar, 14.00, Ücretsiz
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Cd. No: 161, Beyoğlu
Görsel-işitsel dünyada dijitalleşme, teknolojik atılımlar, internet, veri depolama, aktarma sayesinde izleme ve gösterme biçimleri, pratikleri ve algısı hızla değişti, değişiyor. Bu dönüşüm ve değişim, sinema endüstrisinde izleyici dahil tüm oyunculara dokundu. Peki, günümüzde film üretimi ve dağıtımı biçimlerinin geçirdiği süreç festivalleri nasıl etkiliyor? Festivalleri nasıl bir gelecek bekliyor? Festivalin jüri üyelerinden, Berlinale Forum program yöneticisi Anna Hoffmann, Berlinale Avrupa Film Marketi direktörü Matthijs Wouter Knol, İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan ve Köprüde Buluşmalar yöneticisi Gülin Üstün, sinema yazarı ve festival danışma kurulu üyesi Engin Ertan moderatörlüğünde bu güncel gündemi “iyi bir festival nasıl olur” ekseninde ele alacaklar.
FESTİVAL SOHBETLERİ
Festival Sohbeti: Lynne Ramsay
11 Nisan Perşembe, 19.00, Ücretsiz
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu (eski kütüphane), Güney Kampüs, Bebek
Başrolünde Joaquin Phoenix’in yer aldığı son filmi You Were Never Really Here 2017’de prömiyerini Cannes’da yaptı ve eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanan Lynne Ramsay, En İyi Senaryo, Phoenix En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. Bol ödüllü We Need to Talk About Kevin / Kevin Hakkında Konuşmalıyız 2011’de Cannes’da ana yarışmada yer alan tek Britanya filmiydi. İlk uzun metrajlı filmi Ratcatcher / Sıçan Avcısı, 14 Nisan’da 13.30’da festivalde gösterilecek. Bu festival sohbetinde İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma jüri başkanı Lynne Ramsay, akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil’le kariyer çizgisini, sinema dilini, dijital çağda sinemacılığı, #timesup ve #metoo hareketlerini konuşacak.
Festival Sohbeti: Ümit Ünal
13 Nisan Cumartesi, 16.00, Ücretsiz
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Cd. No: 161, Beyoğlu
Festivalin bu yılki Ulusal Yarışma jürisi başkanı Ümit Ünal, birçok farklı disiplinde etkin üretken bir sanatçı, yönetmen, yazar ve senarist. Senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmler festivallerde ödüllendirilen, bir hikâyeler toplaması, üç roman ve bir otobiyografi olmak üzere beş kitabı yayımlanan Ümit Ünal, iki kişisel sergi açtı, üç kitap resimledi. Ünal’ın festival danışmanlarından sinema yazarı Nil Kural’la yapacağı bu festival sohbetinde Ümit Ünal fotoğraf-sinema-edebiyat-resim arasında nasıl gezindiğini, senaryodan filme izlediği süreci ve festivalle olan yıllara yayılmış ilişkisini izleyicilere ve takipçilerine anlatacak. Ünal’ın festival sırasında fotoğraflarının yer aldığı sergi de festival boyunca İstanbul Concept Gallery’de görülebilir.
Festival Sohbeti: Andreas Sinanos
15 Nisan Pazartesi, 16.00, Ücretsiz
Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Cd. No: 161, Beyoğlu
Festivalin bu yılki Ulusal Yarışma jürisinde yer alan Andreas Sinanos görüntü yönetmeni olarak başta Theo Angelopoulos’un sekiz filminde, Türkiye’den Özcan Alper, Semih Kaplanoğlu, Tayfun Pirselimoğlu, Yunanistan’dan Vassiliki Iliopoulou, Yiannis Diamantopoulos, Christos Vacalopoulos, Nikos Cornelios ve Lefteris Xanthopoulos’un filmlerinde de çalıştı. Andreas Sinanos bu festival sohbetinde yazar ve akademisyen Aslı Selçuk’la, yıllara yayılan kariyerini, mesleğinin inceliklerini ve elbette büyük usta Angelopoulos’la ilişkisini festival izleyicileriyle paylaşacak.
Sergi: Ümit Ünal–Fotoğraflar
3-20 Nisan, Ücretsiz
İstanbul Concept Gallery, Tomtom Mahallesi, Nur-u Ziya Sokak No: 27, Beyoğlu
İstanbul Film Festivali’ne paralel düzenlenen fotoğraf sergisinde Istanbul Concept Gallery, dünyaya edebiyatçı gözüyle bakan bir sinemacının görsel anlayışına ve gözlem gücüne yaslanan yeni yapıtlarına ev sahipliği yapıyor. Sergi, festivalin Ulusal Yarışma jüri başkanı, yönetmen ve senaryo yazarı Ümit Ünal’ın 2012’den bu yana çektiği fotoğraflar arasından seçilmiş 65 yapıttan oluşuyor. Fotoğrafların tümü cep telefonuyla çekilmiş, kimi sanatçının çeşitli yolculuklarından ya da günlük yaşantısından anlık gözlemler içerirken, kimi soyut resimsel bir anlayışa yöneliyor. Sergide dokuz portre çalışması da yer alıyor. Ünal’ı filmlerinden, kitaplarından, resimlerinden tanıyıp sevenler bu fotoğraflarda hem çok tanıdık hem de yepyeni bir dünya bulacaklar.
İstanbul Film Festivali ile ilgili tüm gelişmeleri; filmler, etkinlikler ve konuklarla ilgili bilgileri ve programa dair ipuçlarını festivalin yenilenmiş web sayfasından ve sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. Festivalde neler olup bittiğini günbegün takip etmek için web sayfasında her gün güncellenen festival günlüğünü ziyaret edebilirsiniz.