Şehirli insanın melankolisinin karanlık sesi olan Matt Elliott müzikal kariyerine 1990’ların başlarında Bristol’de başladı. O dönem postrock / deneysel rock şemsiyesi altında telakki edilen Bristollü Flying Saucer Attack / Movietone / Amp gibi müzikal projelerde yer aldıktan sonra tek başına gürültüye kaçan, bozulmuş elektronik ses örgüleri ile jungle/drum’n’bass ritimlerini buluşturduğu Third Eye Foundation projesini başlattı. 1996-2000 yılları arasında dört stüdyo albüm çıkardı ve Thurston Moore, Blonde Redhead, Ulver, Tarwater ve Yann Tiersen gibi isimlere remix yaptı.
TEF ile çok kişisel, karanlık ve organik electronica üreten Matt Elliott 2004 yılında The Mess We Made adında ilk solo albümünü çıkarıp hayranlarını şaşırttı. Bambaşka bir gelenekten, ozan şarkıcı / folk dünyasından sesleniyordu fakat elektronik sesler ile oluşturduğu paralel dünyalardaki atmosferi akustik seslerde de, anlattığı hikâyelerde de bulabiliyordunuz. 2014 ile 2016 yılları arasında özellikle eski Avrupa folkundan (Slav / Doğu Avrupa / Akdeniz- İspanyol) beslendiği toplam yedi stüdyo albümüne imza attı. Özellikle Songs (Drinking, Failing, Howling) üçlemesiyle kendini ozan şarkıcı olarak doruklara çıkardı.
Politik/sosyal olayların bireyde yarattığı kızgınlık, sıkışmışlık duygusu ile kişisel hüznü ve acıyı; deneysel, yenilikçi müzikal tınılar ile geleneğe ait müzikal yapıları, melodileri karanlık bir zeminde kendine ait bir sesle buluşturmayı üst düzeyde başarmış olan Matt Elliott; Fransız deneysel yaylı çalgılar üçlüsü Vacarme ile birlikte gerçekleştireceği performansta Türkiyeli hayranlarını hipnotize edeceğinden şüphemiz yok.
COLLEEN
Colleen elektronik müzik ile deneysel müzik arasında incecik bir çizgide duran Fransız yapımcı/multi-enstrümantalist/vokalist Cecile Schott’un projesi. Bugüne kadar müziğinde kendine hep yenileyen, besteleme metotlarında her daim farklı yaklaşımları, aletleri (akustik seslerin sample’larını kullanma, akustik aletler, dub tekniği, modular synthler vs.) kullanan Cecile Schott’un ilk albümü Everyone Alive Wants Answers 2003 yılında yayınlandı. Kendi eklektik plak koleksiyonundan tamamen akustik alıntılarla yapılmış olan albüm ile ismini duyuran Schott ikinci albümü The Golden Morning Breaks’te bu yaklaşımı daha da ileri götürüp canlı enstrüman çalınmalarını (looplar, efektler ile değiştirip) kompozisyonlarının içerisine soktu. 2007’de çıkan albümü barok dönem aletlerini (viyola da gamba, spinet, klarnet, klasik gitar, kristal bardaklar) kullanarak çağdaş tınılı, yeni bir müzik ortaya koydu. 2013’teki The Weighing of The Heart albümünde deneysel pop alanına kaymakla kalmadı, aynı zamanda ilk defa bestelerine sesini, vokalini de ekledi. Prestijli şirket Thrill Jockey ile anlaştıktan sonra 2015’deki Captain of None’da bu dünyaya ait olmayan vokalli pop şarkılarını dub teknikleri ile yorumladı. 2015 Paris’teki terör saldırılarını bizatihi tecrübe etmesinden etkilenerek yaşam ile ölümün, korku ile neşenin, karanlık ile umudun el ele dolaştığı, tamamen elektronik enstrümantasyon ile kaydettiği A Flame My Love, A Frequency 2017’de yayınlandı ve birçok dergi, eleştirmen tarafından yılın albümleri arasında gösterildi. Colleen yada namı-ı diğer Cecile Schott tüm bu müzikal serüveninde geldiği son durağı Nova Muzak’ta Borusan Müzik Evi’nde maceracı müzikseverlerle paylaşacak.
PROGRAM
Nova Muzak #29
Matt Elliott & Vacarme / Colleen
22 Mart 2019 Cum 20.30 Borusan Müzik Evi
20.30 Kapı Açılışı
21.00 Matt Elliott & Vacarme
22.30 Colleen
İlgili 29. Nova Muzak’ın konukları: Matt Elliott, Vacarme ve Colleen haberiyle ilgili sizde görüşlerinizi yazarak gündeme dahil olabilirsiniz.